printlogo


تغییر معنادار الگوی غذایی شهرنشینان

​​​​​​​
گزارش بانک مرکزی از بودجه خانوار شهری از تغییر معنادار الگوی مصرف مواد غذایی در سال های اخیر و کاهش مصرف گوشت قرمز، برنج و شیر و افزایش مصرف مرغ، تخم مرغ و پنیر حکایت دارد.
انتشار جزئیات گزارش بودجه خانوار شهری توسط بانک مرکزی نشان می دهد که سرانه مصرف مواد غذایی در 10 سال اخیر از 1393 تا 1402 به طور معناداری تغییر کرده است. همزمان با کاهش مصرف گوشت قرمز، شیر و برنج، مصرف تخم مرغ و پنیر افزایش یافته است.
به گزارش خراسان، بانک مرکزی به تازگی گزارش بودجه خانوار شهری در سال 1402 را منتشر کرده است. براساس این گزارش متوسط هزینه خانوار شهری در طول سال گذشته ماهانه 28 میلیون و 400 هزار تومان بوده که نسبت به 1401 رشد 48.3 درصدی داشته است. همچنین متوسط درآمد خانوار شهری در سال گذشته 27 میلیون و 900 هزار تومان بوده که نسبت به سال 1401 رشد 47.4 درصدی داشته است. به این ترتیب مشخص می شود که هزینه خانوار از درآمد خانوار بیشتر شده است.
در همین حال بانک مرکزی جدولی از مصرف اقلام غذایی به تفکیک خانوار را منتشر کرده است. با این حال چون بعد خانوار در سال های اخیر تغییر داشته است، با تقسیم این ارقام به بعد خانوار سرانه مصرف هر یک از اقلام غذایی به دست آمده است که در جدول و نمودار روند مصرف اقلام غذایی و تغییرات آن را از سال 1393 تا 1402 ملاحظه می فرمایید. براساس این جدول همزمان با تورم فزاینده سال های اخیر و افت قدرت خرید خانوارها، سرانه مصرف برخی اقلام غذایی کاهش محسوسی داشته است. به عنوان مثال سرانه مصرف برنج از 34.88 کیلو در سال 93 به 30.4 کیلو در 1400 رسیده است. سرانه مصرف گوشت دام (گوشت قرمز) از 11.92 کیلو در سال 93 به 9.73 کیلو در سال 1402 کاهش یافته است. همچنین مصرف شیر نیز از 38.95 کیلو در سال 93 به 32.83 کیلو در سال 1402 رسیده است. در مقابل در همین بازه زمانی از 1393 تا 1402 مصرف گوشت پرندگان (مرغ) از 25.87 کیلو به 32.52 کیلو، مصرف تخم مرغ از 10.47 به 14.89 و پنیر از 6.69 به 9.42 کیلو افزایش یافته است.
در حقیقت فارغ از ارزش غذایی و الگوی غذایی سالم، تغییرات این نوع مصرف را می توان مبتنی بر افت قدرت خرید خانوار و تغییر رویکرد از مصرف مواد غذایی گران تر از جمله گوشت و برنج به مواد غذایی ارزان تر نظیر مرغ، تخم مرغ و پنیر دانست.