printlogo


جنگ در جبهه یمن به چه سمتی حرکت می‌کند؟  
نبرد سرنوشت ساز انصارا... 
مصطفی نجفی


 تقابل محور آمریکا، انگلیس، رژیم صهیونسیتی  و برخی کشورهای عربی(مانند امارات) با انصارا... یمن وارد مرحله تعیین کننده و سرنوشت سازی شده است. به گونه‌ای که رژیم صهیونسیتی هفته گذشته سومین حمله خود به زیرساخت‌های انرژی و مواضع انصارا... را از شروع جنگ در غزه تاکنون انجام داد و آمریکا و انگلیس نیز حملات سنگینی علیه یمن به انجام رساندند. در مقابل، انصارا... در یک حمله موشکی موثر و شوکه کننده، قلب تل‌آویو را هدف قرار داد و تمامی سامانه‌های پدافندی آمریکا و اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی را با شکست مواجه کرد. به نظر می‌رسد، جبهه یمن به عنوان جبهه پنجم مقاومت ( تکمیل کننده جبهه های فلسطین، لبنان، سوریه، عراق)، به سه دلیل راهبردی ترین رکن نبرد با اسرائیل از میان سایر ارکان محور مقاومت است:  نخست: بدین جهت که در قیاس با سایر ارکان مقاومت در ۴ جبهه دیگر، سلاح‌های راهبردی‌تر (موشک هایپرسونیک)، ساختار نظامی منسجم تر و بافت اجتماعی یکپارچه‌تری دارد. دوم: محدوده و جغرافیای نبرد انصارا... اثرات مستقیم‌تری بر امنیت منطقه‌ای، تجارت و حمل و نقل دریایی و امنیت زیرساخت‌های اقتصادی بازیگران رقیب دارد. برای نمونه، کل جریان نفت و انتقال کالا از بابت المندب را با اخلال جدی مواجه کرده‌اند. هیچ‌کدام از دیگر بازیگران مقاومت چنین ظرفیتی نداشته‌اند.  سوم: دامنه و سطح اقدامات محور آمریکا و اسرائیل در جغرافیای یمن محدودتر از سایر جبهه های نبرد مقاومت است. این مسئله احتمال ضربات سهمگین به انصارا... به مانند آنچه در رابطه با حزب ا... شاهد بودیم را کمتر می‌کند. با این حال، باید درنظر داشت که منطقه با بزرگترین ائتلاف نظامی علیه انصارا... پس از حمله ائتلاف آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ مواجه است.جایی که آمریکا و انگلیس از میانه‌های جنگ غزه ائتلافی علیه یمن شکل داده و نیروی هوایی آمریکا در اقدامی نادر از بمب افکن‌های استراتژیک B۲ علیه یمن استفاده کرد. اخیرا نیز اسرائیل به صورت مستقیم وارد نبرد در یمن شده است.  اما باید توجه داشت که محور آمریکا و اسرائیل اشراف اطلاعاتی محدودی در یمن دارند که گسترش دامنه جنگ را برای آن‌ها دشوار کرده است. به‌علاوه این که، نبرد با انصار‌ا... به لحاظ نظامی هزینه بیشتری برای آن‌ها به همراه دارد. تصور می‌کنم این نبرد می‌تواند آینده تقابل ایران و محور آمریکا و اسرائیل را به صورت عینی‌تری روشن کند و نظم امنیتی منطقه را به شدت متأثر خواهد کرد. به نظر می‌رسد، حملات هوایی آمریکا و اسرائیل علیه یمن تشدید خواهد شد و اگر این حملات بتواند دارایی‌های نظامی و اراده جنگی انصارا... را به نحو موثری تضعیف کند، احتمال آغاز جنگ داخلی در یمن با حمله از سوی نیروهای مرتبط با دولت در تبعید و همچنین القاعده و داعش در عدن به انصارا... وجود دارد. در واقع آغاز یک جنگ یمنی- یمنی برای خنثی کردن جبهه یمن و تکرار الگوی سوریه در این کشور. به صورت کلی،  نبرد در جبهه یمن تشدید خواهد شد و سرنوشت آن می‌تواند برای آینده نظم امنیتی منطقه تعیین کننده باشد. حفظ قدرت آتش انصارا... به ویژه در حوزه موشکی و شلیک به قلب اسرائیل باید مهم‌ترین اولویت ایران و محور مقاومت باشد.

فراخبر
چرا تهدید یمن برای غرب قابل حل نیست؟
علیرضا تقوی نیا
ارتش یمن در روزهای اخیر عملیات های بزرگ و چشمگیری را علیه ناوگان دریایی آمریکا در در دریای سُرخ و رژیم صهیونیستی انجام داده که تعجب ناظران سیاسی و نظامی را برانگیخته است.
 اهمیت این حملات از آن جنبه است که یمنی ها بزرگترین قدرت های نظامی را به چالش کشیده اند اما کسی نمی تواند آن را متوقف کند.
در خصوص چرایی این مهم چند نکته باید ذکر شود.
1- یمنی ها ذاتا جنگجو و اهل نبرد هستند و اراده ای پولادین دارند؛ آمیخته شدن این روحیه و مرام با مذهب زیدی که بر قیام به سیف (شمشیر) تاکید می کند، آن ها را به ملتی رزمنده و آشتی ناپذیر تبدیل کرده است.
به عبارت دیگر جنگیدن مداوم جزو مذهب و یک تکلیف شرعی برای آن هاست نه فقط علاقه و فرهنگ ملی.
2-یمن کشوری فقیر است که بالای ۸۰ درصد مردم آن در روستا زندگی می کنند و بسیاری از خدمات اجتماعی متعارف در آن وجود ندارد.
در نتیجه مردم آن چیزی برای از دست دادن نداشته و هیچ نگرانی بابت نابود شدن دارایی راهبردیِ صنعتی و اقتصادی کشورشان ندارند.
3-مشروعیت دولت نجات ملی برای مردم یمن بالاست و شکافی بین قبایل و مسئولان وجود ندارد، زیرا همه آن‌ها تقریبا در یک سطح زندگی می کنند .
4-حملات چندین ساله ائتلاف سعودی- اماراتی عملا هرچه را در یمن شمالی (مناطق تحت کنترل دولت نجات ملی) وجود داشت نابود کرد و مشخص نیست اسرائیل و آمریکا برای مقابله با یمن قرار است چه راهبردی را اتخاذ کنند و مثلا کجای آن را بزنند تا آن ها را در تنگنا گرفتار ساخته و به تسلیم وادار نمایند.
5-با همه مسائل فوق یمنی ها به پیشرفته ترین امکانات نظامی مجهز گشته اند و قابلیت ساخت انواع تسلیحات مناسب برای نبرد نامتقارن را دارند؛ به نحوی که در زمینه موشکی و پهپادی از جمله بهترین های جهان هستند.
برای نمونه حمله اخیر به تل آویو که به وسیله  یک موشک بالستیک هایپرسونیک انجام گرفت ، یک شاهکار بود که می تواند در خصوص تاسیسات انرژی و اقتصادی رژیم صهیونیستی نیز تکرار شود.
حال اسرائیل برای زدودن این تهدید چه خواهد کرد؟ فاصله ۲ هزار کیلومتری با یمن کار را برای نیروی هوایی رژیم سخت کرده، زیرا یمن در مجاورت فلسطین اشغالی نیست که مکرر بشود آن را بمباران کرد و بَعد اصلا کجای یمن را بمباران کنند؟
6-تاکنون ۳ ناو هواپیمابر آمریکایی و ناوگان همراه آن نتوانسته اند ضربه قابل توجهی به توان ارتش یمن وارد کنند تا جایی که با دادن خسارات فراوان مجبور به ترک آب های دریای سرخ شده اند.
به تازگی نیز یک هواپیمای اف ۱۸ آمریکایی در پی حمله موشکی و پهپادی یمنی ها (احتمالا با آتش پدافند آمریکایی به اشتباه) سرنگون شد و یک آبروریزی بزرگ را برای یانکی ها رقم زد.