چند روز پیش، یک سیارک کشف شد که تا هشت سال دیگر به طور خطرناکی به زمین نزدیک خواهد شد. سیارک تازه کشفشده که «2024 YR4»نام دارد، برای اولین بار ماه گذشته توسط یک تلسکوپ در شیلی شناسایی شد. بر اساس اعلام آژانس فضایی اروپا، زمین هر چند هزار سال یکبار توسط سیارکی در این اندازه مورد اصابت قرار میگیرد که میتواند آسیبهای قابلتوجهی ایجاد کند؛ بهطور مثال هنوز محکمترین فرضیه برای انقراض دایناسورها برخورد یک سیارک با زمین است. بههمین دلیل، این سیارک در صدر فهرست خطرناکترین سیارکهای آژانس فضایی اروپا قرار گرفته است.
احتمال برخورد چقدر است؟
این سیارک برای اولین بار توسط سیستم هشدار آخرین برخورد سیارکهای زمینی (ATLAS) در تاریخ ۲۷ دسامبر ۲۰۲۴ مشاهده شد و دارای عرضی حدود ۱۸۰ فوت و قطری بین ۴۰ تا ۱۰۰ تخمین زده شده است که با سرعت شگفتانگیز ۱۰.۷۶ مایل در ثانیه در فضا حرکت میکند. درحالیکه این سیارک در حال حاضر در حال دور شدن از زمین است، ستارهشناسان چندین تقاطع نزدیک بالقوه را بین سالهای ۲۰۳۲ تا ۲۰۷۴ علامتگذاری کردهاند، اما وضعیت این سیارک در سال ۲۰۳۲ به عنوان یک خطر قابل توجه شناخته میشود. به گفته «مرکز مطالعات اشیای نزدیک به زمین» ناسا، این سیارک در حال حاضر دارای یک رتبهبندی مقیاس تورینو برابر با ۳ است که نشاندهنده حداقل ۱ درصد شانس تخریب محلی است.
پیامد برخورد چیست؟
اگر این سیارک به زمین برخورد کند، انرژی آزادشده باورنکردنی حدود ۸ مگاتن خواهد داشت که یادآور واقعه فاجعهبار تانگوسکا در سال ۱۹۰۸ است. با این حال، این امید وجود دارد که با جمعآوری بیشتر دادهها این سیارک به وضعیت «بدون خطر» تبدیل شود. در حالیکه این سیارک دو روز پس از عبورش کشف شد، دانشمندان در حال بررسی تصاویر آرشیوی از آسمان در سال ۲۰۱۶ هستند تا به اطلاعات بیشتری از مسیر حرکت آن دست یابند؛ زیرا پیشبینیها نشان میدهد که این سیارک در آن زمان نیز از نزدیکی زمین عبور کرده است. پل چوداس، مدیر مرکز مطالعات اجرام نزدیک به زمین در ناسا، در اینباره گفت: «اگر بتوانیم این سیارک را در تصاویر گذشته پیدا کنیم، میتوانیم با اطمینان بیشتری مشخص کنیم که آیا در آینده به زمین برخورد خواهد کرد یا نه. اما اگر چنین نشود، احتمال برخورد آن بهتدریج تغییر خواهد کرد و ما باید با رصدهای بیشتر، پیشبینیهای دقیقتری انجام دهیم.»
احتمال برخورد بقیه سیارکها چقدر است؟
خبر خوب این است که طبق اعلام ناسا، در حال حاضر هیچ سیارک بزرگی با احتمال برخورد بیش از ۱ درصد شناسایی نشده است. با این حال دانشمندان مسیر حرکت این جرم آسمانی را با دقت رصد میکنند و معتقدند که با شناخت بهتر مدار آن در اطراف خورشید، احتمال برخورد آن با زمین ممکن است به صفر برسد. وجود سیارکهای خطرناک در منظومه شمسی ادامه دارد و به ما یادآوری میکند که این منظومه چقدر شکننده است. در حالی که به آسمان خیره میشویم، ضروری است به یاد داشته باشیم که اگرچه این مهمانان کیهانی میتوانند عجیب باشند اما آنها همچنین دروازهای برای نبوغ بشریت را باز میکنند که با تلاشهای موفق ناسا برای منحرف کردن این تهدیدات تقویت شده است.