گزارش میدانی از بازارهای ارز، طلا و لوازم خانگی در مشهد پس از کاهش حدود 20 هزارتومانی دلار
انتشار برخی اخبار و تحرکات سیاسی در هفته گذشته موجب نوسانات شدید و کاهش قابل توجه در قیمت طلا و ارز در بازارهای مالی شد. به طوری که قیمت دلار در بازار آزاد از حدود 104 هزار تومان تا زیر 80 هزار تومان کاهش پیدا کرد. گرچه که در طول این هفته دوباره بازار طلا و ارز روندهای افزایشی به خود گرفتند و تاثیر هیجانی اخبار فروکش کرده است اما هیچ کدام از این نوسانات تاثیری در بازار کالاهایی مثل لوازم خانگی که پیش از این و با کوچک ترین نوسانات ارزی به قیمت های روز فروخته می شدند نداشته است. در این گزارش به صورت میدانی وضعیت 3 بازار ارز، طلا و لوازم خانگی را بررسی کرده ایم.
برای بررسی وضعیت بازار آزاد ارز در مشهد به خیابان امام خمینی (ره) و محل تجمع روزانه فروشندگان دلار رفتم. ساعت حدود ۱۱ بود و به رغم این که انتظار شلوغی و هیاهوی بیشتری را داشتم اما تجمع خرید و فروش کنندگان ارز در این خیابان کمی کم فروغ تر از روزهای دیگر بود. نکته ای که توجهم را خیلی جلب کرد این بود که به رغم این که انتظار می رود با انتشار برخی از اخبار در هفته پیش رو باز هم نوسانات کاهشی در قیمت ارز را داشته باشیم اما این فروشندگان با همه توان به دنبال فروشنده می گردند و مشخص است که نسبت به فروش ارز، میل بیشتری برای خرید آن دارند. در حال عبور از میان جمعیت بودم که جوانی جلو آمد و گفت: دلار اگر داری خریدارم. توقف کردم و قیمت خرید و فروش را از او سوال کردم که گفت: دلار را الان ۸۷ هزار تومان می خرم و ۸۸ هزار تومان می فروشم.
به بهانه این که مقداری دلار دارم و در این مقطع نمی دانم که آیا بفروشم یا حتی بیشتر بخرم از او درباره نوسانات قیمتی ارز در یک هفته گذشته و تاثیر آن بر بازار خرید و فروش دلار سوال کردم که گفت: ببین بازار که برای ما خیلی تفاوتی نکرده و این جوری نبوده که بازار متوقف شود؛ الان بیشتر کسانی که لازم دارند می آیند و ارز مورد نظرشان را میخرند. البته برخی هم با همین نوسانات روز خرید و فروش میکنند و سود می گیرند.
بی رمقی در بازار طلابر ای بررسی بازار طلا به مجتمع بزرگ خرید و فروش طلا در همان نزدیکی رفتم. بی رمقی بازار از حضور خیلی کم مردم در مجتمع مشهود بود و عموم مغازه ها خالی از مشتری بودند. وارد یکی از مغازه های طلافروشی این مجتمع شدم و با معرفی خودم به عنوان خبرنگار اوضاع بازار طلا را از فروشنده پرسیدم که او این گونه جوابم را داد: ببینید در ماه های انتهایی سال گذشته تبادلات مقداری از الان بیشتر بود و تقریبا همه هم در حال خرید بودند اما پس از اخبار سیاسی که منتشر شد مشتری های صنف ما دو دسته شده اند یک گروه افرادی هستند که هیجانی رفتار میکنند و گروه دیگر کسانی که سعی میکنند اخبار را با دقت و از منابع موثق دنبال کنند. مثلا از گروه اول کسی بوده که طلا را بالای ۸ میلیون خریده اما چون شنیده که شاید اتفاقاتی بیفتد و قیمت ها حتی تا ۵ میلیون تومان هم پایین بیاید طلایش را می فروشد. گروه بعدی کسانی هستند که با دقت اخبار رسمی را دنبال میکنند اما در فروش دست نگه داشته اند و حتی با نوسانات کاهشی بازار خرید هم میکنند. تحلیلشان هم این است که چون طلا با نوسانات سال جدید جلو میرود باید خرید کرد و حتی مبالغ سنگینی هم خرید میکنند. از او درباره آینده بازار هم پرسیدم که گفت: ببینید نظر همه در صنف طلا این است که طلا روی نوسان جلو میرود و با همان تورمی که وجود دارد ادامه میدهد. الان طلا به صورت جهانی قیمتش بالاست و هر روز هم دارد رکورد قیمتی میزند. از او قیمت روز طلا را هم سوال کردم که گفت: قیمت دیروز کمتر بود و امروز مقداری افزایش داشته و به گرمی ۶ میلیون و ۹۲۵ هزار تومان رسیده است. از این مغازه که خارج شدم به طبقه دیگری از این مجتمع رفتم و از فروشنده دیگری هم درباره اوضاع بازار در نوسانات کاهشی قیمت طلا در چند روز اخیر سوال کردم که این فروشنده پاسخ داد: اتفاقا خیلی از کسانی که از رشد قیمت ها در این مدت عقب مانده بودند با کاهش قیمتی که در هفته قبل در بازار اتفاق افتاد وارد بازار شدند و خرید هم کردند.
تاثیر بی مصرف کاهش قیمت ارز در بازار لوازم خانگیپس از بررسی بازارهای طلا و ارز در مشهد این بار برای بررسی تاثیر نوسانات ارزی در هفته گذشته به یکی از مراکز فروش لوازم خانگی در مشهد رفتم تا وضعیت را بررسی کنم. بازار در این جا هم بسیار کم رمق بود و پاساژهای خلوت بیشتر مامن بحث و صحبت میان مغازه دارانی بود که از نبود مشتری حوصله شان سررفته بود. در یکی از همین پاساژهای خلوت وارد مغازه ای شدم که انواع لوازم مربوط به آشپزخانه مثل گوشت کوب برقی، چرخ گوشت، غذاساز و... را در انواع طرح ها و مدل ها داشت. از فروشنده درباره وضعیت بازار و قیمت ها سوال کردم که گفت: بازار را که میبینید خبری نیست و فروش ها خیلی پایین است قیمت ها هم که همگی در ابتدای سال افزایش داشته اند و شرکت ها اجناسی را که داریم بین ۲۵ تا ۳۰ درصد گران کرده اند. از این مغازه دار درباره تاثیرات نوسانات نرخ ارز در هفته گذشته هم سوال کردم که گفت: واردکننده های این کالاها کلا چهار یا پنج شرکت بزرگ هستند که همگی هم کالاهایشان را ابتدای سال گران کرده اند. ما خرده فروشان بازار هم که اجناس را با قیمت دلار مثلا ۱۰۰ هزار تومانی خریده ایم و الان مثلا کالایی را که 5 میلیون تومان قیمت دارد نمی توانیم به قیمت جدید ارز و مثلا با احتساب دلار ۸۵ هزار تومانی به ۴ میلیون تومان بدهیم. فقط میتوانیم با شرایط به صورت قسطی کالایمان را بفروشیم اما نمیتوانیم ارزانتر بدهیم، چون ضرر خواهیم کرد.
فقط رکود و افزایش قیمتبه راهم ادامه دادم و این بار به فروشگاهی رفتم که انواع اجاق گاز، ماشین لباسشویی، یخچال و ... داشت. وارد فروشگاه شدم و از فروشنده درباره بازار و تاثیرات نوسانات ارزی بر بازار لوازم خانگی سوال کردم که فروشنده این گونه پاسخ داد: وضعیت بازار که متاثر از یک رکود تورمی وحشتناک است و تنها راهکاری که شرکت ها در بازار برای فروش کالا در نظر گرفته اند این است که کالا ها را قسطی بفروشیم. در همین حال یک دسته چک را که روی میزش بود برداشت و ادامه داد: من یک یخچال فریزر دو قلو فروخته ام که مشتری فقط ۳۰ میلیون آن را نقد داده و باقی مانده آن را ۵ چک به مبلغ بالای ۸ میلیون تومان داده است. بعد همین فرد هم می گفت حقوق من ماهی ۱۲ میلیون تومان است خب این بنده خدا چگونه می خواهد با ۴ میلیون تومان در ماه زندگی کند؟ مردم قدرت خرید ندارند و وضعیت بازار ما این گونه است. از او درباره تاثیر نوسانات قیمت ارز هم بر بازار لوازم خانگی سوال کردم که گفت: چون در بازار رکود بود نه در افزایش ها و نه در این کاهش قیمت ارز اثری بر بازار ما نگذاشت. مثلا قبل عید کسانی که پول نقد داشتند هم پول نقدشان را تبدیل به دلار و سکه میکردند و اگر از ما هم خرید میکردند به صورت چکی و اقساطی خرید میکردند. از طرفی شرکت ها خیلی به بازار ارز و قیمت ارز کار ندارند، چون واردات لوازم خانگی خارجی به کشور ممنوع است و رقابتی در این زمینه وجود ندارد. شرکت ها به بهانه قطعی های برق و افزایش حقوق کارگران امسال قیمت ها را افزایش هم داده اند. تازه این شرکت ها برای واردات قطعاتشان هم ارز مبادله ای می گرفته اند و قیمت این ارز در بازار خیلی تفاوتی نکرده است. فقط به بهانه افزایش هزینه های تولید، کالاها را بین ۲۰ تا 30 درصد گران کرده اند.