روز گذشته برخی رسانههای کشور به موضوع آب سد دوستی و سدسازی طالبان پرداختهاند و این خبر به شدت در فضای مجازی فراگیر شد اما حقیقت ماجرا این است که اتفاق جدیدی رخ نداده و هر آن چه رخداده را ما در گزارش «سد طالبان بر مسیر دوستی» در 11 اردیبهشتماه امسال به آن پرداختهایم و تمام موارد مطرح شده طی روز گذشته خبری جدید نبوده و تنها بازتولید اتفاقات گذشته است. موضوعی که مدیرعامل آب منطقهای خراسان رضوی نیز بر آن تاکید می کند.نعمت نژاد به «خراسان رضوی» میگوید: ابتدا باید توجه داشت مانند سال های گذشته در حال حاضر ورودی آب به سد دوستی از بالادست و رودخانه هریرود صفر است و معمولاً ورود آب به این سد در اواخر بهمنماه آغاز میشود که اگر سیلابی در بالادست ایجاد شود، آب به این سد ورود میکند لذا این که گفته شود طالبان امروز جلوی ورود آب به سد دوستی را گرفته است، صحیح نیست. مدیرعامل آب منطقهای خراسان رضوی میگوید: واقعیت این است که در حال حاضر هیچ تحرک جدیدی روی رودخانه هریرود توسط افغانستان انجامنشده و هر آن چه گفته میشود، مربوط به برنامههای گذشته است که در دستور کار آنها بوده و اتفاق جدیدی رخ نداده است.
نعمت نژاد تأکید میکند: در حال حاضر دولت طالبان در حال اجرای سد پاشدان است که پیشرفت فیزیکی آن 85 درصد است و هنوز به بهرهبرداری نرسیده است. علاوه بر این باید توجه داشت کل حجم آبگیری این سد 54 میلیون مترمکعب است که به تنهایی مانع جدی برای حقابه سد دوستی نیست.
وی درباره احداث سدهای جدید در بالادست سد دوستی روی رودخانه هریرود میگوید: دولت افغانستان از مدتها قبل 4 پروژه عمده سدسازی را در دستور کار خود قرار داده که بناست روی رودخانه هریرود احداث شوند؛ سد سلما که به بهرهبرداری رسیده، سد پاشدان که 85 درصد پیشرفت دارد و سدهای کبگان و تیر پل نیز در دستور کار بوده اند. باید توجه داشت کل حجم این سدها حدود 980 میلیون مترمکعب است که اگر به بهرهبرداری برسند ورودی سد دوستی به صفر خواهد رسید اما در حال حاضر اقدام جدیدی صورت نگرفته است.
به گزارش «خراسان رضوی»، شاید وقتی سال 79 دولت ایران با ترکمنستان برای احداث سد دوستی که 80 درصد آب ورودی آن از هریرود افغانستان تأمین می شود، توافق کردند و بدون حضور یا تعیین یا ضمانت حقابه آن از سوی کشور افغانستان این سد 1.5 میلیارد مکعبی را احداث کردند و سال 1384 به بهره برداری رساندند، تصور نمی کردند روزی برسد که دولت افغانستان در بالادست این سد سه سد «سلما»، «کبکان» و «پاشدان» را روی هریرود احداث کند. شاید این مهلک ترین اشتباه دستگاه متولی آب و دیپلماسی کشور باشد که بدون تضمین حقابه بالادست سدی احداث و آب 6 میلیون جمعیت را به آن وابسته کنند.