هشدار وزارت بهداشت درباره افزایش تب مالت
رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت درباره افزایش ابتلا به تب مالت در کشور هشدار داد و گفت: طبق آمار ثبتشده در سال ۱۴۰۳، حدود ۱۸ هزار مورد ابتلا به تب مالت گزارش شده است اما به دلیل مراجعه برخی بیماران به مراکز درمانی خصوصی، احتمالاً تعداد واقعی مبتلایان بیشتر از این رقم باشد.به گزارش ایرنا، بیماری تب مالت یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام بوده و بهشدت مسری است. مصرف شیر غیرپاستوریزه، گوشت خام یا نیمهخام و تماس نزدیک با ترشحات بدن حیوان مبتلا به بیماری، از دلایل اصلی انتقال این بیماری به انسان هستند. این بیماری با نامهای بروسلوز، تب مدیترانه و تب ناخواسته نیز شناخته میشود.باکتری بروسلا که ایجادکننده بیماری است، طیف گستردهای از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا میسازد. این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دامها، کاهش تولید شیر، ناباروری و نازایی دامهای مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار میگیرد.تب مالت از گاو، خوک، گوسفند یا بز آلوده به انسان انتقال مییابد اما از انسان به انسان خیر. تب مالت روی اعضای خونساز بدن مانند مغز استخوان، گرههای لنفاوی، کبد و طحال تأثیر میگذارد. تب مالت در دو نوع حاد و مزمن دیده میشود. دوره نهفتگی این بیماری میتواند ۵ تا ۶۰ روز باشد (چندین ماه نیز دیده شدهاست). تب مالت در مردان ۲۰ تا ۶۰ ساله شایعتر است.
رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت اظهار کرد: تب مالت یک بیماری باکتریایی است که در دامها وجود دارد و از طریق تماس انسان با دامهای آلوده یا محیط آلوده، از جمله تنفس یا مصرف فراوردههای دامی آلوده، منتقل میشود.
دکتر محمدرضا شیرزادی با اشاره به این که گاهی اوقات این بیماری در آزمایشگاهها نیز به افراد منتقل میشود، گفت: باکتری تب مالت انواع مختلفی دارد اما گونههای مهم آن معمولاً دامهایی مانند گوسفند و گاو را درگیر میکند. به تازگی، این بیماری در فکهای دریایی نیز مشاهده شده است.وی ادامه داد: تب مالت میتواند به سه شکل «حالت حاد که با تب ناگهانی و احساس بدن درد همراه است»، «حالت تب دار حاد که با عوارض موضعی مانند تورم مفاصل همراه است» و «حالت مزمن که ممکن است شامل تب، سرفه، درد مفاصل، کمردرد و سایر علایم باشد» دیده شود.وی هشدار داد که در صورت تشخیص ندادن به موقع، تب مالت میتواند منجر به عوارض جدی مانند ابتلا به بیماریهای دریچهای قلب، اختلالات عصبی، چرک در ستون مهرهها و گرفتگی استخوانهای ستون فقرات شود.دکتر شیرزادی همچنین با اشاره به کاهش قابل توجه شیوع بیماری تب مالت در بسیاری از کشورهای اروپایی، غرب آمریکا، استرالیا و کانادا، علت این کاهش را واکسیناسیون دامی عنوان کرد و افزود که این واکسیناسیون باعث متوقف شدن ابتلا در دامها میشود.
وی همچنین به افزایش قابل توجه موارد ابتلا به تب مالت در مناطق مدیترانه، آسیا، آفریقا و جنوب و مرکز آمریکا اشاره کرد و گفت که در گذشته پیشبینی میشد سالانه حدود ۵۰۰ هزار مورد تب مالت در دنیا رخ دهد، اما اکنون این تعداد به حدود ۱.۵ تا ۲ میلیون نفر در سال رسیده است.