printlogo


با بررسی نرخ بیکاری زمستان 1403 استان بر اساس داده های مرکز آمار مشخص شد
بهترین وضعیت شغلی زمستان در 6 سال اخیر
حمیدی



نرخ بیکاری 5.6 درصدی و نسبت اشتغال حدود 40 درصد استان در زمستان 1403 بیانگر بهبود نسبی وضعیت اشتغال استان در فصل زمستان نسبت به 6 سال گذشته است.
اشتغال و بیکاری در استان خراسان رضوی در 5 سال گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرد. در سال 98 اوج وضعیت کسب‌وکار در استان بود، بارش‌های بهاری، اجرا و به ثمر نشستن بخشی از طرح مثلث اقتصادی به خصوص در حوزه روستایی و فعال شدن سرمایه‌ها همه و همه باعث شد وضعیت اشتغال و کسب‌وکار استان بهبود پیدا کند اما رفته‌رفته با حاکم شدن بحران زیست‌محیطی و کنار گذاشتن طرح مثلث اقتصادی و ورود کرونا به کشور و راکد شدن بخش خدماتی اشتغال‌زا در استان شاهد خروج بخش عمده شاغلان و خانه‌نشین شدن آن‌ها بودیم که آثار آن را می‌توان در نسبت‌های اشتغال سال‌های 99 تا 1401 ملاحظه کرد اما با خروج از بحران کرونا و فعال شدن بخش خدماتی اشتغال استان شاهد بهبود وضعیت اشتغال و نسبت اشتغال در استان بوده و هستیم.
طوری که بر اساس داده‌های مرکز آمار نرخ بیکاری استان در زمستان سال گذشته به کمترین میزان خود در 6 سال یعنی 5.6 درصد رسیده و همزمان با آن نسبت اشتغال استان به 39.9 درصد و حدود 40 درصد رسیده است که در مقایسه با زمستان های 5 سال گذشته بهترین حالت را داشته است. نسبت اشتغال بیانگر میزان کل شاغلان استان به‌کل جمعیت در سن کار است که در سال‌های پیش از کرونا همواره برمدار 40 درصد بوده که با بحران کرونا این نسبت در زمستان‌ها به 37 درصد هم تنزل پیدا کرد که نشان‌دهنده خروج جمعیت شاغل استان از چرخه اشتغال است.

​​​​​​​
درواقع تحولات اشتغال تنها بر گزاره نرخ بیکاری نمی‌چرخد و باید شاخص‌های دیگر یعنی نسبت اشتغال و نرخ مشارکت را در نظر گرفت. نرخ مشارکت درواقع بیانگر جمعیت جویای شغل است که با هر یک درصد تغییر در نسبت آن حداقل 60 هزار نفر به جمعیت جویای شغل در استان افزوده یا کاسته می‌شود.به همین دلیل است که در بررسی‌های اشتغال باید شاخص اشتغال خالص را مدنظر داشت و تنها بر نرخ بیکاری اصرار نکرد؛ یعنی ممکن است نرخ بیکاری در یک بازه زمانی در استان کاهش زیادی پیدا کند و به همان نسبت شاخص نسبت اشتغال هم تنزل پیدا کند که این وضعیت بیانگر آن است که علاوه بر کاهش نرخ بیکاری جمعیت شاغل هم افزوده‌شده است. لذا شاخص اشتغال خالص بیانگر تعداد افرادی است که به جمعیت شاغلان در یک استان افزوده‌شده است. بر اساس داده‌های آماری استان خراسان رضوی در پاییز سال گذشته بخش عمده اشتغال خالص کشور را ایجاد کرده است.
بنابراین با توجه به بهبود نسبت اشتغال زمستان سال گذشته نسبت به این نسبت در سال 1402 و کاهش قابل‌توجه نرخ بیکاری در این  دوره می‌توان اذعان کرد اشتغال خالص استان در زمستان سال گذشته در مقایسه با زمستان سال قبل بهبود پیداکرده است.