printlogo


در گفت و گو با کارشناسان مطرح شد
نیاز استان به «منطقه ویژه اقتصادی دانش بنیان ها»
حمیدرضا حلاجیان


مشخصا یکی از راه های برون رفت از ناترازی های متعدد اقتصادی در کشور توسعه فعالیت های خلاقانه و دانش بنیان است به طوری که سهم بهره وری در خلق ثروت قابل مقایسه با کسب و کارهای دیگر نیست، اما نکته مهم و اساسی در این زمینه و به خصوص در اقتصادهای کوچک، روند تجاری سازی محصولات دانش بنیان است که وابسته به حمایت های عمیق و البته هوشمندانه دولت است. دولت به خصوص از دو سال گذشته حمایت های مختلفی را از شرکت های دانش بنیان انجام داده است؛ یکی از هوشمندانه ترین حمایت ها ایجاد منطقه ویژه اقتصادی برای شرکتهای دانش بنیان در فرودگاه پیام استان البرز است. تشکیل چنین منطقه ای در استان به گفته نایب رئیس کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی، ظرفیت های ویژه ای را برای توسعه در استان در خدمت شرکت های دانش بنیان قرار خواهد داد؛ خلیلی رئیس پردیس رضوی پارک فاوا ایجاد چنین منطقه ای را برای شرکت های فن آور گره گشا دانست.
برای توسعه در استان به این منطقه احتیاج داریم
پروازی دبیر کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی استان، در خصوص ایجاد منطقه ویژه اقتصادی برای شرکت های دانش بنیان گفت: آخرین جلسه کمیسیون با وزیر ارتباطات بود و این موضوع را با او مطرح کردیم و از او درخواستی داشتیم مبنی بر ایجاد منطقه ویژه اقتصادی دانش بنیان ها، مشابه آنچه در فرودگاه پیام کرج وجود دارد.
پروازی در خصوص کارویژه منطقه ویژه ادامه داد: برخی شرکت های دانش بنیان در فرودگاه پیام مستقر هستند و این شرکت ها قطعات مورد نیاز خود را بدون پرداخت هزینه گمرکی از خارج دریافت می کنند و در همان منطقه محصول نهایی خود را تولید می کنند؛ بنابراین ارزش افزوده محصول تولید شده پس از ورود به بازار چند برابر خواهد بود چرا که هزینه گمرکی پرداخت نمی شود. اما متاسفانه فقط در فرودگاه پیام این منطقه وجود دارد و ما برای توسعه در استان به این منطقه ویژه اقتصادی احتیاج داریم، این طرح در حال حاضر توسط اتاق بازرگانی درحال تدوین است تا در جلسه بعدی به وزیر ارائه شود.
استفاده از معافیت های گمرکی
خلیلی رئیس پردیس رضوی پارک فاوا نیز درباره ایجاد منطقه ویژه اقتصادی برای شرکت های دانش بنیان در استان عنوان کرد: موضوع استفاده از معافیت های گمرکی برای شرکت های دانش بنیان است، هم اکنون به دلیل این که شرکت ها در پارک ها مستقر هستند و پارک ها گمرک ندارند، نمی توانند از این موضوع بهره برداری کنند، منطقه ویژه در فرودگاه پیام این ظرفیت را دارد چرا که آن جا بارانداز ترددهای هوایی است و شرکت هایی که آن جا مستقر هستند محصولاتی اعم از مواد اولیه و قطعات مورد نیاز خود را می توانند تهیه کنند و به دلیل این که آن جا باراندز فرودگاهی است عملا محصولات خارج نمی شود.
خلیلی در ادامه با بیان این که درخواست استان در این خصوص در مکان پایگاه داده شهید میری در منطقه شاندیز است، اظهار کرد: ایجاد منطقه آزاد دانش بنیان ها در استان مطرح شد و حالا باید بررسی و مجوزهای لازم اخذ شود، اگر این اتفاق بیفتد واقعا اتفاق خوبی است و خیلی گره گشا خواهد بود.
رئیس پردیس رضوی پارک فاوا در خصوص این که منطقه ویژه پیام در فرودگاه واقع است و آن جا امکان ورود و خروج محصولات بدون نیاز به جای دیگر وجود دارد اما در منطقه شاندیز این امکان موجود نیست، افزود: جای کار دارد باید دید برای مثال می شود در فرودگاه پیام محصول فرستاده شود و بعد به منطقه ما ارسال شود، امکان این موضوع وجود دارد اما هم اکنون در بررسی های کارشناسی قرار دارد که ببینند چگونه این ظرفیت را برای پارک داده فراهم آورند. او ادامه داد: یکی از موضوعات مهم پارک داده شهید میری که شرکت ها می خواهند در آن جا مستقر شوند، تجهیزات زیرساختی دیتا هست، کسانی که در حوزه دیتا، هوش مصنوعی، بیگ دیتاها و... کار می کنند، تجهیزاتی نیاز دارند که ممکن است این ها وارداتی باشد و موضوعات گمرکی داشته باشند و مسائل این چنینی و این منطقه این امکان را به شرکت ها می دهد که سرمایه شان را بیشتر در حوزه زیرساخت ها ببرند و از امور گمرکی معاف شوند، درخواست ما است که امیدواریم تحقق پیدا کند.
رئیس پردیس رضوی پارک فاوا با بیان این که سایت شهید میری 20 هکتار است و ظرفیت ما الان بیش از نیاز استان است، عنوان کرد: پیش بینی کرده ایم هر طرح توسعه ای را تا 10 سال دیگر داشته ایم همین فضا جواب خواهد داد همچنین تا پایان سال ساختمان نقطه حضور زیرساخت داده در منطقه شهید میری به بهره برداری می رسد، طبق دستور وزیر شرکت هایی که قبل از سال در فراخوان شرکت خواهند کرد، زمین های مورد نظر تحویلشان داده می شود که بتوانند اقدام خود را انجام دهند.