ماجرای احتمال حذف ارز 28 هزار و 500 تومانی کالاهای اساسی در سال بعد، مواردی همچون دارو را به یک باره با چالش جدی افزایش قیمت تا 40 درصد مواجه خواهد کرد. مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو می گوید: در صورتی که ارز ۲۸۵۰۰ تومان برای دارو به طور کلی حذف شود، قیمت مواد اولیه دارویی سه برابر خواهد شد و بیشترین افزایش در این بخش حدود ۴۰ درصد خواهد بود.
گرانی دارو از 20 تا 40 درصد
اگر بخواهیم جزئی تر درباره وضعیت قیمت دارو در سال 1404 بدانیم، باید به سراغ توضیحات مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو برویم که دو روز قبل گفته است: دارو از سال ۱۴۰۱، ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت نکرده و برای بیش از ۸۰ درصد مواد اولیه دارویی، ارز ۲۸۵۰۰ تومان اختصاص مییابد. او با اشاره به این که برای مواد جانبی تولید دارو فقط ارز آزاد پرداخت میشود، افزود: اگر ارز ۲۸۵۰۰ تومان به ۳۸۵۰۰ تومان برسد، تنها بر قیمت مواد اولیه تأثیر خواهد گذاشت و افزایش قیمت بیش از ۲۰ درصد نخواهد بود. عبداللهی اصل ادامه داد: در صورتی که ارز ۲۸۵۰۰ تومان برای دارو به طور کلی حذف شود، قیمت مواد اولیه دارویی سه برابر خواهد شد و بیشترین افزایش در این بخش حدود ۴۰ درصد خواهد بود. البته توقع ما این است که در ابتدای سال ۱۴۰۴ بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت دارو نداشته باشیم و دولت نیز مصمم است که ارز دارو را در اختیار ما قرار دهد.این مسئول این را هم گفته که «برای دارو و تجهیزات در سال آینده، ۴.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی و ۱.۵ میلیارد دلار ارز آزاد نیاز داریم که در این شرایط، حداکثر رشد قیمت دارو ۳۰ درصد خواهد بود.»
ماجرای تغییر نرخ ارز دارو چیست؟
اما دلیل این التهابات احتمالی در قیمت دارو چیست که با تغییر نرخ اختصاصی ارز مرتبط با کالاهای اساسی، دچار این وضعیت خواهد شد؟
در این باره باید به آبان ماه گذشته برگردیم، یعنی زمانی که زمزمه های احتمال حذف ارز 28هزارو500 تومانی از سوی مسئولان سازمان برنامه و بودجه شنیده شد. 20 آبان، سخنگوی ستاد بودجه ۱۴۰۴ در خبری اعلام کرد: دولت قصد دارد برای سال آینده، دلار 38 هزار و 500 تومانی برای واردات کالاهای اساسی و دارو اختصاص دهد. (این ارز اکنون 28هزارو500تومان است)
افزایش 35 درصدی نرخ ارز کالاهای اساسی
این خبر که توسط سخنگوی ستاد بودجه 1404 دولت همزمان با رونمایی از لایحه بودجه1404 منتشر شد، از افزایش 10 هزار تومانی ارز و در واقع رشد 35 درصدی ارز کالاهای اساسی حکایت داشت. این صحبت مقام مسئول در سازمان برنامه و بودجه نشان میدهد دولت برای سال آینده علاوه بر این که سبد ارزی را به ۱۱ میلیارد دلار کاهش داده است، تصمیم گرفته تا نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومانی را به میزان ۱۰ هزار تومان افزایش دهد و در سطح ۳۸۵۰۰ تومان، ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو تخصیص دهد و تامین کند.
در آبان ماه، رسانه های تحلیل بازار نوشتند: با این شرایط و رشد ۳۵ درصدی نرخ ارز 28هزارو500تومانی برای سال آینده، قیمت کالاهای اساسی و دارو به میزان حداقل ۳۵ درصد افزایش می یابد؛ بنابراین تا به اینجای کار، نرخ تورم در سال آینده نسبت به امسال، افزایش خواهد داشت.
ارز ترجیحی حذف نمی شود، اما...
با این زمزمه ها، چندی بعد، قاسمی معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه در نشستی خبری به تصمیم اقتصادی دولت صراحتا اشاره و بیان کرد که نرخ ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان حذف نمیشود، اما تعدیلهایی در آن صورت میگیرد که حداقل شوک قیمت های ارز کاهشی باشد. معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان این که از سیاست حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در دولت گذشته درس های خوبی گرفته ایم و دیگر آن را تکرار نخواهیم کرد، گفت: در لایحه بودجه به هیچ عنوان برنامه ای برای حذف دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی نداریم.
پیش بینی ارز کالاهای اساسی در بودجه 1404
البته آن طور که سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده، ارز مورد نیاز کالاهای اساسی و دارو برای سال آینده پیش بینی شده است: سقف ارز ترجیحی را برای کالاهای اساسی و دارو ۱۲ میلیارد دلار پیش بینی کرده ایم.
وزیر بهداشت: افزایش قیمت دارو قطعی نشده است
با وجود اظهارات دو روز قبل مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو که نسبت به احتمال حذف ارز ترجیحی(ارز 28هزارو500تومانی) و گران شدن دارو،هشدار داده، وزیر بهداشت اما گفته است: تغییرات نرخ ارز باید در تکلیف بیمه ها دیده شود. هنوز تغییر قیمت قطعی نشده و بخش اصلی بودجه در مجلس تصویب نشده است اماما به التفاوت باید در بودجه بیمه ها دیده شود . تاکید رئیس جمهور و راهبرد دولت این است و امیدوارم در بودجه سال آینده این به طورکامل دیده شود.
دولت افزایش قیمت را با بیمه ها جبران می کند؟
به هر روی، «افزایش قیمت» و گرانی کالاهای اساسی در سال های اخیر به یک رویه تبدیل شده و به عنوان مثال وقتی کالایی همچون لبنیات گران می شود، در عمل وسیله و راهکار جبرانی وجود ندارد و تنها اتفاقی که رخ می دهد، حذف یا کاهش آن از سفره تغذیه مردم است. حال اگر با گران شدن لبنیات، طرح سراسری شیر مدارس اجرا می شد، باز امیدی به حفظ روند سلامت خانوار به ویژه کودکان بود. در عین حال وزیر بهداشت نیز اعلام کرده که در صورت افزایش قیمت، دولت بنا دارد و پیگیر است، سقف افزایش قیمت دارو را از طریق بیمه ها جبران کند که ما هم امیدواریم هر اتفاقی رخ می دهد، فشار آن، سلامت مردم را تحت الشعاع قرار ندهد.