printlogo


 مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان
مفاخر فرهنگی فرصتی برای تقویت هویت ایرانی اسلامی
حسین مسگرانی


بی‌شک در زمان فعلی که هویت ایرانی و اسلامی دستخوش حوادث و هجمه‌های دشمنان خارجی و داخلی و جاهلان و معاندان سیاسی‌کار شده است و به دنبال دو گانه‌سازی و تقابل هویت ایرانی و اسلامی هستند، از مهم ترین موضوعاتی که می‌تواند ما را از گزند آسیب هویت‌ستیزان ایرانی و اسلامی و از درافتادن در ورطه خودبیگانگی فرهنگی برهاند، تکیه به مفاخر فرهنگی ایران اسلامی و آثار ارزشمند ایشان است که چون ستون خیمه هویت، شالوده هستی این ملت و سرزمین دیرسال ایران اسلامی را استواری و افتخار دوچندان بخشیده‌اند. تکیه به این گنجینه ارزشمند، به خصوص نسل جوان را که تشنه حقایق و شیفته آرمان خواهی است، از مضامین بلند معنوی هنر و اندیشه این بزرگان سیراب می‌کند و ما را در برهوت بی‌نظم جهانی سازی، از درغلتیدن در گرداب بی‌هویتی نجات خواهد داد.
به راستی اگر شاهنامه فردوسی و تلاش‌های ارزشمند فردوسی و حماسه‌سرایان و حماسه‌خوانان و حماسه‌پژوهان ایرانی در اعصار پس از سرایش این شاهکار سترگ نبود، امروز نه از زبان فارسی خبری بود و نه از هویت ایرانی- اسلامی. فردوسی به عنوان نخستین مادح خاندان ولایت در شعر فارسی، در تحکیم روحیه ولایی نیز نقش اساسی داشته است. همچنین مفاهیم عمیق توحیدی شاهنامه و نعت پیامبر و خاندان پاک ایشان و داستان‌ها و اسطوره‌های آن و آیین‌هایی چون نوروز که جشن ایرانی و دینی ایرانیان و بسیاری از ملل مرتبط با جغرافیای ایران فرهنگی است، متأثر از جایگاه شاهنامه بوده است؛ در حقیقت یکی از اصلی‌ترین عناصر مهم تشکیل دهنده هویت ایرانی و اسلامی، شاهنامه فردوسی است.
امروزه عرفان اسلامی مدیون شیخ فریدالدین عطار نیشابوری و غزالی و ملاهادی سبزواری و دیگر عارفان بزرگ خراسانی و ایرانی است. همچنین رباعیات و فلسفه و نجوم و ریاضیات تمدن اسلامی مدیون حکیم عمر خیام است. اگر امروز این قند ادبیات پارسی و شعر و نثر غنی و درخشان فارسی را داریم، مدیون مفاخری چون بیهقی، سعدی، حافظ، جامی و نظامی و دیگران هستیم. لذا بر جمله استادان، اندیشمندان، سخنوران و به ویژه مسئولین فرهنگی فرض است که در معرفی و بزرگداشت مفاخر فرهنگی ایران اسلامی برای توده مردم، به خصوص جوانان عزیز و همچنین برای مردم کشورهای حوزه تمدنی ایران فرهنگی اهتمام جدی نمایند و در مسیر ایجاد ظرفیت‌های مجازی و رسانه‌ای لازم برای تولید محتوای مناسب هنری- فرهنگی و رسانه‌ای جدید، برگرفته از آثار این مفاخر، گام‌های موثری بردارند.