۶۳درصد افزایش احتمال بیخوابی با نگاه به گوشی در رختخواب
طبق مطالعه جدید، افرادی که زمان بیشتری را در رختخواب به تماشای صفحهنمایش اختصاص میدهند، بیشتر احتمال دارد که بیخوابی و کمبود خواب را گزارش کنند. به گزارش بیبیسی، محققان بر اساس یک نظرسنجی در نروژ از بیش از ۴۵ هزار دانشجو متوجه شدند هر ساعت اضافی استفاده از صفحهنمایش با ۶۳ درصد افزایش در احتمال بیخوابی و ۲۴ دقیقه کاهش در مدت زمان خواب مرتبط است.
نوع استفاده از گوشی تاثیرگذار نبود
محققان این مطالعه که بر اساس دادههای یک نظرسنجی ملی از دانشجویان ۱۸ تا ۲۸ ساله در سال ۲۰۲۲ انجام شد، قصد داشتند ارتباط بین مدتزمان استفاده از صفحهنمایش در رختخواب و الگوهای خواب را بررسی کنند. آنها همچنین به دنبال بررسی تاثیر جست وجو در شبکههای اجتماعی در مقایسه با سایر فعالیتهای مرتبط با صفحهنمایش، بر کیفیت خواب بودند. دکتر گونهیلد جانسن هیتلند، از موسسه بهداشت عمومی نروژ، نویسنده اصلی این پژوهش، گفت که نوع فعالیت به اندازه مدتزمان استفاده از صفحهنمایش تاثیرگذار نبود. او بیان کرد: «ما بین جست وجو در شبکههای اجتماعی و سایر فعالیتهای مرتبط با صفحهنمایش هیچ تفاوت معناداری پیدا نکردیم. آنچه نشان میدهد خود استفاده از صفحهنمایش عامل اصلی اختلال خواب است». شرکتکنندگان مشخص کردند که آیا پس از رفتن به رختخواب از دستگاههای دیجیتال مانند تلفن همراه استفاده میکنند یا خیر و چه میکنند. گزینههای ارائهشده عبارت بودند از تماشای فیلم یا سریال، بررسی شبکههای اجتماعی، جست وجو در اینترنت و بازی. از شرکتکنندگان خواسته شد مشخص کنند در چند شب از هفته و برای چه مدت زمانی از چنین رسانههایی استفاده میکنند و همچنین چند وقت یک بار در به خواب رفتن یا در خواب ماندن دچار مشکل میشوند، زود از خواب بیدار میشوند یا احساس خستگی دارند. این پژوهش افرادی را که حداقل سه شب یا سه روز در هفته و به مدت حداقل سه ماه چنین مشکلاتی را تجربه کرده بودند، بهعنوان مبتلایان به بیخوابی در نظر گرفت.
کیفیت خواب را پایین میآورد
جاشوا پایپر، متخصص خواب، معتقد است استفاده از دستگاههای الکترونیکی بر خواب تاثیر منفی دارد. او میگوید که این عادت هم فرصت خواب را کم میکند و هم کیفیت آن را تحت تاثیر قرار میدهد. او همچنین اشاره میکند که کاهش روشنایی صفحه یا استفاده از حالت شب تاثیر چندانی ندارد، زیرا خود بالا پایین کردن صفحات و تعامل با دستگاه عامل اصلی اختلال خواب است.