
خسارتهای زیانبار بیماری تب برفکی برای دامداران شهرستان گناباد به ویژه در شهر بیدخت در حال تبدیل شدن به یک فاجعه است. بر اساس آمار، تاکنون بیش از 200 دام سنگین در گاوداری های این شهرستان تلف شده اند که بیش از میلیاردها تومان خسارت وارد شده است. بیماری تب برفکی از ابتدای اسفند سال گذشته در شهرستان گناباد شیوع پیدا کرده و هم اکنون نیز در برخی از نقاط روستایی این شهرستان مانند روستای «بهاباد» گسترش یافته و به یکی از دغدغه های مهم دامداران و مسئولان تبدیل شده است. یکی از دامداران شهر بیدخت از توابع شهرستان گناباد مدعی شد: دام هایی که با واکسن «پسوک» واکسینه شدند حتی بعد از واکسیناسیون به بیماری تب برفکی مبتلا شدند ولی دام هایی که با این واکسن واکسینه نشده بودند و چندی قبل با واکسن های دیگری واکسینه شده بودند، به این بیماری مبتلا نشدند.
واکسن های بی تاثیر
به گزارش خراسان رضوی، وی ادامه داد: با وجود آن که بیماری تب برفکی چند ماه قبل در برخی شهرهای استان خراسان جنوبی و همجوار با شهرستان گناباد گسترش یافته و استفاده از واکسن پسوک نتوانسته بود مقاومت دام های این مناطق را برابر این سویه افزایش دهد و با وجود مشابهت این سویه با سویه مشابه در گناباد، ولی شبکه دام پزشکی این شهرستان هیچ گونه اطلاع رسانی به دامداران درخصوص لزوم استفاده از واکسن های باکیفیت تر خارجی انجام نداد. وی تصریح کرد: دامداران هم بدون اطلاع از عواقب این مسئله بیشتر از واکسن با قیمت نازل تر و غیرمقاوم برای واکسیناسیون دام های خود استفاده کردند.
یکی دیگر از دامداران گنابادی نیز که ۶ راس دام وی بر اثر ابتلا به بیماری تب برفکی تلف شدند، نبود نظارت کافی دام پزشکی درخصوص لزوم استفاده از واکسن باکیفیت و مقاوم را از عوامل مهم ابتلای دام ها به تب برفکی و گسترش این بیماری ذکر کرد و مدعی شد: دامدارانی که با صرف هزینه های زیاد واکسن های با کیفیت خارجی برای واکسیناسیون دام های خود استفاده کردند، درصد ابتلای دام های آن ها به این بیماری بسیار پایین بود.
گلایه از تشکیل نشدن ستاد بحران
یکی از دامداران درگیر تب برفکی نیز گفت : سویه جدید بیماری تب برفکی در گناباد از نیمه اسفند سال گذشته آغاز شد و تا پانزدهم فروردین شدت یافت و تعداد زیادی از دام های مجتمع های دامداری بیدخت به این بیماری مبتلا و بر اثر آن تلف شدند. وی افزود: مسئولان مربوطه باید در ابتدای فروردین و زمان اوج شیوع این بیماری، ستاد مدیریت بحران را تشکیل می دادند و تدابیر لازم برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری را اتخاذ می کردند، اما متاسفانه این اقدام صورت نگرفت. این دامدار تصریح کرد: مسئولان باید نظارت بیشتری بر روند انتقال دام های تلف شده بر اثر بیماری تب برفکی را که در گودال های اطراف مجتمع ها و یا واحدهای دامداری دفن می شدند، اعمال می کردند.
مسئول اداره تولیدات دامی مدیریت جهاد کشاورزی گناباد هم گفت: از مجموع ۳۹ واحد دامداری شهر بیدخت از توابع این شهرستان که در همه آن ها واکسیناسیون دام ها با واکسن غیرمقاوم انجام شده است، ۸۰ راس دام ۱۸ واحد دامداری بر اثر این بیماری تلف شدند. حسین یزدان دوست علت اصلی این مسئله را استفاده از واکسن غیرمقاوم برابر سویه جدید بیماری تب برفکی ذکر و بیان کرد: شبکه دام پزشکی باید با توجه به تجربه همه گیری این بیماری در شهرهای اطراف گناباد و غیر موثر بودن واکسن پسوک برای افزایش سطح ایمنی دام ها برابر تب برفکی در قالب اطلاعیه ای دامداران را به استفاده از واکسنهای مقاوم و باکیفیت تشویق می کرد.
رئیس شبکه دام پزشکی گناباد نیز در این باره اعلام کرد: اطلاع رسانی به صورت شفاهی و موردی به دامداران مبنی بر لزوم استفاده از واکسن های مقاوم خارجی برای واکسینه کردن دام ها برای مقابله با تب برفکی انجام و علاوه بر آن در قالب دستورالعملی، به صورت کتبی به آن ها اعلام شد. محمدرضا متقی با اشاره به این که دامداران گنابادی به دلیل ارزان بودن واکسن ایرانی پسوک در مقایسه با انواع مشابه خارجی بیشتر متمایل به استفاده از آن برای واکسیناسیون دام های خود هستند، گفت: سویه جدید بیماری تب برفکی در برابر واکسن پسوک مقاوم بود و به همین علت برخی دام ها با وجود واکسینه شدن با این واکسن، باز هم به تب برفکی مبتلا شدند. وی از دامداران گنابادی خواست که ضمن رعایت شرایط بهداشتی قرنطینه ای، در صورت بروز علایم و بیماری در دامها، مراتب را در سریع ترین زمان ممکن به شبکه دام پزشکی این شهرستان گزارش دهند تا از انتقال بیماری جلوگیری شود.