printlogo


پیگیری یکی از معضلات قدیمی اهالی خیابان های عارف، پرستار و محتشمی در منطقه احمدآباد مشهد
زخم کهنه ترافیک مطب ها !
هانیه غلامی


«این جا همیشه ترافیک است و ما مجبوریم هر روز درگیر این وضعیت باشیم، چرا فکری به حال این منطقه نمی‌شود. این جا یک منطقه مسکونی است که عملا به یک بیمارستان بزرگ تبدیل شده است!» این گلایه مشترک بسیاری از اهالی محدوده عارف، محتشمی، پرستار و ... در منطقه احمدآباد مشهد است. به گزارش «خراسان رضوی»، ترافیک خیابان‌های منتهی به احمدآباد مشهد به خصوص در ساعت‌های بعدازظهر که زمان ویزیت در مطب‌های پزشکان است؛ قصه پرغصه شهروندان شده است و سال هاست به عنوان مطالبه‌ای جدی خواستار تغییر وضعیت این منطقه هستند. در حالی که معاونت شهرسازی و معماری شهرداری مشهد بر تمرکززدایی تاکید دارد اما رئیس سازمان نظام پزشکی با پذیرش چالش‌های تمرکزگرایی معتقد است برای ارائه خدمات سلامت سرپایی کلینیکال و پاراکینیکال این تمرکز لازم است.
​​​​​​​
در گذشته‌های دور اکثر طبیبان در خانه‌های خود طبابت می‌کردند و یا خود به بالین مریض می‌رفتند اما این مربوط به زمانی است که در کل یک منطقه تنها یک پزشک وجود داشت و خبری از ازدحام جمعیت نبود. اکنون بافت مسکونی احمدآباد مشهد سال هاست درگیر مسئله‌ای است که با روح و روان شهروندان بازی می‌کند. روزنامه خراسان چندین گزارش در پیگیری وضعیت این منطقه کار کرده است از جمله در 20 آذر 1400 با عنوان «غده صعب العلاج ترافیک در احمدآباد» به بیان و بررسی معضلات و مشکلات این منطقه پرداخته شد.
زخم کهنه احمدآباد مشهد
شاید زمانی که اولین مطب‌ها در این منطقه دایر می‌شد هیچ کس فکرش را نمی‌کرد قرار است این منطقه تبدیل به یک کلونی بزرگ از مطب‌های پزشکی، داروخانه‌ها، ساختمان پزشکان، مراکز زیبایی و دیگر خدمات مرتبط با سلامت شود. بسیاری از ما تجربه حضور در این منطقه را به واسطه استفاده از خدمات درمانی که در این محدوده ارائه می‌شود؛ داریم و فشردگی تعداد زیاد مطب‌ها و داروخانه‌ها را در این محدوده مشاهده کرده‌ایم. ترافیک و خودروهایی که سعی دارند جایی برای پارک پیدا کنند. مشهدی‌ها هر روز با این موضوع رو به رو هستند و چشم انتظار اقدامی که برای جلوگیری از گسترش و مرتفع کردن این پدیده انجام شود. چنان که یکی از شهروندان در گفت و گو با خراسان مطرح می‌کند: «بالاخره تکلیف این همه مطب در احمدآباد چه می‌شود به جای این که کمتر شوند بیشتر هم شده‌اند، اصلا کسی به آرامش مردم مشهد اهمیت می‌دهد؟ تا کی باید اسیر این همه شلوغی و ترافیک باشیم». ترافیک، صدای ممتد بوق و خودروهای سرگردانی که دنبال جای پارک می‌گردند، در حالی که بسیاری از آن‌ها مشهدی نیستند و خیابان‌ها را به خوبی نمی‌شناسند. همه این موارد دست به دست هم داده است تا شهروندان نسبت به این وضعیت گلایه داشته باشند و با روزنامه خراسان این موارد را مطرح کنند. به همین منظور به سراغ مسئولان در شهرداری و نظام پزشکی می‌رویم و اقدامات و برنامه‌ها برای درمان این زخم کهنه را جویا می‌شویم.
اعلام کردیم در آن محدوده مجوز داده نشود
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد در توضیح برنامه‌ها برای حل این مسئله به «خراسان رضوی» می‌گوید: در حال حاضر ما مشاوری را برای مطالعات سامان دهی آن محدوده انتخاب کرده‌ایم. البته این مورد تنها به شهرداری هم ارتباطی ندارد و دستگاه‌های دیگر هم باید در این قضیه حضور داشته باشند، مانند دانشگاه علوم پزشکی، سازمان نظام پزشکی، فرمانداری، استانداری و دستگاه قضایی که بسیار می‌تواند در این قضیه کمک کند. جواد اصغری می‌افزاید: اطلاعات اولیه آن را آماده می‌کنیم به جهت این که سامان دهی انجام شود. کما این که در طرح‌های بازنگری، منظورم طرح‌های تفصیلی است؛ آن جا برای وضعیت بهره‌برداری مطب‌های پزشکان نیز تعیین تکلیف شده است که در کاربری‌های تجارتی قرار می‌گیرند. اما خب با توجه به اعتراضاتی که از طرف پزشکان مطرح شده ، در مراحل رسیدگی از یک سری مراجع بالادستی است و استعلام‌هایی انجام شده است. ان شاء ا... پاسخ استعلام‌ها بیاید بر اساس همان نظریه اقدام خواهد شد. از وی درباره رایزنی و هماهنگی با نظام پزشکی برای ایجاد محدودیت در دادن مجوز برای دایر کردن مطب جدید در آن منطقه سوال کردم و اصغری پاسخ داد: بله، قطعا داشته‌ایم و مطالبه جدی ما بوده است که نوع صدور مجوزها با توجه به نیاز کل شهر باشد نه این که در یک نقطه متمرکز باشد. به دلیل وجود تعداد زیاد بیمارستان در آن محدوده، پزشکان نیز علاقه‌مند هستند در آن جا حضور داشته باشند ولی اعلام ما این است که به صورت توزیع متوازن قرار بگیرد تا تمام مردم شهر بتوانند از خدمات پزشکان استفاده کنند. الان بیشتر در یک محدوده هستند و اعلام کردیم مجوز در آن جا ارائه نشود. دوستان موضوعاتی را مطرح می‌کنند که از نظر ما آن موضوعات زیاد درست نیست و نظام پزشکی در این قضیه باید به صورت جدی فعالیت کند.
شهرک سلامت؛ یک راه حل موفق
در ادامه به سراغ نظام پزشکی می‌رویم، دکتر علیرضا صداقت، رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد در این زمینه می‌گوید: این مسئله‌ای نیست که پزشکان بتوانند به تنهایی آن را حل کنند، نیاز به یک همکاری بین بخشی و عزم و اراده جدی در مدیریت شهری داریم. نظام پزشکی مشکلات ترافیکی و چالش‌های تمرکزگرایی پزشکان در  محدوده عارف و پرستار را قبول دارد. اما این بدان معنا نیست که نیازمند تمرکزگرایی برای ارائه خدمات سلامت سرپایی کلینیکال و پاراکینیکال نیستیم. اتفاقا برعکس ما نیازمند این تمرکز هستیم، البته با در نظر گرفتن زیرساخت های لازم، توجه به موضوع ترافیک و حمل و نقل و همچنین تسهیلاتی چون پارکینگ، سرویس بهداشتی و سایر خدمات ابتدایی مورد نیاز. وی می‌افزاید: تصور کنید بنا باشد برای دریافت ویزیت یک سفر درون شهری، برای انجام آزمایش، سی تی، سونوگرافی و... سفر درون شهری دیگر و برای خدمات دارویی نیز مجبور به سومین سفر درون شهری شوید. این موضوع قطعا به ترافیک و مشکلات حمل و نقل، آلودگی هوا و... دامن خواهد زد. لذا تمرکزگرایی ارائه خدمات سلامت نه تنها معضل نیست که نیاز جامعه است. رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد اظهار می‌کند: راه اندازی شهرک‌های سلامت در مناطق مختلف شهری یکی از راه‌حل‌های کلیدی و موفق است، نظام پزشکی مشهد با همکاری جامعه پزشکی آمادگی دارد که شهرک سلامت شهر با هدف ارائه خدمات سلامت سرپایی را در مشهد آغاز کند. مشکل عارف و پرستار حل خواهد شد؛ البته در درازمدت نه در کوتاه مدت. در درازمدت با رونق سایر مراکز ارائه خدمات سلامت بار ترافیکی این خیابان ها کاهش خواهد یافت. شهرداری زمین مناسب و مجوز ساخت در مکانی مورد توافق با نظام پزشکی را در اختیار بگذارد؛ مکانی که دسترسی‌های خوبی داشته باشد و پیش‌بینی ترافیک شهری را لااقل طی سه دهه آتی پوشش دهد، نظام پزشکی با کمک پزشکان، شهرک را خواهند ساخت.