بیست و هشتمین نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) روز گذشته با حضور هیئت های عالی رتبه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و به ریاست وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مشهد برگزار شد. در این اجلاس نمایندگان کشورهای عضو با اشاره به ظرفیت های مهم کشورهای عضو این سازمان، بر لزوم اهمیت توسعه روابط و همکاری های چندجانبه در زمینه های مختلف سیاسی و اقتصادی تاکید کردند. در انتهای این اجلاس دستاوردهای جلسه هیئت های کارشناسی که پیش از اجلاس وزیران در روز دوشنبه 12 آذر برگزار شده بود، به عنوان «بیانیه مشهد» قرائت شد. در ابتدای این جلسه وزیر امور خارجه ایران به عنوان میزبان و رئیس اجلاسیه ضمن تشکر از مسئولان شهری و استانی جهت ایجاد آمادگی های لازم برای میزبانی از این اجلاس بین المللی در شهر مشهد گفت: جمهوری اسلامی ایران در یک سال گذشته ریاست دوره ای سازمان اکو را برعهده داشته است و با جدیت، اهتمام خود را بر پیشبرد اهداف عالی این سازمان مهم منطقه ای در راستای توسعه، رفاه و تعالی مردمان خوب و نجیب منطقه اکو معطوف داشته است.
خراسان رضوی استان ظرفیت هاوی با اشاره به ظرفیت های استان خراسان رضوی به عنوان میزبان این اجلاس ادامه داد: استان خراسان رضوی همچون سایر نقاط کشور از عنایات و توجهات حضرت رضا(ع)برخوردار بوده است. این استان علاوه بر سرمایه های عظیم طبیعی، از زیرساخت ها و ظرفیت های فراوان اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، تجاری و گردشگریِ استانی، ملی و منطقه ای برخوردار است. امیدوارم وزرای محترم و هیئت های حاضر در نشست وزرای اکو در مدت اقامت در مشهد مقدس از نزدیک شاهد برخی از این امکانات و ظرفیت ها باشند. همسایگی با دو کشور ترکمنستان و افغانستان و نیز ایفای نقش کلیدی در اتصال کشورهای محصور در خشکی آسیای مرکزی با آب های آزاد در جنوب بر اهمیت این استان برای سازمان اکو و برنامه ها و پروژه های این سازمان می افزاید.
اکو فرصتی برای رایزنی درباره تحولات جهانیعراقچی با تاکید بر لزوم هماهنگی کشورهای منطقه در واکنش به وحشیگری های رژیم صهیونیستی و تحرکات گروه های تکفیری تصریح کرد: در نشست اصلی وزرا و در ملاقات های جانبی با وزرای محترم، درخصوص راه های تقویت بیشتر سازمان اکو و ارتقای همکاری های اقتصادی در چارچوب این سازمان تبادل نظر و تصمیم گیری خواهیم کرد. علاوه بر آن، فرصتی خواهیم داشت تا درباره تحولات منطقه ای و جهانی به رایزنی بپردازیم. بیش از یک سال است که منطقه وجهان شاهد جنایات افسارگسیخته، بی سابقه و وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و در ادامه مردم لبنان بوده است. در چند روز اخیر نیز به موازات اعلام آتش بس در لبنان، شاهد تحرکات گروههای تروریستی-تکفیری در سوریه با حمایت رژیم صهیونیستی آمریکا بوده ایم که نیازمند هوشیاری و هماهنگی کشورهای منطقه و واکنش فوری و موثر جامعه جهانی است.
پیشنهاد تشکیل شورای المپیک اکواستاندار خراسان رضوی با اشاره به ظرفیت های بالای شهر مشهد در جهت محقق سازی اهداف سازمان اکو گفت: امیدواریم با استفاده از ظرفیت بانک اکو جهت اجرای برخی پروژه ها در این استان یکی از مهم ترین استان ها و کلان شهرهای دولت های عضو اکو از زیرساختی روزآمد و کارآمدتر برخوردار شود. مظفری همچنین پیشنهاد تشکیل شورای المپیک کشورهای عضو اکو را ارائه کرد و افزود: این شورای پیشنهادی نهادی غیردولتی و متشکل از تمامی هفت کشور عضو و سه کشور ناظر در سازمان همکاری های اقتصادی اکو خواهد بود. این شورا میتواند با شعار «پیشرفت اقتصادی و پایداری انسانی با ورزش» در کشورهای عضو نقش موثری ایفا کند.
اکو؛ مهم ترین سازمان همکاری اقتصادی برای ایرانپس از برگزاری این اجلاسیه، سخنگوی وزارت امور خارجه با حضور در میان خبرنگاران با اشاره به تاریخچه سازمان بین المللی اکو گفت: جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۴ ریاست شورای وزیران را عهده دار بود و این اجلاس جمع بندی اقدامات، تلاش ها و ابتکارات ایران در این یک سال است و سازمان دهی و برنامه ریزی برای کارهایی که قرار است در سال آینده انجام شود. مجموعه اقدامات و برنامه هایی که قرار است طی ۵ یا ۱۰ سال آینده انجام دهد، در جلسه دیروز کارشناسان بررسی شد و امروز هم قرار است یک بیانیه پایانی داشته باشیم که به نوعی دستورالعمل ادامه مسیر و کار سازمان همکاری اقتصادی در سال های آتی خواهد بود. بقایی با اشاره به ظرفیت مشهد در میزبانی از این اجلاس ادامه داد: یکی از رویکردهای وزارت امور خارجه این است که بتوانیم ظرفیت ها وتوانمندی های بخشهای مختلف کشورمان را به دنیا نشان دهیم. این یکی از اولین نشست هایی است که در سطح وزرا و در مکانی غیر از پایتخت برگزار می شود. همه میدانیم که مشهد از هرجهت برای ما یک جایگاه ویژه و به نوعی مقدس دارد و ظرفیت های اقتصادی تجاری و فرهنگی مشهد نمونه است و امیدواریم که بتوانیم بیشتر از این فرصت های بین المللی برای شناساندن توانمندی ها و ظرفیت های شهرهای مختلف کشورمان به دنیا استفاده کنیم.
حاشیه های غالب بر متن!با وجود این که برگزاری چنین اجلاسیه های بین المللی را در شهرهایی غیر از پایتخت که باعث معرفی دستاوردهای شهرهای مختلف کشور به دنیا می شود،باید به فال نیک گرفت؛ اما مهم ترین لازمه برگزاری چنین اجلاس هایی برگزاری آن در مکانی با ظرفیت های لازم است. میزبانی از این اجلاس در یکی از هتل های مشهد در شرایطی انجام شد که در این مکان محیط مناسبی برای استقرار خبرنگاران تعبیه نشده بود و معلوم نیست وزارت خارجه به عنوان نهاد برگزارکننده چگونه بدون تدبیر لازم در این زمینه چنین رویداد بین المللی را برگزار کرده است. این مسئله و عدم ارتباط درست و حرفه ای کادر برگزاری باعث ایجاد سردرگمی و ناراحتی اهالی رسانه شده بود به طوری که حتی برخی خبرنگاران رسانه های شهری و استانی با آن چه که نگاه از بالا به پایین تهران به شهرستان عنوان کرده بودند؛ از پوشش رسانه ای این اجلاس خودداری کردند. همچنین ندادن پاسخ درست به پیگیری های خبرنگاران جهت دریافت آیدی کارت ها، منتظر گذاشتن حدود یک ساعته خبرنگاران پیش از پذیرش، عدم پیش بینی یک تریبون ساده برای ارائه گزارش سخنگوی وزارت امور خارجه، معطلی بیش از 40 دقیقه ای حدود 50 خبرنگار برای انجام مصاحبه آن هم پس از سه بار جابه جایی میان طبقات و لابی هتل و قرار ندادن حتی یک تلویزیون ساده برای پخش همزمان اجلاس در محل استقرار خبرنگاران از دیگر حواشی رسانه ای این اجلاس بود.