printlogo


آغاز معاملات گواهی صرفه‌جویی برق در بورس

​​​​​​​
معاملات گواهی صرفه جویی برق، با هدف معامله پذیر کردن گواهی صرفه جویی برق آغاز شد. در این حال مدیر عامل بورس انرژی از تدوین دستورالعمل توسعه و اصلاح مبادلات در بورس انرژی خبر داد و گفت: صنایع مکلف شده‌اند نیاز‌های خود را از بازار گواهی صرفه‌جویی برق تامین کنند.
علی نقوی در آیین گشایش بازار گواهی صرفه‌جویی برق که در وزارت نیرو برگزار شد، با اشاره به چالش‌های تامین انرژی در کشور، افزود: بد مصرفی، بیش مصرفی و ناترازی در توزیع انرژی، باعث بروز چالش‌هایی همچون کمبود گاز و برق شده و صنایع کشور را با ریسک‌های جدی مواجه کرده است. به گزارش ایسنا، نقوی با تاکید بر اهمیت مدیریت مصرف انرژی در کشور، گفت: شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر میانگین جهانی است و برای کاهش مستمر آن باید بهره‌وری در تولید، انتقال و مصرف انرژی افزایش یابد. از این رو، مشوق‌های مالی و ابزار‌هایی مانند اوراق گواهی صرفه‌جویی طراحی و بازار بهینه‌سازی انرژی راه‌اندازی شده است. وی، معاملات گواهی صرفه‌جویی برق را یکی از راهکار‌های مهم برای حل ناترازی انرژی در کشور برشمرد.
 استقبال از گواهی صرفه‌جویی در صنعت گاز
مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به تجربه موفق صنعت گاز، توضیح داد: استقبال خوبی از این ابزار در حوزه گاز صورت گرفت و باعث افزایش تولید و کاهش ناترازی شد. انتظار است در حوزه برق نیز با رفع سخت‌گیری‌ها و تسهیل فرایند‌ها و اعتماد بیشتر، شاهد رشد و توسعه این بازار باشیم.
 بازار برق سبز و آینده بورس انرژی
نقوی با بیان این که بازار برق سبز در بورس انرژی راه‌اندازی شده، افزود: برق سبز از محدودیت‌های مصرف معاف است و تاکنون به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در این بازار معامله شده است. 
هم اکنون نیز صنایع بیشتری وارد این بازار شده‌اند و شاهد استقبال سرمایه‌گذاران هستیم. وی به ساخت اولین نیروگاه توسط بخش خصوصی در کردستان اشاره کرد و گفت: عرضه برق این نیروگاه در بازار بورس انرژی، نشان‌دهنده شفافیت و منافع این بازار برای ذی‌نفعان است.
برنامه‌های آتی
نقوی در پایان با اشاره به برنامه‌های آینده بورس انرژی بیان کرد: دستورالعمل توسعه و اصلاح مبادلات در بورس انرژی تدوین شده و صنایع مکلف شده‌اند که نیاز‌های خود را از بازار گواهی صرفه‌جویی برق تامین کنند. وی این نکته را هم اضافه کرد: ۳۰ درصد از معاملات برق در بورس انرژی انجام شده و باید در آینده بر اساس قانون به ۷۰ درصد برسد.
 گواهی صرفه جویی انرژی چیست؟
به گزارش ایسنا، علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران در بیان جزئیات گواهی صرفه جویی انرژی، آن را ابزار غیرقیمتی تامین مالی خوانده و گفته است: فعالانی که در پروژه‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی و صرفه‌جویی گاز در کشور سرمایه‌گذاری می‌کنند با استفاده از گواهی صرفه‌جویی انرژی این امکان را پیدا می‌کنند تا میزان صرفه‌جویی حاصل شده را برای یک دوره معین در اختیار داشته باشند و با عرضه آن در تابلو گواهی صرفه‌جویی انرژی بازار اوراق بهادار بورس انرژی ایران از درآمد حاصل از آن منتفع شوند.وی گفت: در سمت تقاضا نیز خریداران این گواهی‌ها می‌توانند از آن برای در امان ماندن از قطعی حامل انرژی در زمان اوج مصرف استفاده کنند؛ به این ترتیب (و به عنوان مثال) این ابزار به کمک صنایع کشور در تامین گاز مصرفی و استمرار فعالیت در فصول پیک‌بار می‌آید. در عین حال از آن جا که این گواهی بر مبنای صرفه‌جویی انجام شده منتشر می‌شود، راهکاری مناسب برای کاهش ناترازی انرژی در کشور نیز است.