printlogo


آمارهای هولناک از زیان قطعی برق

​​​​​​​
با تداوم قطعی برق صنایع و بسط تعطیلات تابستانه صنایع ناشی از قطعی برق به مقاطعی از پاییز و زمستان، بحث ها بر سر تبعات قطعی برق بر بخش تولید بالا گرفته است و هر روز اعداد جدیدی در این باره مطرح می شود.
چند روز قبل رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران اعلام کرد: براساس برآوردها صنایع از قطع برق، دچار ۲۵۰ همت ضرر و زیان شده‌اند. علیرضا کلاهی صمدی در نشست خبری کمیسیون صنعت اتاق ایران با عنوان «چالش‌های ناشی از قطعی گاز و برق صنایع کشور و راهکارهای پیش رو» با بیان این که سرمایه‌گذاری دولتی در تولید برق از اواخر دهه ۸۰ متوقف شد، تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۱۰ هزار مگاوات در تولید برق، کمبود ظرفیت وجود دارد. رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: برای جبران کسری ۱۰ هزار مگاواتی ناترازی برق، ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است. همچنین برای به‌روزرسانی شبکه انتقال ۲۵ میلیارد دلار بودجه نیاز است. وی درباره ضرر و زیان واحدهای تولیدی ناشی از قطع برق بیان کرد، اگرچه آمار دقیقی در این باره وجود ندارد و آمارها محافظه‌کارانه اعلام می‌شود اما براساس همین آمار موجود بیش از ۲۵۰ همت زیان ناشی از قطعی برق است. در برآورد دیگر نیز ضرر و زیان روزانه قطع برق در بخش معدن حدود ۴۱ همت بوده است.
با این حال امروز آمار دیگری در زمینه زیان صنایع از قطع برق اعلام شد. علی محمودیان، مدیر اتحادیه کشوری سوخت‌های جایگزین و خدمات وابسته گفت: در سال گذشته صنایع از قطع برق متحمل ۱۱ میلیارد دلار خسارت شدند که این موضوع تبعات زیادی را به دنبال داشت.از سوی دیگر، محمد بحرینیان، پژوهشگر توسعه و صنعتگر با ارائه‌ آمارهایی دقیق اعلام کرده است که زیان ناشی از تعطیلی هر روز صنعت در ایران چیزی بیش از پنج هزار و ۷۱۵میلیارد تومان است.در همین حال كميسيون صنعت اتاق ايران نیز با تدوین گزارشی به بررسی آثار قطعی برق بر بخش های مختلف اقتصاد و فعالیت های مختلف تولیدی پرداخت و اعلام کرد زيان روزانه قطعی برق در بخش صنعت به قيمت سال 1402 بيش از 5843 ميليارد تومان بوده و اين رقم برای سال جاری با احتساب تورم حدود 8 هزار ميليارد تومان برآورد می شود.
اثر قطعی برق بر رشد اقتصادی
فارغ از این محاسبات اگر براساس روند نزولی رشد اقتصادی و متغیر مهم تشدید قطعی برق به فعالیت صنایع نگاهی بیندازیم، برآورد دیگری نیز از تبعات قطعی برق به دست خواهیم آورد. براساس گزارش هفته گذشته بانک مرکزی، رشد اقتصادی کشور در نیمه نخست امسال به 2.9 درصد رسیده است که نسبت به رشد اقتصادی 5.3 درصدی سال گذشته روند نزولی جدی را نشان می دهد. در شرایطی که سایر متغیرهای اقتصادی نسبتا باثبات بوده، به نظر می رسد تشدید ناترازی و قطعی برق در سال جاری، اثر مهمی بر افت چشمگیر رشد اقتصادی داشته است. براین اساس به قیمت ثابت سال 1400 بیش از هزار هزار میلیارد تومان سرعت رشد اقتصادی در نیمه نخست امسال نسبت به نیمه نخست سال قبل کمتر شده است که اگرچه کل این افت را نمی توان صرفا به قطعی برق اختصاص داد اما به طور مشخص تشدید ناترازی انرژی و افزایش قطعی برق، متهم ردیف اول کاهش رشد اقتصادی نیمه نخست امسال است. بماند این که با تداوم قطعی برق در پاییز و زمستان باید منتظر افزایش این زیان در سال جاری بود.در هر حال انتظار می رود با فهم عمیق و دقیق تبعات سنگین قطعی برق بر اقتصاد و بخش های مولد و تلاش برای جبران ناترازی انرژی، از حجم تاثیرات منفی قطعی برق بر اقتصاد ایران کاسته شود. پیش از هر چیز لازم است زمانی که به دلیل تعلل و ضعف در تصمیم گیری ها، جبران ناترازی برق به تاخیر می افتد، تبعات هولناک قطعی برق بر بخش تولید را رصد کنیم.