printlogo


ساخت کتابخانه فرهادگرد فریمان در بلاتکلیفی
حسن اصغرفریمانی

شهر فرهادگرد با پیشینه فرهنگی و تاریخی چند هزار ساله در 15 کیلومتری شهر فریمان قرار دارد و با احتساب روستاهای اطراف آن جمعیتی بالغ بر 17 هزار نفر دارد که متاسفانه از وجود یک کتابخانه عمومی بی بهره است و علاقه مندان به کتاب و کتاب خوانی در این شهر باید مسیر 15 کیلومتری فرهادگرد تا فریمان را در گرما و سرما و به خصوص در جاده بسیار نامناسب و خطرآفرین فرهادگرد به فریمان طی کنند تا به یار مهربان برسند. با وجود این که در سال 98 با حضور مسئولان استانی و شهرستان، مراسم کلنگ زنی تنها کتابخانه این شهر، امید را در دل های دوستداران کتاب زنده کرد اما متاسفانه ساخت کتابخانه این شهر همچنان بر زمین مانده و به گرهی بازنشدنی تبدیل شده است و دانش آموزان و دانشجویان و علاقه مندان به کتاب و کتاب خوانی در این شهر نسبت به کم کاری مسئولان در ساخت این مجموعه فرهنگی گلایه دارند.
​​​​​​​
یکی از اهالی فرهادگرد با بیان این که متاسفانه برای برخی مسئولان توجه به کتاب و کتاب خوانی بی اهمیت است، گفت: جای تأسف است که برای تهیه یک کتاب 15 کیلومتر را باید طی کنیم و کتاب مدنظر خود را از کتابخانه فریمان تهیه کنیم.
گلایه دانش آموزان از نبود سالن مطالعه
وی با بیان این که دانش آموزان شهر فریمان محیطی آرام برای مطالعه و درس خواندن دارند، گفت: امسال کنکور دارم و برای مطالعه به محیطی آرام مثل کتابخانه فریمان نیاز دارم اما باید حسرت آن را بخورم و علاوه بر آن شانس قبولی دانش آموزان شهر فرهادگرد نیز به نسبت شهر فریمان کاهش می یابد. وی همچنین بیان کرد: البته برخی از دانش آموزان کنکوری فرهادگرد هر روز با طی مسیر 15 کیلومتری و هزینه رفت و آمد و خطرات آن از امکانات سالن مطالعه کتابخانه فریمان بهره مند می شوند، اما تا کی باید هزینه کم کاری مسئولان را مردم فرهادگرد بدهند.
یکی دیگر از دوستداران کتاب گفت: فرهادگرد در سال 82 به شهر تبدیل شد اما چرا در این مدت 22 سال هیچ مسئولی در فریمان و حتی شهر فرهادگرد کاری در این خصوص انجام نداده و کتابخانه ای ساخته نشده است. وی با بیان این که هر جا که کتاب نباشد مشکلات و معضلات اجتماعی نیز در آن افزایش خواهد داشت، از مسئولان خواست اکنون که توان ساخت کتابخانه شهر را ندارند ، حداقل با راه اندازی کتابخانه سیار و یا یک کتابخانه موقت در نقطه ای از شهر بخشی از این مشکل فرهنگی را رفع کنند.
20 درصد پیشرفت در 6 سال
رئیس اداره کتابخانه های شهرستان هم با بیان این که کلنگ پروژه کتابخانه عمومی شهر فرهادگرد در سال 1398 توسط مسئولان وقت زده شد، گفت: متاسفانه با گذشت چندین سال این پروژه فرهنگی فقط 20درصد پیشرفت داشته و به علت عدم تخصیص اعتبار از طرف نهادهای مربوطه همان 20 درصد هم به مرور زمان در حال از بین رفتن است. زهرا حسینی با اشاره به این که هرچند تخصیص اعتبار برای این پروژه به عهده اداره راه و شهرسازی استان است اما پس از پیگیری هایی که با اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی انجام شد از سوی این اداره کل، مبلغ یک میلیارد تومان به اداره راه و شهرسازی استان اختصاص داده شد تا این پروژه بیش از این زمین گیر نشود. اما با وجود این که قرار بود این مبلغ برای پروژه کتابخانه شهر فرهادگرد فریمان در نظر گرفته شود، اما اکنون گویا این مبلغ در استانداری به کتابخانه دیگری اختصاص پیدا کرده است.
ماجرای ادامه دار زمین کتابخانه
وی در ادامه با بیان این که مشکل این پروژه فرهنگی به همین جا ختم نمی شود، گفت: زمین این کتابخانه توسط شهرداری و شورای اسلامی شهر فرهادگرد اهدا شده است و شهرداری ها طبق ماده ۶ قانون تاسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی کشور، مکلف اند همه ساله نیم درصد از درآمدهای خود را به منظور اداره امور کتابخانه ها در اختیار انجمن های کتابخانه های عمومی شهر مربوطه قرار دهند و همچنین در ماده ۱۲قانون تاسیس نهاد کتابخانه عمومی کشور آمده است شهرداری ها می توانند مقدار مناسبی از اراضی متعلق به خود را برای ساخت ساختمان کتابخانه های عمومی بر اساس طرح های توسعه شهری به صورت بلاعوض در اختیار انجمن کتابخانه ها قرار دهند اما سازمان بازرسی استان با وجود این ماده قانونی، اجازه اهدای زمین، توسط شهرداری شهر فرهادگرد را نداده است و شهرداری شهر فرهادگرد هم به همین منظور، تا امروز مبلغی را به عنوان سهم نیم درصد به حساب انجمن کتابخانه ها واریز نکرده و خواستار تهاتر سهم نیم درصد انجمن کتابخانه شهر فرهادگرد از درآمدهای شهرداری با زمین اهدایی کتابخانه شده است. این در حالی است که طبق دستورالعمل تاسیس نهاد کتابخانه های عمومی کشور هر نوع تهاتر و توافق درباره سهم نیم درصد درآمدهای شهرداری وجه قانونی ندارد و باطل است.