مطابق انتظارات مشهد مقدس یکی از مهم ترین مقاصد سفرهای نوروزی 1404 بود و بیش از 6 میلیون زائر در این ایام که مصادف با شب های قدر و عید فطر هم بود به پابوسی امام مهربانی ها آمدند تا پایان رمضان و شروع سال جدید را زیر سایه هشتمین اختر آسمان ولایت سپری کنند. همان طور که در آخرین گزارش روزنامه خراسان رضوی در سال 1403 تحت عنوان «آغوش باز مشهدالرضا (ع) برای میزبانی از زائران» به صورت مفصل به برنامه های مختلف برای استقبال از زائران پرداخته شد؛ پیش بینی های مبسوطی برای میزبانی از زائران در این ایام صورت گرفته بود و تمامی زیرساخت های استان خراسان رضوی و شهرستان مشهد مقدس هرآنچه را داشتند به میدان آورده بودند تا بهترین نوروز ممکن را برای مهمانان عزیز حضرت رضا (ع) رقم بزنند. در گزارش امروز به بهانه پایان تعطیلات نوروزی به کم و کیف میزبانی از زائران نوروزی 1404 مشهد پرداختیم.
همان گونه که توسط مسئولان مختلف استانی اعلام شده بود مشهد در شرایطی به استقبال زائران نوروزی می رفت که آمادگی های لازم برای میزبانی از 10 میلیون زائر تدارک دیده شده بود. به رغم این برآورد اما تعداد زائران به این رقم نرسید و گرچه که تا حد بسیار مطلوبی (در مقایسه با سال های قبل) عملکرد دستگاه های مختلف در این زمینه قابل دفاع بود اما همچنان مشکلاتی مانند افزایش قیمت گوشت قرمز و سفید و برخی صیفی جات به صورت مقطعی در این ایام پیش آمد که البته در کوتاه ترین زمان ممکن مورد رفع و رجوع قرار گرفت. فرماندار مشهد با بیان آخرین آمار از تعداد مسافران نوروزی به مشهد در مصاحبه با خراسان رضوی می گوید: تا روز ۱۴ فروردین بالغ بر ۶ میلیون نفر به شهر مشهد سفر کرده اند. معاون استاندار خراسان رضوی ادامه می دهد: امسال بنابر دستور استاندار محترم آمار را خیلی پالایش کرده ایم تا دقیق باشد. اگر بخواهیم آمار فله ای بدهیم و همه ورودی ها به مشهد را حساب کنیم شاید بالغ بر ۹ میلیون نفر بشوند. ما از مجموع ورودی های اتوبوس ها، خودروهای شخصی، فرودگاه و راه آهن ۳۰ تا ۴۰ درصد کسر کرده ایم و این مقدار را معادل مشهدی ها و خراسانی هایی که در حال رفت و آمد بوده اند، در نظر گرفته ایم و بقیه را حساب کرده ایم.
2 درصد افزایش تعداد زائران در نوروز امسال
سید حسن حسینی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر علت محقق نشدن پیش بینی 10 میلیون زائر در این ایام و تفاوت حدودا 40 درصدی آن با تعداد زائران ورودی اظهار می کند: ما بین ۸ تا ۱۰ میلیون نفر را ظرفیت سنجی کرده بودیم تا در مباحثی مثل اسکان، ارزاق و حمل ونقل پیش بینی های لازم برای میزبانی از این تعداد زائر انجام شود. باید توجه داشت که آمار نسبت به سالهای قبل کمتر نشده و بلکه ۲ درصد بیشتر هم شده است. ما الان که میزان اشغال مراکز رسمی مثل هتل ها، مهمان پذیر ها و مراکز اضطراری را نگاه میکنیم شاهد 2 درصد افزایش هستیم و این ها محل هایی است که دقیقا زائر از آن ها استفاده میکند. حسینی ادامه می دهد: آن ۸ تا ۱۰ میلیون نفر پیش بینی ما بود که آمادگی لازم برای استقبال از این تعداد زائر را در مشهد داشته باشیم. مثلا در بحث آرد یا ارزاق که بحث های خیلی مهمی بودند تا این مقدار را پیش بینی کرده بودیم. یکی از عللی را که میتوان برای محقق شدن آن پیش بینی بیان کرد هم میتوان همزمانی این ایام با ماه مبارک رمضان و ملاحظات برخی از مردم برای انجام مسافرت در این ایام دانست. حسینی در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان مبنی بر افزایش قیمت گوشت مرغ در این ایام به رغم پیش بینی های صورت گرفته می گوید: در بحث تامین ارزاق مشکلی نداشتیم اما به هر حال در کشور ما گران شدن اقلام خیلی دست مسئولان استانی نیست و بیشتر یک جنبه کشوری دارد. ما تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که در استان جلوی خروج دام را بگیریم تا قیمت ها کنترل شود. همین اقدام هم صورت گرفت و به محض این که احساس کردیم قیمت ها در حال رشد است، جلوی خارج شدن گوشت را از استان گرفتیم تا تعادل ایجاد شود.
کنترل افزایش قیمت یک روزه مرغ
مدیر جهاد کشاورزی مشهد درباره افزایش قیمت مقطعی مرغ در این ایام به خراسان رضوی می گوید: افزایش قیمت مرغ بیشتر از ۹۰ هزار تومان را فقط یک روز در حد ۲ تا ۳ هزار تومان در میادین داشتیم که پس از بازرسی ها و تشکیل تعدادی پرونده تخلف باز به همان ۹۰ هزار تومان برگشت. اگر قیمت مرغ در استان های دیگر را بررسی کنید متوجه میشوید که کمترین قیمت متعلق به مشهد بوده و چون در استان های اطراف قیمت ها بالاتر بود مرغداران تمایل داشتند که مرغ را به خارج استان ببرند تا با قیمت بالاتر به فروش برسانند و این مقداری باعث کاهش عرضه در بازار شد که آن هم به سرعت مدیریت شد و به قیمت قبلی برگشت. ما روزانه بیش از ۶۰۰ تن مرغ گرم و حدود ۴۰ تا ۱۰۰ تن هم (به صورت متغیر) مرغ منجمد در بازار توزیع می کردیم و کمبودی از این منظر در سطح شهر وجود نداشت.
مدیر جهاد کشاورزی مشهد با اشاره به دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز در این ایام می گوید: در چند روز گذشته نه لاشه و نه دام زنده تغییر قیمت نداشته اند. منتهی در ماه مبارک رمضان معمولا مقداری افزایش قیمت لاشه را داریم علت آن هم این است که دام زنده شامل گوشت و آلایشاتی مثل کله و پاچه، جگر، دل، قلوه و دنبه است که با توجه به کاهش مصرف آن در ماه رمضان قیمت این آلایش ها کاهش پیدا میکند که این کاهش قیمت باعث افزایش قیمت گوشت می شود. لذا لاشه در دام سنگین در حد ۳۰ هزار تومان در هر کیلو و در دام سبک در حد ۴۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده بود و این افزایش قیمت ها قطعا موقتی است و کمبودی در بحث دام نیست. قارزی ادامه می دهد: همچنین در ۳ روز گذشته گوشت گرم وکیوم گوساله هم وارد شده و به صورت قطعه ای در برخی میادین محدود سطح شهر در بسته های دو کیلوگرمی به قیمت هر کیلو ۳۲۰ هزار تومان عرضه کرده ایم که
ان شاءا... در چند روز آینده در بحث اصناف و خرده فروشی ها هم توزیع خواهد شد.