به همت دانشمندان هوافضای ایران، حالا ما می توانیم با ماهوارههایمان هوا و زمین را با کیفیت بالا و به اصطلاح هوافضایی ها با کیفیت «سوپر رزولوشن» ببینیم. دکتر حسن سالاریه، سرپرست پژوهشگاه فضایی ایران، روز گذشته از تولید تصویر «سوپر رزولوشن» با کیفیت ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر از تصاویر ماهواره خیام در همکاری با شرکتهای دانش بنیان خبر داد که برای نخستین بار در کشور اتفاق افتاده است.دستاوردی برای پیشگامی در منطقه و جهاناین دستاورد، جایگاه ایران را در منطقه و جهان در شمار کشورهای پیشگام و پیشرو در صنعت تولید تصاویر با کیفیت از فضا قرار داده است. سالاریه این دستاورد را اقدامی مهم و ارزشمند در فناوریهای فضایی ایران در مسیر توسعه و تولید تصاویر کیفیت بالای فضایی دانست و آن را نشاندهنده پیشرفت قابل توجه کشور در این حوزه بیان کرد. او اضافه کرد که «با این دستاورد، پژوهشگاه فضایی ایران به عنوان یکی از پیشگامان تولید دادههای فضایی با کیفیت بالا در سطح منطقه و فراتر از آن شناخته میشود و این فناوری نوین همچنین میتواند زمینهساز همکاریهای بیشتر بین دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و صنایع مختلف باشد.»
موثر در برنامه ریزی های کلاناین که تولید تصاویر با کیفیت از فضا چه کاربردی برای حوزه هوافضای کشور و سایر بخش ها دارد، پرسشی است که سرپرست پژوهشگاه فضایی ایران درباره آن توضیح داده است: این تصاویر میتوانند به عنوان ابزاری مؤثر در تصمیمگیریها و برنامهریزیهای کلان کشور به کار گرفته شوند. همچنین این تصاویر بهویژه در زمینههای مدیریت منابع طبیعی، کشاورزی، برنامهریزی شهری و نظارت بر محیط زیست، قابلیتهای بینظیری ارائه میدهد.
برتری در مقایسه با رقبای خارجیآن چه این دستاورد می تواند بیشتر خوشحالمان کند، دیگر ویژگی مهم این تصاویر است که قابلیت ها و برتری آن ها در مقایسه با رقبای خارجی از نظر قیمت، زمان تهیه و دسترسی است. وی با بیان این که تصاویر ماهوارهای مذکور با استفاده از روش شکستن پیکسل و پردازشهای نوین، بدون نیاز به دادههای کمکی تولید شده است، افزود: این روش پیشرفته، توانایی تولید تصاویری با کیفیت بالا را فراهم کرده که میتواند به رفع بسیاری از نیازهای داخلی کشور کمک کند.
می توانیم صادرکننده باشیمدستاورد جدید دانشمندان کشورمان در تولید تصاویر «سوپر رزولوشن» ماهواره ای ضمن این که کشور را به طور کامل خودکفا کرده است، ما را صادرکننده این تصاویر نیز می کند. دکتر سالاریه تاکید می کند: با ادامه این روند و سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، ایران به یکی از کشورهای پیشرو در زمینه تولید تصاویر ماهوارهای با کیفیت بالا تبدیل خواهد شد و میتواند به تأمین نیازهای داخلی و حتی صادرات این فناوری به کشورهای دیگر نیز بپردازد.
گفتوگوتصویر سوپر رزولوشن چیست؟در این زمینه، دکتر سیدمحمد نوید قریشی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فضایی ایران و عضو هیئت مدیره انجمن هوافضای ایران در گفت وگو با خراسان توضیحاتی ارائه کرد: روش «سوپر رزولوشن» یک تکنیک پیشرفته در پردازش تصویر ماهوارهای است که هدف آن افزایش وضوح و کیفیت تصاویر دریافتی از ماهواره است. در این روش با استفاده از ترکیب چندین تصویر با وضوح پایینتر، یک تصویر با وضوح بالاتر تولید میشود که نسبت به تصویر اولیه کیفیت و رزولوشن بهتری دارد. به بیان ساده، در تکنیک «سوپر رزولوشن» با پرکردن جای خالی جزئیات و کاهش نویز، کیفیت تصاویر ماهوارهای بهبود داده میشود. تکنیک «سوپر رزولوشن» مزایای متعددی دارد که به بهبود کیفیت تصاویر کمک میکند. از جمله این مزایا میتوان به افزایش وضوح تصویر و کاهش نویز اشاره کرد. این مزایای منحصر به فرد باعث میشود استفاده از تکنیک «سوپر رزولوشن» در تصاویر ماهوارهای کاربرد گسترده ای داشته باشد.در این زمینه در ایران برای اولین بار پژوهشگاه فضایی ایران با کمک شرکتهای دانش بنیان توانست با استفاده از روشهای پیشرفته پردازش تصویر و شکستن پیکسل، تصاویری با رزولوشن ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر، تولید کند. این تصاویر با کیفیت بالا میتواند در زمینههای مختلفی مانند مدیریت منابع طبیعی، کشاورزی، برنامهریزی شهری و نظارت بر محیط زیست کاربرد داشته باشند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فضایی ایران اظهار کرد: امیدواریم در ادامه با استفاده از این تکنیک پیشرفته، زمینه برای تولید تصاویر ماهوارهای با کیفیت بالاتر در کشور فراهم شود و بتوان از تصاویر ماهوارههای بومی برای کاربردهای مختلف در کشور استفاده کرد.