printlogo


اصطلاحاتی که باید قبل از خرید لپ‌تاپ بدانید
شایان اله‌آبادی، خبرنگار



در روزگاری که ما در آن زندگی می‌کنیم لپ‌تاپ‌ها به یکی از ابزارهای جدایی‌ناپذیر زندگی ما تبدیل شده‌اند. از دانشجویان و کارمندان گرفته تا گیمرها و طراحان گرافیکی، هر کسی به دنبال لپ‌تاپی است که به بهترین شکل نیازهای او را برآورده کند اما با وجود تنوع بسیار زیاد مدل‌ها و برندها، انتخاب لپ‌تاپ مناسب می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. امروزه اگر به قصد خرید کالایی به هر صنف یا بازاری مراجعه کنید، اصطلاحات بسیاری مربوط به آن صنف را می‌شنوید. برخی از این اصطلاحات به گوش‌تان ناآشناست ولی در بین فروشندگان و کسبه آن صنف بسیار رایج است. بسیاری از افراد زمانی‌که این کلمات را می‌شنوند متوجه منظور فروشنده نمی‌شوند و همین باعث سردرگمی شخص می‌شود. بیشتر اوقات خریدار به‌ دلایل مختلف از پرسیدن معنی آن اصطلاح خودداری می‌کند. یکی از دلایل می تواند خجالت کشیدن خریدار از متوجه نشدن معنی آن کلمه باشد و آن را مطرح نکند. به همین دلیل در این مطلب به بررسی اصطلاحات مهم قبل از خرید لپ‌تاپ می‌پردازیم.

پردازنده (CPU) 
 مغز متفکر لپ‌تاپ شما
وظیفه پردازنده اصلی لپ‌تاپ مانند مغز انسان‌هاست؛ یعنی باید تمام پردازش‌ها در آن اتفاق بیفتد تا رایانه به‌درستی فرمان‌های شما را اجرا کند. این قسمت عاملی کلیدی در سرعت و عملکرد لپ‌تاپ است. در این پردازنده تعدادی هسته وجود دارد که به‌کمک آن‎‌ها لپ‌تاپ می‌تواند همزمان روی چند کار مختلف تمرکز کند. به طور ساده، پردازنده چیزی است که قدرت مورد نیاز برای انجام توابع و کارهای مختلف در لپ‌تاپ را فراهم می‌کند. هرچه پردازنده قوی‌تر باشد، سرعت سیستم بیشتر است. هدف شما از خرید لپ‌تاپ، مشخص‌کننده نوع پردازنده هم هست. هر چه کارکرد سبک‌تر و معمولی‌تری داشته باشید، پردازنده ساده‌تر و مشخصا ارزان‌تری را می‌توانید مد نظر قرار دهید. با این حال اگر به دنبال انجام بازی‌های سنگین، تدوین و در کل عملکردهای پیچیده هستید، مدل‌های بالاتر پردازنده‌ها را باید مد نظر بگیرید که باعث افزایش قیمت لپ‌تاپ می‌شود. تعداد هسته‌های پردازنده (چهار، شش، هشت و غیره) و سرعت کلاک (برحسب گیگاهرتز) تاثیر مستقیمی بر توانایی لپ‌تاپ در انجام چندوظیفه‌ای و اجرای برنامه‌های سنگین دارند. برای کاربری روزمره، پردازنده‌های چهار هسته‌ای کافی هستند، اما اگر به کارهای سنگین‌تر مانند ویرایش ویدئو یا بازی‌های گرافیکی علاقه‌مندید، یک پردازنده شش یا هشت هسته‌ای انتخاب بهتری خواهد بود.
رم 
 حافظه‌ای از جنس تصادف
به حافظه دسترسی تصادفی RAM یا رم می‌گویند. RAM قطعه‌ای است که زمانی که پردازنده شما در حال پردازش داده‌هاست داده‌ها را نگهداری می‌کند که از دست نرود. این‌طور می‌توان رم را معرفی کرد که یک حافظه موقت است و اگر تمام شود شما دیگر نمی‌توانید به سی‌پی‌یو فرمان جدیدی بدهید. برای انتخاب رم باید گفت 8 گیگ رم برای یک کاربر معمولی کافی است اما باید این جمله را گفت که هرچه رم بیشتر باشد، بهتر است. اگر قرار است ویدئو ادیت کنید و تولیدکننده محتوا هستید به سراغ میزان بیشتری از رم بروید و حداقل لپ تاپی با 16 گیگابایت رم خریداری کنید. همچنین اگر قصد دارید با لپ تاپ بازی کنید 16 گیگابایت رم یا بیشتر برایتان مناسب‌تر خواهد بود. البته نوع رم نیز اهمیت دارد. رم‌های DDR4 با سرعت‌های بالا و مصرف انرژی پایین هنوز پرکاربردترین نوع در بازار هستند اما رم‌های DDR5 که تازه وارد بازار شده‌اند، سرعت بیشتری ارائه می‌دهند و می‌توانند در آینده بیشتر مورد استفاده قرار گیرند.
کارت گرافیک (GPU)
موتور پردازش تصویر
یکی دیگر از مهم‌ترین قسمت‌های هر لپ‌تاپ برای کاربران، کارت گرافیک است. این قسمت برای افرادی که قصد دارند از دستگاه برای بازی یا کار با نرم افزارهای گرافیکی و برنامه نویسی استفاده کنند، بسیار اهمیت دارد؛ زیرا هر چقدر سرعت و حافظه آن بیشتر باشد، تصویر باکیفیت‌تری را به نمایش می‌گذارد. در برخی از مادربوردها یک کارت گرافیک به‌صورت آنبورد (چسبیده به مادربورد) وجود دارد؛ اما اگر قدرت کارت گرافیک برای شما اهمیت دارد باید از کارت گرافیکی استفاده کنید که به صورت مجزا روی بوردها نصب می‌شوند. البته باید بدانید قیمت کارت گرافیک‌های آنبورد و مصرف برق آن‌ها بسیار کمتر از کارت گرافیک‌های مجزا ست.
​​​​​​​

به ورودی و خروجی سیستم خود دقت کنید!
شما با توجه به کاربرد و نیازتان، به ورودی و خروجی‌های متعددی نیاز دارید. بنابراین در اینجا به انواع پورت‌ها و کاربرد هر یک اشاره می‌کنیم.
پورتLAN|  برای مصارف اداری و تجاری، اتصال با سیم به شبکه داخلی، از اهمیت بالایی برخوردار است. (البته امروزه از شبکه وایرلس بیش‌تراستفاده می‌شود).
HDMI| برای انتقال همزمان و باکیفیت صدا و تصویر به تلویزیون، مانیتور و پروژکتور از این پورت استفاده می‌شود.
VGA| اگر می‌خواهید لپ تاپ خود را به نمایشگر و پروژکتور‌های قدیمی، مانند آن‌چه در اکثر مدارس و دانشگاه‌های کشور وجود دارد (البته معمولا بیش‌تر مواقع خراب هستند!) وصل کنید، در هنگام خرید لپ تاپ به داشتن پورت VGA دقت کنید.
 USB| برای اشتراک گذاری اطلاعات با هارد اکسترنال، فلش، اتصال هاب و انواع کابل‌های رابط به چندین پورت USB2.0 ، USB3.0 و یا Type-C نیاز خواهید داشت.
جک 3.5 میلی‌متری صدا | اگر قصد استفاده از میکروفون، هدفون و اسپیکر را دارید، داشتن این پورت از نان شب هم واجب‌تر است.
در نظر داشته باشید اگر لپ تاپ انتخابی شما از نظر سخت افزاری مانند CPU، کارت گرافیک، رم و حافظه مورد قبولتان واقع شده است، ولی یکی از پورت‌های بالا را نداشت، در انتخاب خود شک نکنید. زیرا می‌توانید به راحتی از کابل‌ تبدیل کامپیوتر استفاده کنید.