printlogo


استقبال از بزرگ ترین رویداد ورزشی غیرفوتبالی

​​​​​​​

مسابقات کشتی چوخه با حضور 50 هزار تماشاگر در گود زینل خان اسفراین با حضور وزیر ورزش و جوانان برگزار شد. رویدادی که از آن می توان به بزرگ ترین رویداد ورزشی غیرفوتبالی در ایران تعبیر کرد.
به گزارش ایرنا، مسابقات قهرمانی کشتی «چوخه» ظهر پنج شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ با شرکت ۱۸۰ چوخه کار از استان های مختلف کشور در گود «زینل خان» اسفراین استان خراسان شمالی برگزار شد و وزیر ورزش و جوانان و استاندار خراسان شمالی نیز از تماشاگران ویژه این رقابت‌ها بودند.
این رویداد ورزشی به عنوان بزرگ ترین رویداد گردشگری تک مکانی و تک زمانی کشور شناخته می شود که بیش از ۵۰ هزار تماشاگر مشتاق از شهرستان های دور و نزدیک برای دیدن آن در محل حضور می یابند.
کشتی سنتی باچوخه خراسان شمالی از ورزش های پرطرفدار در این خطه است که به عنوان میراث معنوی در سال ۸۷ به شماره ۳۰ در فهرست آثار ملی میراث ناملموس کشور ثبت شده است.
کشتی با چوخه که در میان اهالی استان خراسان رواج دارد، از تاریخچه کهنی برخوردار است و این ورزش بومی در بسیاری از مراسم محلی به خصوص جشن عروسی نیز رایج بوده است. مردم کرد خراسان از قدیم برای این کشتی اهمیت خاصی قائل بودند و در پرورش پهلوانان این رشته می‌کوشیدند. این کشتی به‌طور سنتی در مراسم عروسی و نوروز در روستاها برگزار می‌شد.میدان کُشتی دایره‌ای با قطر ۱۰ متر است و کشتی در آن‌جا برگزار می‌شود. اجرای کشتی به شکل سنتی و بدون کلیشه (کشتی روی خاک و با سرنا و دهل) انجام می‌شود.
با نواختن دهل و سرنا (زورنه) توسط بخشی‌ها، کشتی‌گیران حول میدان کشتی به حرکت در می‌آیند و خود را گرم می‌کنند و برای مسابقه آماده می‌شوند. نوای دهل و سرنا، بانگ آوازی نیز برای خبر کشتی است و از مردم می‌خواهد که جمع شوند و به تماشای کشتی بنشینند. دو نوازنده سرنا و دهل با نواختن موسیقی، حال و هوای خاصی به ورزش کشتی می‌دهند، در حین کشتی نوای سرنا و دهل یا قوشمه (دو سازه) و دهل بخشی‌ها با ریتم خاصی شروع می شود و به تدریج که کشتی اوج می‌گیرد، ریتم آن نیز تندتر می‌شود و وقتی زورآزمایی کشتی‌گیران به اوج می‌رسد، بر سرعت چوب طبل و سرنا می‌افزایند.