معضل کشف رود حل شدنی است اما به شرطی که عزمی ملی برای رسیدگی به این معضل بزرگ زیست محیطی وجود داشته باشد؛ موضوعی که در گردهمایی تحلیل و بررسی پیشنویس سند ساماندهی رودخانه کشف رود نیز بر آن تاکید شد و جای خالی این نگاه ملی به حل معضل کشف رود مورد نقد قرار گرفت. به گزارش «خراسان رضوی»، گردهمایی تحلیل و بررسی پیشنویس سند ساماندهی رودخانه کشف رود با حضور مدیر عامل شرکت آبفا، کارشناسان، اساتید دانشگاه و فعالان محیط زیست استان خراسان رضوی برگزار شد و یکی از موارد مورد تاکید در این نشست ضرورت توجه ملی به حل این معضل بود که دبیر کارگروه ساماندهی و احیای کشف رود نیز در این باره گفت: به دنبال این هستیم که کشف رود را به یک مسئله ملی تبدیل کنیم چون در این صورت است که میتوانیم بودجه ملی برای آن دریافت کنیم.
حسن اسماعیلیان، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد، درباره چالش های پیش روی ساماندهی کشف رود گفت: یکی از دلایل عمده چالش ها بحث محدودیت منابع مالی است. تصفیه هر متر مکعب فاضلاب نیازمند حدود 30 میلیون تومان هزینه است. وی با اشاره به اینکه 85 درصد شبکه فاضلاب مشهد اجرا شده است، گفت: سه تصفیه خانه بزرگ و پیشرفته در حال احداث است. طی سی سال گذشته فارغ از فرایند تصفیه در تصفیه خانه های مشهد، 263 هزار مترمکعب، میزان احداث تصفیه خانه های کل مشهد بوده است؛ اما امروز با همه چالش ها سه تصفیه خانه با میزان 250 هزار تا 260 هزار مترمکعب در حال احداث است. وی تصریح کرد: ما نگاه احیا به کشف رود داریم چون به نظرم فرصت های زیادی در آن نهفته است.
محدرضا فلفلانی، مدیر عامل خانه هم افزایی انرژی آب نیز ضمن اشاره به این که نگاه خانه
هم افزایی بین بخشی و بین دستگاهی است، گفت: در سطح کلان کشوری ما شکافی بین تصمیم گیری مسئولان و اخذ بازخورد از محیط، اصلاح تصمیمات و اجرای یکسری سیاست ها در یک محیط آزمایشگاهی داریم. عرض بنده این است که خیلی از سیاست گذاری ها در سطح کلان این ایراد را دارد. سندی که تهیه شده پیش نویس است. نگاه ما این است که چنانچه اجماعی بین تمام فعالان محیط زیست در حوزه کشف رود شکل بدهیم ، میتوانیم مطالبه گری آگاهانه ای را در فضای کشور رقم بزنیم.
شناسایی 5 هزار زمین کشاورزی در کشف رود!
رمضان روحانی، دبیر کارگروه ساماندهی و احیای کشف رود نیز در این جلسه بیان کرد: چشم اندازی که برای کشف رود در خانه هم افزایی مدنظر ماست، این است که کشف رود، رودخانه بماند و احیای آن برای ما مهم بود؛ چون برخی از دوستان برای حل بحران کشف رود مسئله خشک کردن دایمی رودخانه را مطرح میکردند. روحانی با اشاره به اینکه امروز با رودخانه ای مواجه هستیم که رودخانه نیست بلکه فاضلاب خانه است، گفت: طبق آماری که از دوستان جهاد گرفتیم ما 5 هزار زمین کشاورزی در کشف رود زیرکشت داریم که البته برخی جاها تا 7 هزار هم اعلام کرده اند. وی تاکید کرد: کمیسیون اصل نود در گزارش خود بیان کرده است که تمام دستگاه های وظیفه مند در این حوزه به بخشی از تکالیف خود عمل نکردند.
کامران داوری، رئیس پژوهشکده آب و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد هم با اشاره به عمومی بودن مسئله کشف رود گفت: باید مشارکت همگان را جلب کنیم، چون مشارکت همه راه حل بهتری به ما می دهد. وی با اشاره به اهمیت نسبت میان امور سیاستی و امور کارشناسی در حل این موضوع خاطرنشان کرد: قرار نیست کارشناسان سیاست های مملکت را تعیین کنند.
سلیمی، مسئول پروژه طرح آزادسازی و احیای کشف رود نیز گفت: متاسفانه در این مسئله هیچ وقت جامع نگری و فرایندی که به یک سیستم پایدار تبدیل شود، اتفاق نیفتاد. وی ادامه داد: درسال 1398 یک سیاست گذاری توسط استانداری انجام شده و بعد 5 سال می بینیم با همان سیاست ها و... می خواهند امری اتفاق بیفتد.
تقی زاده، عضو هیئت مدیره شبکه سمن های محیط زیستی خراسان رضوی نیز در حاشیه این نشست گفت: موضوع کشف رود داستانی تکراری شده و دانشگاه فردوسی قبلا مطالعات و راهکارها را انجام داده است، اما به قسمت اجرا که رسیدیم همه درجا زدند. وی با اشاره به بازدید سازمان های مردم نهاد در سال 1398 و گزارش روزنامه خراسان با عنوان «2دهه کشت مرگ در کشف رود» گفت: این موضوع باعث شد استانداری نهادهای متولی را جمع کند و تفاهم نامه ای شکل بگیرد. سرنوشت تفاهم نامه به کجا رسید و کدام نهاد متولی به وظایف اصلی خود در این تفاهم نامه عمل کرده است؟
تحقق احداث 5 تصفیه خانه تا سال 1407
حمید کافی، مدیر بهره برداری شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان درباره وضعیت احداث 5 تصفیه خانه ای که معاون دادستان مشهد پیش از این، وظیفه آبفا را احداث این تعداد تصفیه خانه تا سال 1405 بیان کرده بود، گفت: 250 هزار مترمکعب تصفیه خانه فاضلاب احداث خواهد شد و از سال 1403 این تعهد ما شروع شده است و هرسال هم بر اساس تعهد 50 هزار مترمکعب احداث خواهیم کرد که طی 5 سال محقق خواهد شد. امسال 50 هزار متر مکعب از همان 250 هزار متر مکعب ساخته و در خردادماه وارد مدار شد. وی افزود: تا سال 1405 نمی دانم چه ظرفیتی درنظر گرفته بودند که طبیعتا مسائل اقتصادی به احتمال زیاد تاثیرگذار خواهد بود.