بیانات رهبر انقلاب در خصوص مذاکرات عمان، موجی از واکنش ها را در فضای مجازی به همراه داشت

مذاکره با آمریکا، همواره یکی از مناقشه برانگیزترین مسائل در ایران بوده است. از طیف راست تا چپ، دیدگاههای بعضاً متضادی در این زمینه وجود دارد. برخی هرگونه تعامل دیپلماتیک با غرب را مردود میشمرند، در حالی که عدهای دیگر، گشایش تمام مشکلات را در گرو حصول توافق با غرب میدانند. اما رهبر حکیم انقلاب، با اتخاذ رویکردی عقلانی و مدبرانه، همواره بر ضرورت پرهیز از افراط و تفریط در این زمینه تاکید داشتهاند. در همین راستا، بیانات اخیر ایشان درباره مذاکرات عمان، از زوایای گوناگون قابل تحلیل و بررسی است. در روزهای اخیر، برخی جریانات به اصطلاح «انقلابی» تلاش داشتند این گونه القا کنند که مذاکره غیرمستقیم با آمریکا در مسقط، به ایشان تحمیل شده و ایشان برخلاف میل باطنی، مجبور به پذیرش آن شدهاند و با یادآوری تجربه تلخ قطعنامه 598، از جام زهر سخن به میان آوردند. اما رهبر انقلاب در نخستین بیانات روز گذشته خود درباره مذاکرات مسقط، با سخنان صریح خود، این ادعاها را مردود دانستند و ضمن تاکید بر لزوم رعایت اصولی همچون عدم شرطیسازی کشور و پرهیز از رویکردهای افراطی، نفس مذاکره را در چارچوب مشخصی قابل قبول دانستند.
سعید آجرلو، فعال سیاسی اصولگرا، در واکنش به این بیانات، چنین نوشت: رهبری در ادراک سازی ملی و مقتدرانه برای طرف مقابل مهم ترین نقش را داشتند.بر خلاف کسانی که از تحمیل فضا به ایشان سخن می گویند،اتفاقا نقش ایشان در تنظیم نگاه ترامپ و ناامیدی جنگ طلبان خارجی واضح است.ایشان به خوبی دلایل بی اعتمادی به آمریکا و جنبه های قدرت ایران را بیان کردند.با سخنان رهبری، انحرافی بودن خط تحمیل مذاکره به ایشان کاملا مشخص شد. همچنان که نادرست بودن خط افتراق میان رهبری و دفتر رهبری، واضح بوده و برای کسانی که به دنبال دریافتن حقیقت هستند، اکنون کاملا روشن است.» یکی دیگر از کاربران نیز در این زمینه نوشت: «حمایت قاطع رهبری از رویکرد دولت در بحث مذاکره، با تاکید بر خوشبینی به توان داخلی و بدبینی به طرف مقابل، پیامی روشن برای متحجرین و تندروهای داخلی و خارجی دارد! جریاناتی که ادعای ولایتمداری دارند، نباید از نظام جلوتر حرکت کنند. اگر دولت آمریکا واقعاً به دنبال توافق است، توپ در زمین آن هاست!»
«خامنهای دات آی آر» هم نظر رهبری است!
در این میان، همواره عدهای معدود، با تفکیک قائل شدن میان مواضع رسمی اعلام شده در پایگاه اطلاعرسانی رهبری و بیانات شخص ایشان، سعی در توجیه رفتارهای تند و غیرمنطقی خود دارند. این رویکرد نیز با انتقاد برخی از کاربران مواجه شد.یک کاربر در این باره نوشت: «آیا باز هم اصرار دارید که کلام امام خامنهای با آنچه در «خامنهای دات آی آر» منتشر میشود، متفاوت است؟ آیا باز هم میخواهید با توهین و تهمت، ما را منافق بخوانید؟ آیا باز هم میخواهید القا کنید که رهبری با مذاکرات مخالف اند و این مذاکرات به ایشان تحمیل شده است؟ کاش اندکی درایت سیاسی داشتید و دنبالهرو رسانههای مغرض نبودید.» یزدانپناه، رئیس اداره اخبار مجلس نیز با انتقاد از این رویکرد، گفت: «آیا کسانی که ادعا میکردند پیرو (امام)خامنهای هستند، نه «خامنهای دات آی آر»، حاضرند برای همیشه از این مسیر انحرافی و بیمنطق دست بردارند؟» کسانی که به صورت افراطی مذاکرات را درمان همه دردها می دانستند و کسانی که به صورت افراطی مخالف مطلق مذاکرات بودند، آیا این بیانات صریح و روشن برایشان حجیت دارد که در نحوه تحلیل و موضعگیریشان تجدیدنظر کنند؟»
حمایت مشروط ثابتی از مذاکرات؛ عبرت از برجام!
در میان واکنشها، تغییر موضع امیرحسین ثابتی نیز قابل توجه بود. وی که قبلا از منتقدین اصلی تیم مذاکره کننده بود این بار با استقبال از بیانات رهبری، چنین نوشت: «رهبر معظم انقلاب نسبت به تکرار اشتباهات برجام هشدار دادند. یکی از مهمترین اشتباهات آن توافق، اعطای امتیازات فراوان به صورت نقد، در ازای دریافت امتیازات ناچیز به صورت نسیه بود، آن هم بدون هیچگونه ضمانت اجرایی. ما از تیم مذاکرهکننده حمایت میکنیم تا با عبرتگیری از برجام، بتواند به توافقی مطلوب دست یابد. اما اگر آمریکای وقیح و زیادهخواه، حاضر به اعطای امتیازات متقابل نشد، نباید به این توافق دل بست.»
راهکاری برای عبور از دوقطبیسازی
یکی از کاربران نیز با تحلیل دقیق بیانات رهبری، راهکارهایی برای کاهش دوقطبیسازی در عرصه سیاسی ارائه داد و گفت: «بیانات رهبری حاوی نکات ظریفی بود: 1- تصمیم بر انجام مذاکرات گرفته شده است (تایید ضمنی). 2- تا کنون مذاکرات به خوبی پیش رفته است. اگر همگان به این نکات توجه کنند، بخشی از دوقطبی موجود میان دو طیف سیاسی، کمرنگ خواهد شد. به نظر میرسد که این بیانات، تلاشی برای ایجاد اجماع و پرهیز از ایجاد شوک و تشدید دوقطبیها بود.»
در ادامه بخش های دیگری از مهم ترین واکنش های کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی را می خوانید :
ترامپ گفته بود ایران یکی از مهمترین اولویتهای من است و آیتا... خامنهای به درستی پاسخ او را روز گذشته دادند و گفتند: «گفتوگوهای عمان یکی از دهها کار وزارت خارجه است.» یعنی نه تنها اولویت نظام نیستی، اولویت دولت هم نیستی. فوقش یکی از دهتا کار وزارتخونهای آقای ترامپ .
این هم پشت بلندگو! رهبری به صراحت به چند نکته اشاره کردند : 1 مسائل کشور را به این گفت و گوها گره نزنید.2- اشتباهی که در برجام کردیم این جا تکرار نشود.3- در دوران برجام، کشور را شرطی کردیم و همه چیز را منوط کردیم به پیشرفت مذاکرات...از این واضحتر نمی شد گفت که این روند امیدوارسازی کاذب به مذاکراتی که هنوز نه به دار است و نه به بار و نه معلوم است نتیجه دارد یا نه، غلط اندر غلط است.
رهبر انقلاب: «گفتوگوهای عمان یکی از دهها کار وزارت خارجه است؛ نه افراطی خوشبینیم، نه افراطی بدبین.»... پیام روشن است:مذاکره ابزار است، نه ناجی!
به دشمن بدبینیم، به خودمان خوشبین؛ راهحل، از درون میجوشد، نه از بیرون.