printlogo


دیپلماسی مقتدرانه با دولت بدعهد
 عزیز غضنفری


جمهوری اسلامی ایران با ابتکار و دست پر پای در مذاکرات عمان گذاشت. قدری به هجمه سنگین رسانه‌های غربی در روزهای گذشته که در مواردی شخص رئیس‌جمهور آمریکا نیز وسط میدان آمد، بنگرید. ایران اسلامی نخست اسیر هیچ کدام از این فضاسازی‌های تبلیغاتی نشد. بالا نگه داشتن سایه جنگ توسط مقامات غربی و شبکه رسانه‌ای وابسته به آنان حنایی است که دیگر رنگی ندارد. از آن سو پیش‌شرط‌های ‌آمریکایی‌ها را در نظر بیاورید. ایران کمترین وقعی به خواسته‌های غیرقانونی و خلاف منافع ملی آنان ننهاد. 
از این منظر موضوع مذاکرات عمان صرفا در بخش هسته‌ای و رفع تحریم‌های ظالمانه خلاصه می‌شود. آمریکایی‌ها هر چه توان داشتند به کار بستند تا مذاکرات را به صورت مستقیم به پیش ببرند؛ اما چگونگی انجام مذاکرات همان شد که ایران اسلامی خواسته بود
. پیش از همه این‌ها ایران برخلاف نظر آمریکا، کشور واسطه و مکان مذاکرات را از امارات متحده عربی، به سمت عمان سوق داده بود. بگذارید به یک نکته سرنوشت‌ساز و تعیین‌کننده دیگری نیز اشاره کنیم. حتی شرایط و زمانه مذاکرات نیز با دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ تغییرات بنیادین کرده است. 
جمهوری اسلامی در آن دوره بر اساس تکالیف معین شده در برجام، در بخش هسته‌ای در کمترین سطح فنی خود را نگه داشته بود. مثلا غنی‌سازی ۳/۶۷ و دستگاه‌های سانتریفیوژ نسل قدیمی مبنای عمل ایران بود. از طرف دیگر بیشترین همکاری را با بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از خود نشان داده بود. اما ایران بر اساس بیانیه ۱۸ اردیبهشت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به صورت تدریجی تعهدات برجامی خود را کنار گذاشت.
 اینک جمهوری اسلامی ایران غنی‌سازی ۶۰درصد،هزاران دستگاه سانتریفیوژ، افزایش ذخایر مواد هسته‌ای و موارد متعدد فنی دیگری را در اختیار دارد.موقعیت و قدرت صنعت هسته‌ای ایران حتی با سال انعقاد برجام نیز به طرز چشمگیری تفاوت پیدا کرده است. ایران اسلامی اما تجربه گران‌قیمت دیگری نیز در اختیار دارد و آن بی‌اعتمادی به طرف آمریکایی است.هنوز زمان زیادی سپری نشده که بشود آن را از خاطر برد؛ دوره‌ای که رئیس‌جمهور وقت آمریکا با طرح خواسته‌های غیرقانونی دنبال اضافه کردن محدودیت‌های موشکی و منطقه‌ای به توافق هسته‌ای بود و چون ایران این درخواست‌ها را علیه امنیت و اقتدار مردم ایران تشخیص داد و نپذیرفت از توافق هسته‌ای خارج شد و به وضع تحریم‌های بیشتر علیه ایران دست زد.
 از این منظر سربازان عرصه دیپلماسی کشور با بی‌اعتمادی به طرف آمریکایی به دنبال مذاکرات سودمند و انتفاع اقتصادی ملت ایران هستند.جدای از این، تیم مذاکره کننده ایران با اختیار کامل و البته ابتکارات روشن و منطقی مذاکرات  را مدیریت خواهند کرد.