«من اعتقادم این است که ایمان اسلامی مردم پاکستان از بسیاری از مردم کشورهای اسلامی، شاید بشود گفت از اکثر نزدیک به اتفاق کشورهای اسلامی عمیق تر است...»این عبارت، بخشی از گفتار بلندی است که رهبر معظّم انقلاب اسلامی درباره مردم پاکستان اظهار فرموده اند و در یکی از فصول کتاب «پاک سرزمین» بازتاب یافته است.
فصول کتاب و شیوه نویسندهکتاب «پاک سرزمین» که به کوشش و پژوهش جناب آقای محمدرضا کمیلی و به همت «انتشارات مصاف» هم اکنون به بازار نشر راه یافته، تلاش می کند که در چهار فصل، نمای کامل و بایسته ای از همه آنچه یک خواننده برای شناخت کشور پاکستان لازم دارد، ارائه دهد.شیوه نویسنده این کتاب که خود از کارشناسان حوزه پاکستان شناسی و مسلط به زبان اردو است و تاکنون چندین و چند کتاب درمورد مسائل گوناگون آن کشور، از احزاب و جریان های سیاسی تا معرفی ظرفیت های ادبی، اجتماعی و جغرافیایی و تاریخی کشور پاکستان به خواننده کتاب هایش نمایانده، این است که فقط به دسته بندی و ارائه گفتارهای رهبر معظم انقلاب اسلامی بسنده نکرده، بلکه با روشی نو، ابتدا مطلبی را درباره تاریخ شکل گیری کشور پاکستان و چالش های بر سرِ راه آن، احزاب متعدد که در آن کشور ریشه دوانیده و هر یک به دنبال اهداف خود هستند، شخصیت های مؤثر و مهم پاکستانی که در شکل یابی و قوام یافتگی پاکستان نقش محوری و مهم داشتند (از جمله: محمد علی جناح، فاطمه جناح، اقبال لاهوری، ابوالعلا مودودی، مولانا شکوت علی، علامه مفتی جعفر حسین، سید علای حسین الحسینی و...)، چالش های امنیتی، چالش های اعتقادی، چالش های طبیعی و... می نگارد، سپس سخنان روشنگرانه و راهگشایانه رهبر معظّم انقلاب اسلامی را درخصوص همان موضوعی که به قلم خویشتن شرح داده، در کتاب می آورد. بدین ترتیب، خواننده با سیر طبیعی خوانش، در آغاز که کتاب را در دست می گیرد، موضوع و مشکل را با تمامی ابعاد و زوایای آن می شناسد، سپس راه حل آن را نیز با تأمّل در گلستانی از گلواژه های گفتار حکیمانه رهبر معظّم انقلاب درمی یابد.
تلفیقی از ادبیات و تاریخبنابراین، «پاک سرزمین» کتابی است تلفیقی؛ تلفیقی از تاریخ و هنر و ادبیات و احزاب و شخصیت ها و فرهنگ و تمدن پاکستان، و مواضع داهیانه رهبر نظام جمهوری اسلامی درخصوص مسائل مختلف کشور جمهوری اسلامی پاکستان که البته با انتخاب نویسنده، هوشیارانه و همراه با متناسب سازی و تنسیق با مطلب موردنظر، گزینش شده است. نویسنده در صفحه های آغازین کتاب درباره شمول سخنان رهبری بر موضوع های کشور پاکستان نگاشته است:
«... ارزیابی و بررسی سخنان معظّم له نشان می دهد که در چند محور به موضوع پاکستان پرداخته اند. این بخش ها بدین شرحاند:
الف. پاکستان و سیر تاریخی شکل گیری آن؛
ب. پاکستان و استکبار غربی و آمریکایی؛
ج. پاکستان و چالش ها(منطقه ای و همسایگان، طبیعی، اجتماعی و حقوق بشری، اعتقادی و مذهبی)
د. ایران و پاکستان.
به عنوان کسی که همگام با نویسنده در تدوین، عنوان نویسی ها، فصل بندی و ارزیابی موضوع ها و کلّیات کتاب «پاک سرزمین» دستی بر آتش داشته و با جناب آقای کمیلی به مشورت و شور پرداخته ام، شهادت می دهم که این کتاب به خوبی توانسته نمای مناسب و متناسبی از پاکستان و عُلقه ها و علاقه های عمیق و عریق مردم آن سرزمین با ایران و همچنین تصویر حقیقی و مطابق با واقع از چالش ها و راهکارها در آن کشور ارائه دهد.
بازتاب سفر تاریخی رهبر انقلاب به پاکستاندر بند آخر یادداشت خود بسیار مناسب می دانم که به بخش کوچک و در عین حال بسیار مهمی از علاقه عمیق و ریشه دار مردم پاکستان به رهبری نظام جمهوری اسلامی بپردازم. حضرت آیت ا... العظمی خامنه ای (مدّ ظله) در زمان ریاست جمهوری به پاکستان سفر می کنند، بعد از ایشان نیز قرار بود که رئیس جمهور یک کشور به اصطلاح قدر قدرت(!) به آن کشور برود، اما حماسه ای که مردم پاکستان هنگام استقبال از رئیس جمهور وقت ایران آفریدند، اتفاق نادری را رقم زد. بهتر است این رویداد شگرف را از لسان رهبری و به نقل از صفحه 217 کتاب(که از سه سخنرانی معظم له گزینش شده) برای خوانندگان بیاورم و با شیرین کردن کام خوانندگان از کلام رهبری، وجیزه ام را به پایان برسانم:«سفری که بنده در زمان ریاست جمهوری به پاکستان کردم، دنیا را متحیّر کرد
(7 /3 /1382)... در لاهور و اسلام آباد آنچنان استقبال شد که همه دنیا را متوجه خود کرد و خبرش روی همه آنتن های دنیا رفت(31/ 2/ 1386)...
آنچنان تظاهراتی شد که با وجود اینکه قرار بود ریگان - رئیس جمهور آمریکا- بعد از سفر من برود و از پاکستان بازدید کند، دیگر نرفت! دیدند آبروریزی است برای او؛ چون آن وضعی که مردم در استقبال از رئیس جمهوری اسلامی ایران به وجود آوردند، اگر او می رفت، آن گونه نمی شد(31/ 2/ 1386)».