در شرایطی که بحران آب و خشکسالی در استان خراسان رضوی روز به روز تشدید می شود و دشت های بحران زده استان روز به روز بحرانی تر می شود و البته در شرایطی که سدهای استان به گل نشسته و سد دوستی که تا همین 4 سال پیش بیشتر از 60 درصد آب مشهد را تامین می کرد امروز به خاطر کاهش بارندگی و سدسازی طالبان در بالادست به کمترین میزان ذخایر خود از زمان بهره برداری رسیده است، شاهد هدررفت منابع آبی استان هستیم چراکه بنا بر اذعان مدیر تحقیقات، برنامهریزی و بررسیهای اقتصادی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در هر ثانیه ۲۳ لیتر آب از چاههای خراسان رضوی به هدر میرود.
از یک سو مدیران استان برای فرار از بحران و تنش های اجتماعی با اعمال فشار، مدیران آب را وادار به صدور مجوز برای حفر بیشتر چاه یا برداشت بیشتر آب از چاه ها در استان و حتی در کوچه و خیابان های شهر مشهد می کنند و از یک سو پساب کلان شهر مشهد که می تواند نقش مهمی در تامین آب بخش خدمات و قسمتی از حقابه کشاورزان این شهرستان داشته باشد به دلیل نبود زیرساخت و تصفیه خانه به کشف رود سرریز می شود که خود بحران محیط زیستی و بهداشتی را در پی دارد.
در وضعیتی که روز به روز شاهد افزایش حفر چاه های غیرمجاز در استان هستیم بنا بر گفته مدیران آب منطقه ای هدررفت آب هم به این معضل افزوده شده است و هر ثانیه 23 لیتر آب از چاه های استان هدر می رود. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مدیر تحقیقات، برنامهریزی و بررسیهای اقتصادی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در نشست کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی افزود: درصورتی که از اتلاف آب مزبور جلوگیری شود، چالش یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب اضافه برداشت از سفرههای آب زیرزمینی رفع خواهد شد.
سید حمید میرقاسمی تصریح کرد: در بازار آب دولت میتواند ناظر باشد و نسبت به موارد فروش آب اظهار نظر کند در یک بازار تجارت آب، فروشنده، حق یا امتیاز آبی دارد که مازاد بر نیاز فعلی اوست و خریدار با کمبود آب مواجه است و حاضر است که برای رفع نیاز آبی خود، هزینه بپردازد.
ضرورت جلوگیری از هدررفت و اضافه برداشت آب
«کامران داوری»، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز معتقد است برای جلوگیری از هدررفت و اضافه برداشت های آب در استان باید سند سازگاری با کم آبی در دستور کار مجدد قرار بگیرد. وی گفت: در سند سازگاری با کمآبی، ۳۴ تشکل در حوزه آب پای کار آمدند تا در قالب مدیریت مشارکتی اقدامات موثر با شفافیت صورت گیرد. به نظر نمیرسد وزارت نیرو برنامه مدونی در حوزه تعادل بخشی آب داشته باشد. سند سازگاری با کمآبی به تعادل بخشی کمک میکند. در زمان اجرای سند همیاران آب در استان از اضافه برداشت جلوگیری شد.
خبر مرتبطسرپرست فرمانداری مطرح کرد
مشهد نیازمند سالانه ۲۹۰ میلیون مترمکعب آبسرپرست فرمانداری مشهد گفت: کلان شهر مشهد سالانه در بخش های نگهداری فضای سبز شهری و شرب نیازمند ۲۹۰ میلیون مترمکعب آب است. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سرپرست فرمانداری مشهد در تشریح سیزدهمین جلسه پایش آب شهرستان گفت: مشهد در بخش نگهداری فضای سبز شهری نیازمند ۳۰ میلیون مترمکعب و در بخش شرب نیازمند ۲۶۰ میلیون مترمکعب آب در سال است. سید حسن حسینی افزود: برای تامین این میزان آب از منابع آبی موجود نیازمند اعتبارات هستیم و دستور کار نشست این بود تا منابع تامین اعتبار پروژهها را که رقمی معادل ۴۰ هزار میلیارد ریال است،فعال کنیم. وی گفت: از طریق هماهنگی بین بخشی و ارتباطات استان خراسان رضوی با کشور به دنبال این هستیم تا جذب اعتبارات در پروژههای آب را محقق سازیم.