printlogo


راه نجات  از یک ناآگاهی اعتیادآور
ملیکا داودیان | روان‌درمانگر تحلیلی

​​​​​​​
موضوعی که این روزها خیلی مطرح‌شده و زیاد از نوجوان گرفتار اعتیاد می‌شنویم، این است که فقط می‌خواستم یک دفعه تجربه کنم، آخر مگر آدم با یک بار مصرف ماده‌مخدر معتاد می‌شود؟ و عبارت‌هایی نظیر این موارد. به تازگی هم، قائم‌مقام دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر گفته: «ما مصاحبه‌هایی با قشر جوان که به بلای خانمان‌سوز اعتیاد گرفتار شدند، داشتیم که عمده این‌ افراد اعلام کردند اساساً نمی‌دانستند با یک بار مصرف مواد مخدر معتاد می‌شوند.»(منبع خبر: ایسنا). در ادامه، چند توصیه به والدین خواهیم داشت.

 ردپای هیجان‌خواهی دوران نوجوانی
نوجوانان در این دوره از زندگی‌شان، هیجانات زیاد و گاه متناقضی را تجربه می‌کنند که می‌تواند آن ها را به این سمت سوق دهد که بخواهند تجربیات زیادی داشته باشند  به عبارتی ساده‌تر همه چیز را تجربه کنند اما گاه این تجربیات مثل مصرف کردن ماده‌مخدر می‌تواند تاثیر بلندمدت و گاه جبران‌ناپذیری داشته باشد. حال ممکن است این سوال مطرح شود که چه می‌توان کرد؟ من به عنوان یک والد چه کاری می‌توانم انجام دهم؟
 او را مورد پذیرش قرار دهید
مواردی که می‌تواند تا حدودی کمک‌کننده باشد این است که نوجوان خود را با دیگر نوجوانان و همچنین دوران نوجوانی خود مقایسه نکنید چراکه اولا هر فردی ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد و این مقایسه می‌تواند این حس را به نوجوان بدهد که به عنوان یک فرد مستقل و دارای شخصیت و هویت منحصر به فرد مورد پذیرش قرار نگرفته است.
 تخلیه هیجانات نوجوان با شنیدن احساساتش
سعی کنید فضایی را فراهم آورید که نوجوان احساس کند شنیده می‌شود و او با همه ویژگی‌هایش دوست‌داشتنی است. این عبارت که فضایی را فراهم آوردید که نوجوان احساس شنیده شدن کند، می‌تواند به این معنا باشد که نوجوان این فضا و این فرصت را داشته باشد که بتواند درباره احساسات و هیجاناتش صحبت کند. هیجاناتی که می‌تواند گاه متناقض باشد و همین کار به ظاهر ساده می‌تواند به نوعی جلوگیری کند از این که نوجوان هیجاناتش را به شکل‌هایی مثل مصرف موادمخدر بخواهد تخلیه کند و همچنین در این فرایند نوجوان یاد می‌گیرد که از فضای کلام بخواهد احساسات، ایده و مواردی از این دست را بیان کند به جای آن که بخواهد برای بروز آن ها دست به عمل بزند. اما این فضا مستلزم این است که شما به عنوان والد بتوانید اولا احساسات خود را بشناسید و تا درجاتی آن را کنترل کنید و در ادامه بتوانید به نوجوان خود کمک کنید احساساتش را بشناسد و یاد بگیرد به درجاتی آن ها را کنترل کند.
 با منابع علمی، راهنمایی‌اش کنید
نوجوان حال حاضر در جهان فناوری به دنیا آمده است و خیلی طبیعی به نظر می‌رسد که دسترسی و همچنین استعداد زیادی در استفاده از آن داشته باشد. شما به عنوان یک والد می‌توانید از این فضا برای آموزش استفاده کنید و همچنین نوجوان حال حاضر دیگر به این عبارات که فلانی گفته این ماده مخدر ضرر دارد یا برایش بگویید پسر یا دختر فلانی بااستفاده از این ماده مخدر این اتفاقات بد برایش افتاده، بی توجه است. شما می‌توانید از مقالات و متون علمی استفاده کنید و براساس مطالبی که در آن مقالات آمده است با نوجوان خود صحبت کنید یا او را به این سمت سوق دهید که از منابع علمی برای پیدا کردن جواب سوال‌هایش استفاده کند. در آخر این نکته را یادآوری می‌کنم که اگر احساس کردید نیاز به کمک دارید حتما از فرد متخصص در این حوزه کمک بگیرید چراکه اعتیاد می‌تواند آینده فرزندتان را با دردسرهای زیاد و غیرقابل جبرانی مواجه کند.