خط یک متروی مشهد بسیار پرتردد است و شهروندان برای جابهجایی در نقاط مختلف شهر از آن استفاده می کنند. از ابتدای ایستگاه غدیر که وارد قطار می شویم، هر ایستگاه به تعداد افرادی که سوار می شوند افزوده می شود. صدای اپراتور در واگن ها می پیچد که برای کمک به سوارشدن سایر مسافران جابهجا شوید. در هر ایستگاه عده ای پیاده می شوند و تعداد بیشتری سوار می شوند. به خصوص در ساعات ابتدایی و انتهایی روز که میزان تردد به دلیل مراجعه افراد به محل کار و برگشت به منزل بیشتر است؛ همچنین دانشجویان و دانش آموزان نیز در این ساعت ها بیشتر از مترو استفاده می کنند و ضرورت افزایش تعداد واگن های خط یک بیشتر به چشم می آید. یکی از درخواست های شهروندان نیز افزایش تعداد واگن های خط یک قطار شهری مشهد است.خط یک قطار شهری مشهد حدود 14 سال است که به شهروندان ارائه خدمات دارد. در سال های اخیر مدیریت شهری مشهد برای تسهیل رفت و آمد شهروندان و مسافران و زائران اقدامات مختلفی از جمله پیشرفت خط 2 و سه قطار شهری و ورود چندین دستگاه اتوبوس جدید به خطوط حمل و نقل عمومی را در دستورکار داشته است. با این حال، بالا بودن حجم رفت و آمد در مشهد مقدس و اقبال مردم به استفاده از قطار شهری برای جلوگیری از ماندن در ترافیک و شلوغی خیابان ها حکایت از لزوم افزایش واگن های خط یک متروی مشهد را دارد. یکی از شهروندان با ارسال پیامکی به سامانه حرف مردم روزنامه خراسان نوشت: «سال هاست که خط یک متروی مشهد با همین ظرفیت واگن در حال فعالیت است، واقعا دیگر جوابگوی حجم زیاد مسافران نیست، شما کافی است در ساعت اوج تقاضا وارد یکی از ایستگاه های خط یک شوید، اصلا جایی برای ورود به واگن ها نیست. سال هاست که قول افزایش تعداد واگن ها را داده اند. کاش زودتر فکری کنند و این خط را تقویت کنند.» یکی دیگر از شهروندان نیز در تماس با ما در این باره گلایه کرد و گفت: «من هر روز صبح پسرم را با مترو به مدرسه می برم اما باید حداقل یکی دو قطار بیاید و برود که جایی پیدا کنیم و بتوانیم سوار شویم. کاش پیگیری کنید که ظرفیت این خط با توجه به این که پرمسافر و پرتردد است، افزایش پیدا کند. ضمن این که فاصله رسیدن قطارها به ایستگاه هم باید کم شود. مترو به همین سرعت و سهولتش معروف است اما در این خط انگار همه چی برعکس شده است!» موضوع کمبود ناوگان در خط یک قطارشهری البته بارها در گزارش های پیگیرانه روزنامه «خراسان» مورد مطالبه و پیگیری قرار گرفته بود؛ از جمله در گزارشی با عنوان «قطارشهری مشهد منتظر کمک دولت» که 27 آبان ماه در روزنامه «خراسان رضوی» منتشر شد، به بررسی این موضوع پرداختیم و در گفتوگو با مدیران وزارت کشور و شورای شهر مشهد این مطالبه را پیگیری کردیم که رفع کمبود واگن های خط یک و تامین واگن های خط ۳ نیازمند اختصاص ردیف بودجه و تسهیل روند توسط دولت است. همچنین پیش از این و در تاریخ 14 مهرماه امسال در گزارشی با عنوان «بی مهری دولت به قطار شهری مشهد» از این نوشتیم که حدود ۲ سال است که تامین واگن های قطارشهری مشهد از سوی دولت به طور جدی پیگیری نشده و ادامه ساخت قطار شهری مشهد نیز لنگ اعتبارات دولتی است. حال با توجه به این که مدیریت شهری مشهد اقدامات قابل توجهی برای جبران این کمبود انجام داده، گلایه های مردم در این زمینه و همچنین اقدامات مدیریت شهری برای افزایش ظرفیت واگن های خط یک قطارشهری مشهد را از رئیس کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد پیگیری می کنیم.
خط یک در انتظار 60 واگن جدید
مجید نژادحسین، رئیس کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد در پاسخ به این سوال که با توجه به حجم بالای استفاده شهروندان از خط یک مترو برنامه مدیریت شهری برای افزایش تعداد واگن های این خط چیست، می گوید: یکی از سیاست های شورای شهر در خصوص مترو و چهار خط آن این است که خط یک در شرایط ایده آل 120 دستگاه واگن داشته باشد ولی هماکنون با 60 واگن خدمت رسانی انجام می شود. وی می افزاید: با توجه به این که این نیاز عملا احساس می شود و از سویی دیگر، متروی مشهد گلبهار نیز قرار است به خط یک متصل شود، در واقع یکی از سناریوها این است که متروی خط گلبهار به انتهای خط یک، آخر وکیل آباد وصل شود، به همین دلیل ما از اردیبهشت ماه سال گذشته فرایند انتخاب پیمانکار برای خرید 60 واگن جدید را آغاز کرده ایم، مناقصه عمومی را برگزار
کرده ایم، سه شرکت حضور یافتند و در مراحل مختلف اسناد را به آن ها دادیم، اسناد فنی بررسی شد و در انتها به یک شرکت رسیدیم. در حال حاضر ، فکر می کنم قرارداد خرید 60 واگن برای خط یک مترو تا پایان سال ابلاغ خواهد شد.
ضرورت کمک دولت برای تأمین اعتبار
رئیس کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد درباره میزان اعتبار درنظر گرفته شده برای قرارداد خرید این 60 واگن و همچنین کمک دولت در این زمینه نیز می گوید: پیش بینی می کنیم مبلغ اعتبار این قرارداد حدودا بین 8 تا 10 همت باشد. بخشی از آن از اعتبارات خود شهرداری مشهد و بخشی دیگر از ظرفیت دولت استفاده می شود و امیدواریم کمک کنند تا این 60 واگن خریداری شود.
15 واگن در کمتر از یک سال آماده می شود
از نژادحسین سوال می کنیم که از زمان بسته شدن قرارداد چقدر زمان می برد تا واگن ها وارد خط مترو شود؟ وی در پاسخ می گوید: با توجه به برنامه ریزی هایی که با پیمانکار انجام داده ایم، یکی از شرایط مناقصه ما این بود که سرمایه گذار حداقل 15 واگن را به صورت سی بی یو یعنی به شکل بسته کامل آماده بیاورد و در کمتر از یک سال آماده باشد و باقیمانده آن را در کمتر از سه سال فرصت دارد که آماده کند؛ در نتیجه کل 60 دستگاه 36 ماه بعد از انعقاد قرارداد تولید می شود و به کارگیری خواهد شد.