شاید بیشتر ما عرقکردن در روزهای گرم را تجربه کرده باشیم اما عرق سرد ربطی به عرق معمولی ندارد و شاید رازهای زیادی را درباره سلامتیتان فاش کند. عرق سرد دورههای تعریق ناگهانی است که بر اثر گرما یا فعالیت اتفاق نمیافتد و بعد از عرق سرد شما به جای احساس گرمای شدید، احساس سرما میکنید، پوست صورت سرخ میشود و ممکن است کف دست هم مرطوب شود. عرق سرد علتهای متفاوتی دارد و میتواند با شوک، ترس، عفونت و علتهای دیگر به وجود آید. اما اگر در خودمان یا فرد دیگری متوجه عرق سرد شدیم، چه باید بکنیم؟ علل آن چیست؟ تفاوت عرق سرد و شبانهعرق سرد ربطی به تعریق معمولی ندارد و معمولا در اثر حمله قلبی و شوک عصبی به وجود میآید اما در مواردی هم میتواند مسئله مهمی نباشد. تعریق شبانه هم همانطور که نام گرفته، مربوط به طول شب است و هنگام خواب اتفاق میافتد. تعریق شبانه میتواند ناشی از تغییرات هورمونی یائسگی، اختلال تیروئید، عوارض جانبی برخی داروها یا سرطان باشد. عرق سرد به خودی خود مشکلی ایجاد نمیکند و درمانی هم ندارد اما درعوض متخصصان مراقبتهای بهداشتی علل به وجود آمدن عرق سرد مانند عفونت را بررسی می کنند و درمان آن یا مدیریت درد را هدف قرار میدهند. توجه به دیگر علایم همزمان میتواند به شما در تعیین اقداماتی که باید
در جهت سلامت خود انجام دهید، کمک کند.
عرق سرد زیر سر این عوامل استعلتهای مختلفی باعث ایجاد عرق سرد در بدن میشوند اما معمولا این عرق بعد از این اتفاقات بروز میکند؛ در پاسخ به جنگوگریز روانی، شوک، عفونت، سنکوپ، درد ناشی از جراحات، حمله قلبی، تنگی نفس شدید، قند خون پایین، ترس واضطراب. اما به چه دلیل در این مواقع عرق سرد ایجاد میشود و در این مواقع چه باید کرد؟ چند مورد رایج را باهم مرور میکنیم:
چه زمانی وقت تماس با اورژانس است؟برای پیشگیری از مواجهه با شرایط اضطراری و تهدیدکننده زندگی باید علایم هشداردهنده را بشناسیم. هر زمان عرق سرد با این علایم همراه شد، فورا با اورژانس تماس بگیرید: احساس فشار یا درد در قفسه سینه، دردی که به گردن یا بازو میریزد، سیانوز (لب یا انگشتان آبی رنگ)، ضربان قلبی که ناگهانی بالا برود یا سایر تغییرات ریتم قلب، نبض ضعیف، تنفس سریع یا سخت و تنگی نفس، خسخس سینه یا سرفه، پاسخ ندادن به داروهای آسم، پوست رنگپریده، ضعف، سرگیجه، درجه حرارت بالا یا بسیار پایین همراه با لرز، اندامهای سرد و رنگپریده، کمبود ادرار، بیحالی، بثورات پوستی، صدمه جدید، درد شدید با علت ناشناخته، لرز، اضطراب و تحریکپذیری.
وضعیت جنگوگریز| هر چیزی که باعث وضعیت جنگوگریز در بدن میشود میتواند باعث عرق سرد شود که شامل انواع ترس و اضطراب میشود. افراد میتوانند به دلیل تهدید فیزیکی یا استرس شدید وارد این حالت شوند. مجبور شدن به رویارویی با چیزی که از آن فوبیا دارید هم میتواند شما را در این حالت قرار دهد. معمولا در این حالت بدن شما باید بعد از حدود 20 تا 60 دقیقه به حالت اولیه برگردد.
شوک| هنگامی که جریان خون به مغز و سایر اندامهای حیاتی به طور خطرناکی کم میشود، بدن دچار حالت شوک میشود. این حالت باعث شوک و افزایش استرس در بدن میشود و معمولا به دلیل آسیب شدید یا ضربه ایجاد میشود. شوک آنقدر جدی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و بلافاصله باید با اورژانس تماس بگیرید. تا رسیدن کمک باید مصدوم به صورت درازکش باشد و پاها بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد تا به حفظ جریان خون به مغز و اندامها کمک شود.
سنکوپ| عرق سرد ممکن است بر اثر سنکوپ باشد که به آن غش یا از هوش رفتن هم میگویند. در این حالت برای مدت کوتاهی هوشیاری خود را از دست میدهید که ممکن است به زمین بیفتید.
حمله قلبی| عرق سرد یکی از علایم شایع حمله قلبی است. حمله قلبی یک شرایط اورژانسی واقعی است و بلافاصله باید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید چون مسئله مرگ و زندگی است. هرچه سریعتر عمل کنید شانس شما برای کم کردن آسیب و نجات بیمار بیشتر است.