printlogo


فرمول تکراری ویژه‌برنامه‌ها با چاشنی روز مادر!
مائده کاشیان 


امسال هم بیشتر ویژه‌برنامه‌های یلدایی با همان فرمول سال‌های گذشته تولید و پخش شدند، منتها با این تفاوت که همزمانی شب یلدا و ولادت حضرت زهرا (س) باعث شد برنامه‌ها با محوریت مقام مادر و این مناسبت روی آنتن بروند. پخش بعضی ویژه‌برنامه‌ها از چهارشنبه 28 آذرماه آغاز شد و بعضی برنامه‌ها نیز قرار بوده از دیشب به جدول پخش شبکه‌ها اضافه شوند. با یک نگاه کلی می‌توان گفت امسال نیز با وجود تعدد برنامه‌ها، خبری از تنوع ایده‌ها نبود. در ادامه مطلب، درباره کیفیت ویژه‌برنامه‌های یلدایی تلویزیون طی چهارشنبه و پنج شنبه‌شب می‌خوانید.

سایه‌سار
ویژه برنامه اصلی شبکه یک «ایران دوست داشتنی» است که قرار بوده جمعه‌شب پخش شود اما پیش از این برنامه، «سایه‌سار» پنج شنبه‌شب به پیشواز شب یلدا رفت. محوریت این برنامه با اجرای گیتی خامنه که به تازگی به جدول پخش شبکه یک اضافه شده، درختکاری و محیط زیست است، منتها «سایه‌سار» در آستانه شب یلدا با دکور و حال و هوای ویژه این مناسبت پخش شد. خامنه میزبان مهمانان فعال در حوزه محیط زیست و درختکاری بود و در بخشی از برنامه نیز الهه رضایی به «سایه‌سار» آمد. در این ویژه‌برنامه نیز مشابه دیگر برنامه‌ها، شاهد اجرای موسیقی و دف‌نوازی بودیم. «سایه‌سار» با اتفاق ویژه‌ای همراه نبود.


یلدای مادرانه
نام ویژه‌برنامه شبکه3 با خبر بازگشت مهران مدیری به تلویزیون و حواشی این خبر گره خورد. ویدئوی کوتاهی از قطعه مشترک علی زندوکیلی و مدیری ویژه تیتراژ «یلدای مادرانه» منتشر شد و همکاری دوباره مدیری با تلویزیون سروصدایی به پا کرد، در نهایت این قطعه پخش نشد و در فضای مجازی به انتشار رسید. حواشی «یلدای مادرانه» نام این برنامه را بر سر زبان‌ها انداخت، اما متن آن با اتفاق ویژه و پرسروصدایی همراه نبود. ایمان قیاسی در این برنامه میزبان چهره‌های مشهور و مادران برگزیده برای انتخاب مادر نمونه سال بود. تعدادی از چهره‌های روتین تلویزیون مانند خداداد عزیزی، جواد خیابانی، هادی عامل، گزارشگران فوتبال، ژیلا صادقی و مدال‌آوران المپیک، مبینا نعمت‌زاده، ناهید کیانی و آرین سلیمی مهمان «یلدای مادرانه» بودند. ویژه‌برنامه شبکه3 در دو قسمت اولیه، شروع جذابی نداشت و چه در ساختار، چه در دعوت از مهمانان برگ برنده‌ای را رو نکرد.

عصر خانواده
‌برنامه عصرگاهی شبکه دو یعنی «عصر خانواده»، به عنوان ویژه‌برنامه این شبکه با حال و هوای شب چله روی آنتن رفت. «عصر خانواده» متناسب با رویکردی که دارد میزبان چهره‌های مشهور نبود و خانواده‌هایی که اتفاق خاصی در زندگی‌شان رخ داده بود، به عنوان مهمان در برنامه حاضر شدند. بعضی سوژه‌های «عصر خانواده» مانند زوج‌هایی که به واسطه سایت همسریابی با یکدیگر آشنا شده و وصلت کرده بودند، چندان ارتباطی با حال و هوای ویژه‌برنامه یلدایی نداشت. «یسنا» کودک گم‌شده در گندم‌زار نیز ابتدای امسال در صدر اخبار بود و هفت ماه قبل، رسانه‌ها به این ماجرا پرداختند. متفاوت‌ترین بخش برنامه، مربوط به معرفی قهرمانان ایرانی و روایت قصه آن‌ها بود. مرور تاریخ ایران با آداب و رسوم شب چله هماهنگی دارد، اما شیوه روایت قصه‌ها جذاب نبود و ایده بازنمایی تاریخ به واسطه نمایش، به بار ننشسته بود. بهترین بخش «عصر خانواده» مربوط به اجرای موسیقی بود. اجرای آکاپلا و همچنین اجرای زنده ترانه‌های محلی و موسیقی اقوام جذاب بود.
«خوش نمک» و «چهل تیکه»
شبکه نسیم هم به مناسبت شب یلدا، برنامه‌های روتین خود را با حال و هوای این مناسبت روی آنتن برد و ویژه‌برنامه یلدایی «چهل تیکه» را نیز در دو قسمت تولید کرد. ویژه برنامه «چهل تیکه» در قسمت اول به گفت‌وگو با بازیگر پیش کسوت شمسی فضل‌اللهی گذشت و نسبت به گذشته اتفاق ویژه یا متفاوتی نداشت. برنامه طنز «خوش‌نمک» با اجرای علی فریادی و علی زرگر، سراغ ایده تکراری تقلید صدا رفت و میزبان چهره‌هایی مانند سرهنگ علیفر، مهوش وقاری و سروش فرهمند (شرکت‌کننده عصر جدید) همراه مادرش بود. ایده تقلید از کاراکتر «نورالدین خانزاده» و «نقی معمولی» به سبک برنامه قدیمی «خنده بازار» نیز جذاب از آب درنیامده بود. گذشته از نخ‌نما بودن این ایده، شخصیت «نقی» چه از نظر ظاهری و چه از نظر لحن و صدا شباهتی به نمونه اصلی نداشت! همخوانی ترانه‌ای شاد توسط تعدادی از گویندگان رادیو و اجرای موسیقی با صدای شخصیت‌های انیمیشنی، جزو معدود لحظات خوب «خوش‌نمک» بود.
​​​​​​​