printlogo


پیام رنگ‌ها در سینما


​​​​​​​یک فیلم‌ساز از تمام ابزارهای موجود برای انتقال بهتر حرفش به مخاطب، استفاده می‌کند. بعضی از این ابزارها مثل نور، صدا، صحنه و... توجه ما را به‌سرعت به خودشان جلب می‌کنند و می‌توانیم به‌راحتی درباره هدف هرکدا‌م‌شان در فیلم صحبت کنیم اما ابزارهای ظریف‌تری هم وجود دارند که چنان با فیلم درهم می‌آمیزند که بیشتر وقت‌ها از چشم مخاطب‌های غیرحرفه‌ای پنهان می‌مانند، گرچه تأثیر خود را می‌گذارند. یکی از این ابزارها، رنگ است. درباره درجه‌بندی رنگ، تصحیح رنگ یا کیفیت رنگ دوربین‌های مختلف حرف نمی‌زنیم. موضوع، ایفای نقش رنگ به‌عنوان یک شخصیت در فیلم‌نامه است. در ادامه اهمیت رنگ در سینما را بهتر می‌شناسیم.

   تم‌های رنگی
هر فیلم‌سازی متناسب با حال‌وهوای اثرش، رنگ‌ها را به شیوه‌ خاصی به‌کار می‌گیرد. آشنا شدن با تم‌های رنگی به ما کمک می‌کند ضمن لذت بردن از این ابزار ظریف، کارکردش را در فیلم بهتر درک کنیم.
 
   تک‌رنگ
تم «تک‌رنگ» همان‌طور که از اسمش پیداست، از یک رنگ واحد در سرتاسر فیلم استفاده می‌کند. این رنگ غالب با سایه‌ها، ته‌رنگ‌ها و تن‌های متفاوتی از خود همراه می‌شود. تم تک‌رنگ، پالتی مینیمالیستی و ازنظر بصری بسیار محبوب است. در فیلم مدفون اثر «رودریگو کورتس»، شخصیت فیلم «پل کانروی» با بازی «رایان رینولدز» راننده کامیون آمریکایی است که در عراق کار می‌کند.  تم تک‌رنگ سبز در این صحنه، احساس به‌دام افتادن قهرمان و ترس از فضای بسته را به‌خوبی القا می‌کند.
  
   مکمل
 تم «مکمل» از رنگ‌هایی تشکیل شده‌است که در چرخه رنگ، مقابل یکدیگر قرار دارند. رنگ‌های مکمل را وقتی در مجاورت هم قرار بدهیم، یکدیگر را روشن‌تر و موکدتر نشان می‌دهند. در فیلم «مصمم به کشتن- Dressed to Kill» اثر «برایان دی‌پالما» در صحنه موزه، رنگ سفید لباس «انجی دیکسون» و سیاهی لباس غریبه مرموز، از عذابی قریب‌الوقوع خبر می‌دهد.

  مشابه
 تم «مشابه» از رنگ‌هایی ساخته شده‌است که در چرخه رنگ، در مجاورت یکدیگر قرار می‌گیرند. پالت رنگی مشابه، حال‌وهوایی یک دست و آرام‌بخش به اثر می‌دهد چون رنگ‌های آن به‌هم مرتبط هستند. فیلم «بابل» اثر «آلخاندرو گونزالس» با لحظه‌ای لذت‌بخش به پایان می‌رسد. استفاده مناسب از تم رنگی مشابه، به برجسته کردن لحظات احساسی پدرانه در فیلم کمک زیادی کرده‌است. در تصویر، نمایی از فیلم را می‌بینید که «برد پیت» در نقش «ریچارد  جونز» با تم رنگی مشابه آبی، به تصویر کشیده‌ شده‌است.

    رنگ‌ها و احساسات
رنگ‌ها در القای احساسات مختلف، خیلی خوب عمل می‌کنند به‌شرط آن‌که بجا و درست به‌کار بروند. در ادامه، با کاربرد و معنی چند رنگ آشنا می‌شوید.
 
   نارنجی
 نماد گرما، اشتیاق، دوستی، شادی و نشاط است. در فیلم «مریخی» اثر «ریدلی اسکات»، رنگ نارنجی، عزم راسخ فضانورد برای بازگشت به زمین پس از گیر افتادن در یک سیاره متخاصم را نشان می‌دهد.

   زرد
 نشان‌دهنده جنون، بیماری، ناامنی، وسواس و خیانت است. در «جوکر» ساخته «تاد فیلیپس»، حالت ذهنی  شخصیت «آرتور فلک» با بازی «خواکین فونیکس» دارای مشکل روان با رنگ زرد بیان می‌شود.
 
   سبز
  بیانگر ناپختگی، فساد، شوم بودن و حسادت است. در فیلم «انگل» رنگ سبز نشان‌دهنده نقشه‌های فریبنده خانواده «کیم» است برای تصرف موقعیت خانواده‌ای ثروتمند.