
زولبیا و بامیه یکی از شیرینیهایی است که جزو سفره افطار ایرانی است و طرفداران زیادی هم دارد اما در فرایند سرخ کردن این شیرینیها، بهویژه زمانی که روغن در دمای بالا و چندین بار حرارت میبیند، ترکیباتی مانند آکریلامید و هیدروکربنهای آروماتیک چندحلقهای تولید میشود و میتواند سرطانزا باشد. آکریلامید، یک ماده سرطانزاست که هنگام حرارت دادن غذاهای نشاستهای در دمای بالا تولید میشود.
چربیهای ترانس موجود در روغنهای هیدروژنه میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای جدی را در پی داشته باشند. هرچه زولبیا و بامیه برشتهتر باشند ترکیبات مضر بیشتری دارند. بسیاری از مراکز غیرمعتبر از روغنهای هیدروژنه و چند بار مصرف استفاده میکنند که حاوی چربیهای ترانس است. همچنین بافت و ظاهر زولبيا و باميه بايد يكدست، منسجم و ترد باشد و زولبيا و باميههاي خمير، از هم پاشيده، شكرك زده و بيش از حد نرم مورد تاييد نيست. هر چه ضخامت زولبيا نازكتر، رنگ آن شفافتر و باميه سبكتر باشد، نشان دهنده ماست و نشاسته مرغوب در زولبيا و تخم مرغ بيشتر در باميه است و هر چقدر وزن آن ها بيشتر و رنگشان تيره تر باشد، ميزان آرد بيشتر است كه نوعي تقلب به حساب ميآيد.
كارشناسان همچنين تاكيد ميكنند از خريد از مغازههايي كه زولبيا و باميه را در معرض هواي گرم و نور آفتاب قرار ميدهند يا ظرف زولبيا و باميه، فاقد سلفون و پوشش است، خودداري كنيد. چون در تهیه زولبیا و بامیه از روغن استفاده میشود و روغن به دمای محیط و نور بسیار حساس است این نوع شیرینی باید در محیط خنك و خشك نگهداري شود. پس هنگام خرید این شیرینی حواستان را جمع کنید تا مجبور نباشید این شیرینی ماه رمضان را حذف کنید.