printlogo


توصیه سازمان بهداشت جهانی: از یک نمک دیگر استفاده کنید!

​​​​​​​
مصرف زیاد سدیم باعث افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا می‌شود، مشکلی که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان (شامل تقریباً یک سوم بزرگ سالان) را تحت تأثیر قرار داده است. به همین دلیل دهه‌هاست که کم کردن مصرف نمک در جهان توصیه می‌شود و دلیلش هم روشن است؛ مصرف بیش از حد سدیم در نمک می‌تواند به سلامتی آسیب برساند.
چالش‌های تغییر نمک
سازمان جهانی بهداشت توصیه می‌کند که مصرف روزانه سدیم نباید بیش از ۲گرم باشد، اما متوسط مصرف روزانه مردم بیش از دو برابر این مقدار است. در سال ۲۰۱۳، کشورهای عضو این سازمان متعهد شدند که مصرف سدیم در جمعیت خود را تا سال ۲۰۲۵ حدود 30درصد کاهش دهند. اما این هدف به‌شدت چالش‌برانگیز بوده و بیشتر کشورها به احتمال زیاد تا ۲۰۲۵ به این هدف نخواهند رسید. یکی از بزرگ‌ترین موانع کاهش مصرف نمک این است که مردم باید به طعم کم‌نمک‌تر عادت کنند و همچنین روش‌های سنتی آشپزی تغییر کند. این موضوع برای صنعت غذا هم چالش‌برانگیز بوده است.
جایگزین نمک معمولی چیست؟
سازمان جهانی بهداشت دستورالعمل‌ جدیدی منتشر کرده است که در آن توصیه شده مردم نمک معمولی را با نمک هایی که سدیم کمتری دارند، جایگزین کنند. یکی از مهم‌ترین جایگزین‌های نمک معمولی، نمک غنی‌شده با پتاسیم است. در این نوع نمک، بخشی از کلرید سدیم با کلرید پتاسیم جایگزین شده است. پتاسیم یک ماده معدنی ضروری است که در تمام عملکردهای بدن نقش حیاتی دارد. یکی از دلایل اصلی مفید بودن میوه‌ها و سبزیجات تازه، محتوای بالای پتاسیم آن‌هاست و جالب این جاست در حالی که مردم بیش از حد سدیم مصرف می‌کنند، به بدن بسیاری از آن‌ها به اندازه کافی پتاسیم نمی‌رسد. این سازمان توصیه می‌کند که میزان پتاسیم مصرفی روزانه 3.5گرم باشد، اما در بسیاری از کشورها میزان مصرف واقعی پتاسیم بسیار کمتر از این مقدار است.
مزیت کلیدی نمک پتاسیم
کارشناسان می‌گویند نمک غنی‌شده با پتاسیم با کاهش مصرف سدیم و افزایش دریافت پتاسیم، به سلامت بدن کمک می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که همچنین جایگزینی نمک معمولی با نمک غنی‌شده با پتاسیم، خطر بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس را کاهش می‌دهد. مزیت کلیدی این جایگزینی این است که می‌توان نمک غنی‌شده با پتاسیم را مستقیم به جای نمک معمولی استفاده کرد، زیرا ظاهر، کاربرد و طعم آن تقریباً مشابه است. البته افرادی که دچار بیماری پیشرفته کلیوی هستند، نمی‌توانند پتاسیم را به‌درستی دفع کنند و به همین دلیل این محصول برای آن‌ها مناسب نیست.