بعد از دهه ها به زودی سفارت مصر در ایران بازگشایی خواهد شد و روابط دیپلماتیک ایران و مصر به حالت عادی باز می گردد
هشت کشور در حال توسعه اسلامی شامل ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه از اعضای گروه دی ۸ به شمار میروند که ۶۰ درصد از جمعیت مسلمانان جهان را در خود جای داده و علاوه بر آن ۱۳ درصد جمعیت کل جهان را تشکیل میدهند. از سال ۱۹۹۷ تاکنون تقریبا هر دو سال یک بار اجلاس سران دی ۸ برگزار شده، ایران نیز در سال ۲۰۰۴ میزبان این نشست بود. آخرین اجلاس دی ۸ در سال ۲۰۲۱ به میزبانی بنگلادش به دلیل شیوع ویروس کرونا به شکل ویدئو کنفرانس برگزار شد. زمینههای اصلی همکاری میان کشورهای عضو دی۸ شامل امور مالی، بانکداری، توسعه روستایی، علم و فناوری، توسعه بشردوستانه، کشاورزی، انرژی، محیط زیست و بهداشت است.سفر رئیسجمهور پزشکیان به قاهره که به منظور شرکت در اجلاس گروه دی هشت انجام شد، دومین سفر رئیسجمهوری اسلامی ایران به مصر در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. در دورههای گذشته هرچند تلاشهایی برای احیای روابط دو کشور صورت گرفته بود اما آنچنان که باید و شاید بر بهبود ارتباطات دو کشور تاثیرگذار نبود.
حال آن طو ر که مهدی سنایی، معاون سیاسی رئیسجمهوری در جریان سفر پزشکیان به قاهره خبرداده است قرار است به زودی پس از دهه ها سفارت های ایران و مصر بازگشایی و روابط دیپلماتیک میان دو کشور آغاز شود: «بیش از چهار دهه است که ایران و مصر روابط سیاسی ندارند؛ ولی در یک سال گذشته تعامل بهتری ایجاد شده است. گفتوگوی خوبی در آبان سال جاری بین روسای دو کشور صورت گرفت؛ اقداماتی هم بین دو کشور آغاز شده و گفتگوهای سیاسی آغاز شده است. اراده لازم برای هر دو کشور برای از سرگیری روابط وجود دارد و امیدواریم با اقداماتی که صورت گرفته در آیندهای نزدیک به سطح بازگشایی سفارتخانهها برسیم.»
تاثیر مستقیم روابط تهران - قاهره بر انزوای تل آویو
باید گفت که تحکیم روابط تهران قاهره تاثیر مستقیمی بر قدرت این دو کشور در غرب آسیا خواهد گذشت و ضمن ارتقای جایگاه این دو کشور در خاورمیانه، این امر به انزوای بیشتر رژیم صهیونیستی کمک شایانی خواهد شد. چندی قبل بود که سمدر بری، شرق شناس اسرائیلی در تحلیلی، احیای روابط ایران و مصر را خطرناک توصیف کرده بود و به نقل از منابعی در تل آویو، نسبت به احتمال بازگشت روابط ایران و مصر ابراز نگرانی کردند که ممکن است بر روابط قاهره با رژیم اشغالگر تأثیر منفی بگذارد و در عین حال تأکید کردند اسرائیل اجازه بازگشت کامل روابط دو کشور را نخواهد داد. تیر تل آویو در این باره به نظر به سنگ خورده و حالا شاهد از سر گیری روابط بین دو کشور هستیم.
سهم ایران از کیک اقتصاد مصر = صفر!
از دیگر سو امید است که با آغاز فصل جدیدی در روابط تهران و قاهره، میزان تجارت میان دو کشور گسترش پیدا کند. باید گفت که متاسفانه طبق آمار اعلام شده از سوی برخی رسانه ها طی 8ماه نخست سال 1403 حجم تجارت میان دو کشور 17 میلیون دلار بوده است. رقمی که با روزهای اوج خود یعنی 617 میلیون دلار در سال 1392 فاصله نجومی 36 برابری دارد. این ارقام درحالی است که بر اساس گزارش آژانس مرکزی بسیج عمومی و آمار (CAPMAS)، واردات مصر از کشورهای مختلف جهان در سال 2023 حدود 83 میلیارد دلار، در سال 2022 حدود 94 میلیارد دلار و در سال 2021 حدود 89 میلیارد دلار بوده است. به عبارتی دیگر می توان گفت ایران از کیک اقتصادی مصرکمتر از دو صدم درصد، یعنی نزدیک به صفر بوده است.