در بین رشتههای معروف و شناختهشده علوم تجربی، رشتههای کمتر شناختهشدهای هستند که آنها هم حسابی به درد جامعه میخورند. اما برای ورود به آن باید خوب آن رشته را شناخت و بعد به دل ماجرا زد. کاردرمانی یکی از همان رشتههاست اما از آن کمتر گفته شده و شاید تابه حال اسمش هم به گوشتان هم نخورده باشد. برای ورود به این رشته باید توانایی علمی و روحی بالایی داشته باشید و به دل ماجرا بزنید. میخواهیم درباره این رشته بیشتر بدانیم و بگوییم.در رشته کاردرمانی چه خبر است؟کاردرمانی به زبان ساده به افراد کمک میکند تا فعالیتهایی را که به دلیل بیماری، آسیب یا معلولیت برایشان سخت شده، دوباره یاد بگیرند یا به روشهای جدیدی انجام بدهند. هدف اصلی دراین رشته این است که استقلال و کیفیت زندگی افراد را افزایش بدهند. این افراد به کاردرمانگر مراجعه میکنند تا بتواند با بهبود مهارتهایش دوباره در جامعه فعال شود و احساس رضایت داشته باشد. بهطور کلی کاردرمانی به افراد در هر سنی و با هر شرایطی کمک میکند تا زندگی پربارتر و مستقلتری را تجربه کنند. در این رشته با موضوعات مشاوره، جامعهشناسی، تکنیکهای حرکت درمانی و ... سروکار دارید.
چه چیزی در انتظار دانشآموخته این رشته است؟کاردرمانی برخلاف دیگر رشته ها فقط به بخش آسیبدیده بیمار توجه ندارد، بلکه به تمام جنبههای انسان توجه میکند و بررسی میکند که آن ضایعه و آسیب چه تاثیری بر زندگی بیمار گذاشته است. دانشآموخته این رشته میتواند بعد از تحصیل تصمیم بگیرد در حوزه شغلی ودر چه حوزهای (ذهن، جسم و روان) و مقطع سنی (کودک و بزرگسال) فعالیت کند. کاردرمانگرها میتوانند در انواع کلینیکها و بیمارستانهای توانبخشی، سازمان بهزیستی، هلال احمر، عضوی از تیم مراقبتهای بهداشتی و ناظر بر کار دستیاران کاردرمانی فعالیت کنند.
این رشته چه سختی و شیرینیهایی دارد؟پیشرفت بیماران همیشه سریع و آسان نیست و نیاز به صبر و حوصله فراوان دارداما وقتی این پیشرفت اتفاق میافتد و شما شاهد به ثمر نشستن آن هستید یک جور شیرینی خاصی را تجربه میکنید و سختیهایی که پشت سرگذاشتید را فراموش میکنید. سختیها هم شامل کار با افراد کمتوان، آسیبدیده از بیماری و ... است که باید برای مواجه شدن با آن آمادگی لازم را داشته باشید. ممکن است در حین کار مجبور به تکرار باشید و نباید از این تکرار خسته شوید.
تفاوت رشته کاردرمانی و فیزیوتراپی چیست؟فیزیوتراپی بیشتر به کار در حوزه جسمی و استفاده از دستگاهها و ابزارهای تخصصی برای رفع مشکلات و ناتوانیهای جسمی محدود میپردازد در حالیکه در کاردرمانی روی هر دو جنبه روانی و جسمی در بیماران، طی جلساتی معمولا طولانیتر کار بازتوانی انجام میشود.
کاردرمانی به درد چه افرادی میخورد؟دانشآموخته این رشته باید بداند در طول زمان کاری خود با افرادی سروکار دارد که به دلایل مختلف آسیبدیده هستند و به همین دلیل باید توان و حوصله برخورد با این افراد را داشته باشد. ممکن است شما به بیماران ناتوان جسمی نحوه استفاده از وسایل حرکتی و تمرینات مختلف را یاد بدهید و برای این باید روحیه همنوعدوستی و صبوری را بلد باشید. در واقع داشتن صبر زیاد، خلاقیت برای یافتن روشهای کمک به بیمار و توانایی ایجاد انگیزه در بیمار و روحیهدهی از جمله روحیاتی است که لازم است دانشجویان این رشته داشته باشند. بسیاری از مراجعان با روحیه ضعیف وارد درمان میشوند و این وظیفه کاردرمانگر است که با انگیزه و امید بالا بتواند روحیه خود و بیمار را حفظ کند.
درآمد این رشته چطور است؟با توجه به پشتکار و میزان فعالیت، زمینه افزایش درآمد برای این متخصصین فراهم می شود. میزان درآمد این افراد با توجه به جایی که کار کنند یا خودشان کلینیک داشته باشند متفاوت است. درآمد این افراد در حالت معمولی متوسط رو به بالا است و اگر آنها چند جا مشغول به کار باشد، میتوانند میزان درآمد خود را چند برابر کنند.
چطور میشود یک کاردرمانگر موفق بود؟تعریف موفقیت برای هر فرد متفاوت است. اما چند نکته کلیدی وجود دارد. برای موفقیت در این رشته در دوره تحصیل باید به رشته زیستشناسی علاقهمند باشید. رشته کاردرمانی مدام در حال پیشرفت و تغییر است. شرکت در دورههای آموزشی، کنفرانسها و مطالعه مقالات علمی، به شما کمک میکند تا دانش و مهارتهای خود را به روز نگه دارید. همچنین تمرکز بر یک یا چند زمینه تخصصی در کاردرمانی میتواند فرصتهای شغلی بیشتری برای شما ایجاد کند. مهارتهای ارتباطی عالی، توانایی برقراری ارتباط موثر با بیماران و خانوادههای آن ها، صبر و شکیبایی، توانایی ارزیابی و برنامهریزی درمانی از جمله مهارتهای کلیدی هستند.