printlogo


خانه دوستدار سلامت سالمند
انتصاری | روزنامه نگار

​​​​​​​
اگر در خانه سالمند دارید یا والدین‌تان وارد این دوره شدند حتما متوجه شدید که خانه اغلب‌مان با آن‌چه مورد نیاز یک سالمند است، تناسب ندارد. بخش‌های دیگری در خانه مانند تجهیزات جدا از معماری هستند و به سلامت سالمند کمک می‌کنند. بعضی از این تجهیزات را می‌توان به خانه اضافه کرد تا سالمند این دوره را با آسایش بیشتر و نگرانی کمتری طی کند. در این مطلب می‌خواهیم به وسایل ساده اما کاربردی اشاره کنیم که می‌تواند دوره سالمندی را از این رو به آن رو کند. 
 وسایل حرکتی
اگر سالمند پاهای ناتوان یا کم‌توانی دارد، بهتر است در خانه وسایل حرکتی کمکی داشته باشد. این وسایل می‌تواند به او در تقسیم وزن هنگام راه‌رفتن کمک و حرکت را برای او آسان‌تر کند. این وسایل حرکتی بسته به نیاز سالمند می‌تواند عصا، ویلچر، واکر و ... باشد. باید حواس‌تان باشد بیشتر سالمندان ترجیح می‌دهند به تنهایی راه بروند تا این که از شخصی کمک بگیرند. حتی ممکن است از بیان این مسئله خجالت بکشند. بهتر است دست کم یک عصا در خانه‌ای که سالمند دارد، وجود داشته باشد. یکی از نیازهای مهم دیگر سالمند سرویس بهداشتی فرنگی است. اگر سرویس بهداشتی خانه آن‌ها امکان نصب این مورد را ندارد، بهتر است با استفاده از سرویس‌ بهداشتی‌های متحرکی که در بازار وجود دارد به آن‌ها کمک کنید. برخی از این سرویس‌ها قابلیت نصب روی دیوار و ایمن‌سازی بیشتر هم دارند. 
 ابزار اندازه‌گیری
همان‌طور که می‌دانیم ممکن است در دوره‌ سالمندی بعضی آیتم‌های سلامتی مانند قندخون، فشارخون، اکسیژن و وزن بالا و پایین برود. داشتن ابزارهایی مانند دستگاه‌های اندازه‌گیری قند، فشار و ترازو کمک می‌کند تا در خانه بتوانیم وضعیت سلامت سالمند را به صورت مداوم رصد کنیم. البته نباید از این دستگاه‌ها طوری استفاده کرد که باعث نگرانی و اضطراب فرد شود. هر کدام از این ابزارها بسته به نیاز سالمند می‌تواند وضعیت مشخصی از سلامتی او را به ما بدهد و با یادداشت کردن آن می‌توانیم بهتر درباره رژیم غذایی و سبک زندگی سالمند به او کمک کنیم.
  استفاده از جعبه قرص
سالمندان به دلیل داشتن بیماری‌های زمینه‌ای ممکن است به خوردن چند قرص در شبانه‌روز نیاز پیدا کنند. بهتر است با توجه به داروهای مصرفی سالمند، جعبه قرص روزانه یا هفتگی برای او تهیه کنید. قرص‌های او را دسته‌بندی کرده و در جعبه قرص بگذارید تا بداند کدام قرص را باید چه وقت از شبانه‌روز استفاده کند. این به سالمندانی که به حواس‌پرتی، فراموشی و ... دچار هستند کمک می‌کند تا داروهای خود را در زمان درست استفاده کنند و گیج نشوند. 
 دستگیره‌های مخصوص 
هر سالمند در سرویس بهداشتی، حمام و راهروها به دستگیره‌هایی نیاز دارد تا به کمک آن‌ها برخیزد، بنشیند، راه برود و قدم بردارد. این دستگیره‌ها در اندازه‌های مختلف در بازار موجود است و می‌توان آن را در فضاهایی که سالمند بیشتر تردد دارد روی دیوار نصب کرد. همچنین می‌توان این دستگیره را در مسیر ورودی خانه پذیرایی نصب کرد تا سالمند با استفاده از آن راحت‌تر راه برود. این دستگیره‌ها باعث می‌شود سالمندان انرژی کمتری را برای حرکات فیزیکی مصرف کنند.
  ایمن‌سازی آشپزخانه
با توجه به سخت‌بودن کارهای آشپزخانه‌ای به دلیل توان فیزیکی پایین در سالمندان، فضای داخل آشپزخانه باید با حال آن‌ها متناسب‌سازی شود. مثلا ارتفاع مناسب برای کابینت‌ها، دستگیره‌ها و درهای آسان‌ بازشو، قرارگیری ابزار و وسیله‌ها در دسترس و همچنین انتخاب کف مناسب برای جلوگیری از سرخوردن. البته کف‌پوش در بقیه فضاها هم مهم است، چون انتخاب مواردی مانند سنگ، سرامیک و ... ممکن است برای سالمند گران تمام شود. بهتر است این فضاها را با موکت بپوشانید تا سالمند روی آن سر نخورد و اگر این اتفاق افتاد ضربه جدی به او وارد نشود.
 نورپردازی و دکوراسیون
با بالاتر رفتن سن افراد میزان دید و بینایی آن‌ها کمتر می‌شود. برای جلوگیری از برخورد با اجسام و بالارفتن کیفیت دید در آن‌ها، به نورپردازی استاندارد خانه توجه کنید. برای این کار از نورهای غیرمستقیم در مکان‌های مناسب استفاده کنید. آشپزخانه، حمام و دستشویی از مکان‌هایی هستند که سالمندان در آن به نور بیشتری نیاز دارند. همچنین اگر در خانه عزیزان سالخورده دارید، بهتر است برای راه رفتن او در خانه، دکوراسیون داخلی را خلوت کنید. خانه سالمند باید طوری چیدمان شود که فضای راحتی را برای حرکت آن‌ها به وجود بیاورد.