بیشتر ما کمردرد را تجربه کردهایم و میدانیم وقتی یک نفر کمردرد دارد تقریبا از کار و زندگی میافتد. گودی کمر یک اختلال بسیار رایج در ستون فقرات است که میتواند عامل کمردرد هم باشد. ستون فقرات افرادی که با این مشکل مواجه هستند در قسمت پایین کمر کمی بیشتر از حالت عادی به سمت داخل فرو رفته است و معمولا علایمی ایجاد نمیکند. به همین دلیل خیلیها آن را جدی نمیگیرند در صورتی که اگر این قوس بیشتر و بیشتر شود دردهایی در بخشهای مختلف کمر و ستون فقرات ایجاد میکند که نیاز به درمان فوری دارد. اما نقش ما چیست و چطور باید با گودی کمر تا کنیم؟! نشانههای گودی کمر چطور ظاهر میشود؟
گودی کمر در همه افراد به یک شکل و اندازه ظاهر نمیشود و میتوان آن را با خوابیدن به پشت روی یک سطح صاف بررسی کرد. در گودی کمر، ستون فقرات در یک راستا قرار نمیگیرد و دست به راحتی از فضای بین انحنای کمر و سطح عبور میکند. باسن عقب رفته و برجستگی آن به خصوص در افرادی که قوس بیشتری دارند، مشخصتر میشود. کسانی که گودی کمر دارند به سختی میتوانند مدت زمان طولانی بنشینند یا بایستند. در نتیجه درد زیادی میکشند و مجبورند مدت زمانی را به استراحت بگذرانند. اگر جزو افرادی هستید که به سختی صاف میایستید یا بلند شدنتان از حالت نشسته کمی طول میکشد شاید گودی کمر دارید و از آن بیخبرید. اگر این نشانهها را داشتید بهتر است با یک متخصص ارتوپد مشورت کنید تا با معاینه و تستهای لازم متوجه شوید گودی کمرتان در چه وضعیتی است و به چه درمانهایی نیاز دارد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا هستند؟
همانطور که گفتیم گودی کمر شاید در ابتدا خودش را با درد جزئی در پایین کمر نشان دهد. عواملی وجود دارد که شاید ریسک ابتلا به گودی کمر را در افراد بالا ببرد و اگر حواسمان به آنها باشد سه هیچ جلو میافتیم. بعضی عوامل شایع را بررسی میکنیم.
سن| افراد بالای 30سال کمردرد بیشتری دارند. دیسکها (بافت نرم و لاستیکی که استخوانهای ستون فقرات را محافظت میکند) با افزایش سن از بین میروند و افزایش سن هم اجتنابناپذیر است. پس تنها راه ورزش منظم و داشتن رژیم سالم و کمککننده به کیفیت استخوانها و دیسکهاست.
چاقی و اضافه وزن| اضافه وزن به مفاصل و دیسک فشار وارد میکند. افرادی که چاقی شکمی دارند بیشتر در معرض ابتلا به گودی کمر هستند پس باز هم تغذیه و کنترل وزن حرف اول را میزند.
شغل و سبک زندگی| مشاغل و فعالیتهایی که به بلند کردن اجسام سنگین یا خم شدن طولانیمدت نیاز دارند میتوانند خطر آسیب دیدگی کمر را افزایش دهند. بهتر است وسایل سنگین را نزدیک بدن خود نگه دارید. سعی کنید در هنگام بلند کردن بالاتنه خود را نچرخانید. همچنین مشاغلی که در آن ایستادن یا نشستن طولانیمدت اتفاق میافتد میتواند روی ایجاد گودی کمر تاثیرگذار باشد.
سلامت کلی بدن| عضلات ضعیف شکم نمیتوانند از ستون فقرات حمایت کنند، همین میتواند باعث کشیدگی و رگبهرگ شدن کمر شود. افرادی که سیگار میکشند یا سبک زندگی کم تحرکی دارند، بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند.
عوامل دیگری مانند گودی کمر ارثی، گودی بر اثر کمبود شدید فسفات، ویتامین دی و کلسیم، پوکی استخوان، بارداری، ابتلا به آرتروز و آرتریت روماتوئید و ... هم میتواند از عواملی باشد که گودی کمر به سراغتان بیاید.
برای درمان چه باید کرد؟
هدف از درمان گودی کمر، توقف پیشرفت منحنی و کاهش تغییر شکل غیرطبیعی استخوانهای کمر است. روش درمانی هم بسته به شدت گودی کمر دارد. خوشبختانه آمار میگوید بیشتر کسانی که گودی کمر دارند اگر در مراحل اولیه پیگیر آن باشند به مراقبت پزشکی خاصی نیاز ندارند به عنوان مثال گودی کمر ناشی از ضعف عضلانی یا اضافه وزن ممکن است با فیزیوتراپی و مدیریت وزن بهبود پیدا کند. اگر احساس کردید کودکتان گودی کمر دارد با یک پزشک ارتوپد مشورت کنید. پزشک ممکن است برای جلوگیری از پیشرفت منحنی او بریس پشتی را توصیه کند. در نهایت جدی گرفتن مسئله گودی کمر و درمان آن میتواند مانع درمانهای پیچیده یا عمل جراحی شود.