printlogo


شوک خاموشی ها از فروردین!
صادق غفوریان


در شرایطی که خاموشی ها در دو سال اخیر در فصل های تابستان و زمستان گریبان مردم را می گرفت، حالا اما در ماه فروردین و در هنگامه ای که حدود نیمی از کشور در وضعیت بارش های بهاری قرار دارد، جدول خاموشی ها از روز گذشته در برخی استان ها منتشر شده است، اگرچه روابط عمومی شرکت توانیر، انتشار جداول خاموشی ها را تکذیب کرد.
جدول های خاموشی منتشر و بعد تکذیب شد
خبر  انتشار جدول خاموشی ها در کشور، از روز گذشته در شمار موضوعات پربازدید بود که البته شرکت توانیر ایران را به واکنش وا داشت. در شرایطی که برخی استان ها همچون خوزستان، جدول خاموشی ها از سه شنبه 19 فروردین را روی خروجی سایت خود قرار دادند، شرکت توانیر روز گذشته اعلام کرد تا این لحظه هیچ اطلاعیه رسمی از سوی توانیر در این زمینه اعلام نشده است و اگر قرار باشد خاموشی اتفاق بیفتد، قطعا به‌صورت رسمی اطلاع‌رسانی خواهد شد.
تشکیک آذری جهرمی به جدول خاموشی ها
در همین خصوص، آذری جهرمی از وزرای پیشین ارتباطات که در فضای مجازی فعالیت پررنگی دارد، در صفحه اجتماعی خود به آماری از ظرفیت تولید نیروگاهی کشور اشاره و به انتشار جدول خاموشی ها تشکیک کرد. او نوشت: «جدول خاموشی آن هم در فروردین؟ در حالی که ظرفیت تولید نیروگاه های برق کشور نزدیک به ۹۴هزار مگاوات است و همچنین میزان مصرف برق در این روزهای سال حداکثر حدود ۴۸هزار مگاوات است، اعمال خاموشی به مشترکین در این ماه سال جای بررسی و تامل دارد.»
توانیر: امسال اوضاع خراب است
در پی این اتفاقات رسانه ای درباره اخبار رسمی و غیررسمی جدول خاموشی ها، مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر در گفت وگو با خبرگزاری میزان درباره وضعیت نیروگاه ها به ویژه برق آبی ها گفت: در سال جدید به دلیل خشکسالی امکان استفاده حداکثری از نیروگاه‌های برق‌آبی را نداریم. امسال نسبت به سال گذشته تنها از یک سوم ظرفیت برق‌آبی می‌توانیم استفاده کنیم؛ علاوه بر آن بخشی از تعمیرات نیروگاه‌ها در سال گذشته به دلیل محدودیت در سوخت به سال جاری موکول شد و باید حتما تعمیرات اساسی انجام شود.
فرسودگی 30 درصد نیروگاه ها
​​​​​​​سال های متمادی است که فرسودگی و هزینه های سرسام آور به روزرسانی نیروگاه ها از چالش های اساسی حوزه انرژی کشور است.  مدیرعامل توانیر با بیان این که ۳۰ درصد از نیروگاه‌ها عمر بالایی دارند و لازم است که این تعمیرات انجام شود، گفت: رشد مصرف برق کشور در این دوره از سال بیش از ۶ درصد و عدد بزرگی است.
 کمبود 20 هزار مگاواتی تولید برق نسبت به مصرف
در ادامه سناریوی آماده سازی برای خاموشی های احتمالی از سوی حکمرانان انرژی در کشور، روز گذشته علی آبادی وزیر نیرو هم مرثیه ناترازی را زمزمه و اعلام کرد: در حال حاضر، با افزایش دما در نقاط مختلف کشور که تا فصل تابستان به اوج خود خواهد رسید، ناترازی بزرگی میان ظرفیت تولید و مصرف برق کشور به وجود آمده است و در اوج بار سال جاری پیش‌بینی می‌شود که تقاضای برق کشور به ۸۵ هزار مگاوات برسد، در حالی که در بهترین حالت ظرفیت تولید برق کشور تنها ۶۵ هزار مگاوات خواهد بود و این به معنای آن است که ناترازی برق در سال جاری از ۲۰ هزار مگاوات عبور می کند.
راهکار دولت چیست؟
حال با همه این تفاسیر، تدبیر و راهکار دو لت چیست؟ در این باره وزیر نیرو گفته است که برای حل این چالش‌ها، وزارت نیرو اقدامات متعددی را در دستور کار دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به رفع محدودیت‌ها و ارتقای توان نیروگاه‌های حرارتی، افزایش ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر، احداث نیروگاه‌های جدید و تکمیل واحدهای نیروگاهی ناتمام اشاره کرد ضمن این که در پی آن هستیم که با کمک مردم و جذب سرمایه‌های بخش خصوصی، سرمایه‌گذاری در صنعت برق را افزایش دهیم و مشکلات موجود در حوزه تأمین مالی پروژه‌ها را با سودآور کردن و اصلاح اقتصادی این صنعت برای سرمایه‌گذاران و کاهش ریسک سرمایه گذاری حل کنیم.
بوی خاموشی ها به مشام می رسد
به هر روی، با توضیح و تفسیر مسئولان انرژی کشور، به نظر می رسد امسال نیز باید صابون خاموشی را به تنمان بمالیم و چه بسا این خاموشی ها احتمالا زودتر هم گریبانمان را بگیرد. رسانه مجازی «خراسان آنلاین» روز گذشته تعدادی از پیام های مردمی را منتشر کرد که از خاموشی های بدون برنامه حکایت دارد:
*ساکن بلوار توس هستیم، از ساعت ۶ برقامون رفت و ۲ ساعت قطع بود.
*شهرک مهرگان از ساعت ۱ تا ۴ بعدازظهر برق نداشتیم.  علتش رو که معلوم نیست چیه ولی کاش از قبل اطلاع بدن، صدای مارو به گوش مسئولین مربوطه برسونید.
*یک ساعت و خرده ای می شه برق منطقه طبرسی شمالی قطع شده، مگه خاموشی ها قرار نبود تموم شه؟ الان که فصل سرما نیست!
*یک ساعته برق در منطقه رحمانیه قطع است.
*آخه چرابدون خبرقبلی واطلاع رسانی دوباره شروع کردن به قطع کردن برق ها؟ این چه وضعشه؟