
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه کشورمان پنج شنبه در رأس هیئتی به روسیه سفر کرده بود. او در این سفر حامل پیام مقام معظم رهبری به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه بود.این اولین سفر عراقچی در مقام وزیر خارجه به مسکو در چارچوب روابط دوجانبه بود.این سفر در حالی انجام شد که روز چهارشنبه بیست و هفتم فروردین ماه شورای فدراسیون روسیه در یک جلسه عمومی معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه را تصویب کرد. این سند چارچوبی قانونی را برای توسعه بیشتر همکاری های مسکو و تهران در دراز مدت تعیین میکند.این توافق، وضعیت روسیه و ایران را به عنوان شرکای استراتژیک تعیین میکند و همه حوزهها از جمله دفاعی، مبارزه با تروریسم، انرژی، مالی، حمل و نقل، صنعت، کشاورزی، فرهنگ، علم و فناوری را در بر میگیرد. وزیر امور خارجه پس از دیدار با رئیسجمهور روسیه گفت: در این سفر، در وهله نخست، حامل پیام مقام معظم رهبری بودم، پیامی که ایشان نگارش فرموده بودند و مباحث مختلفی را در بر میگرفت، هم مسائل منطقهای و هم بحثهای دوجانبه و همکاریهایی که با روسیه در جریان است.وی ادامه داد: این نامه حاوی نکات مهمی بود که مدنظر مقام معظم رهبری بود که با رئیسجمهور روسیه طرح کنند. این نامه را در طول ملاقات با آقای پوتین خواندم و توضیحات تکمیلی را ارائه کردم و بعد، بحث مفصلی درباره همکاریهای دوجانبه و منطقهای داشتیم.وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: در دیدار با رئیسجمهور روسیه، درباره برخی مسائل منطقه به صورت مفصل بحث شد، هم تحولات بینالمللی به ویژه مذاکراتی که به صورت غیرمستقیم بین ما با آمریکا جریان دارد و هم مذاکرات بین روسیه و آمریکا.وی همچنین از تبادل نظر طرفین در این ملاقات درباره روند گفتوگوهای خود با طرف آمریکایی سخن گفت.عراقچی افزود: آقای پوتین نیز در این دیدار مطالب مدنظر را مطرح کردند؛ در مجموع، میتوان گفت که این ملاقات بسیار خوب، جدی و کاری بود.وی اظهار کرد: برخلاف ملاقاتهایی که در این سطح برگزار میشود، این دیدار فراتر از تشریفات مرسوم و با طرح موضوعات و طرحهای در دستور کار دو کشور، عملیاتی بود.
همزمان،«شعیب بهمن» در گفتوگو با ایسنا درباره اهمیت سفر «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران به روسیه در شرایط کنونی اظهار کرد: این سفر در یک موقعیت بسیار حساسی انجام میشود، در موقعیتی که در آمریکا قدرت سیاسی تغییر کرده و این بر همه مناسبات بینالمللی تاثیرگذار بوده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر روسیه و آمریکا در موضوع اوکراین در حال رایزنی هستند و گفتوگوهای غیرمستقیم تهران و واشنگتن نیز با وساطت عمان درزمینه موضوع هستهای در حال انجام است و این ۲ رویداد مهم در سطح بینالمللی محدود میشود.
بهمن با اشاره به سابقه همکاری ایران و روسیه در حوزههای مختلف از جمله تبادل اطلاعات در حوزههای بینالمللی خاطرنشان کرد: آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه در جریان سفری که به تهران داشت، ایران را در جریان گفتوگوهای مسکو و واشنگتن درخصوص موضوع اوکراین قرار داد و ایران نیز در این سفر، روسها را در جریان روند مذاکرات مسقط قرار خواهد داد و این موضوع به ۲ دلیل انجام میشود.
این کارشناس مسائل روسیه تصریح کرد: دلیل اول این است که روسها از گذشته یک طرف برجام بودند و نقش قابل توجهی در پرونده هستهای ایران ایفا کردند و علت دوم مناسبات نزدیکی است که بین تهران و مسکو وجود دارد.
بهمن با بیان این که «وزیر خارجه در این سفر حامل پیام مقام معظم رهبری به رئیسجمهور روسیه است و این موضوع اهمیت این سفر را چند برابر میکند»، گفت: ایران میخواهد این پیام را بدهد که دوستان خود در شرایط سخت را حتی در صورت بهبود روابط با غرب فراموش نمیکند و روسیه در کنار چین جایگاه مهمی در عرصه سیاست خارجی ایران دارد.
وی با بیان این که «این سفر در حالی انجام میشود که سال گذشته معاهده «مشترک جامع راهبردی» بین ایران و روسیه به امضای روسای جمهور ۲ کشور در مسکو رسید و روند تصویب نهایی آن در ۲ کشور در حال انجام است»، خاطرنشان کرد: در گذشته این تصور شکل گرفته بود که وقتی روابط ایران با غرب بهبود پیدا میکند، مناسباتش با کشورهایی چون چین و روسیه کاهش پیدا میکند ولی امضای این توافق جامع این معنا را میدهد که حتی اگر ایران به توافقی با آمریکا نیز دست پیدا کند، باز به مناسبات خود با روسیه ادامه خواهد داد و خللی در این زمینه ایجاد نمیشود.
روسها همیشه نقش تسهیلگر را ایفا کردهاند
این کارشناس مسائل روسیه همچنین در پاسخ به این سوال که پیش از این تحلیلهایی بعضا وجود داشت که روسیه مانع پیشبرد برجام و همچنین احیای برجام شده است و اکنون نگاه مسکو به مذاکرات غیرمستقیم تهران- واشنگتن چگونه است؟ اظهارکرد: واقعیت این است که برخلاف برخی از اظهارات، روسها به عنوان یک بازیگر کارشکن در این صحنه عمل نکرده و در واقع همیشه نقش تسهیلگر را ایفا کردهاند و تمایل داشتند که برنامه هستهای ایران از طریق مسالمتآمیز حل شود.وی ادامه داد: روسها پیش از جنگ اوکراین، تحریمها را مانع گسترش روابط ۲ کشور میدانستند و بر لغو آن تاکید داشتند.بهمن با بیان این که «در شرایط فعلی نیز روسها از گفتوگوهای ایران و آمریکا حمایت کردند و حتی پیش از این ابراز تمایل کرده بودند، بین ایران و آمریکا میانجی باشند»، گفت: بنابراین آنها نگاه منفی به این موضوع ندارند و تمایل دارند که مسئله به سرانجام مشخصی برسد.وی تاکید کرد: اگر مسئله بین ایران و آمریکا در موضوع هستهای از طریق دیپلماتیک حل نشود و به مسیرهای دیگر کشیده شود، بیثباتی در خاورمیانه ایجاد میشود و این مطلوب روسها نیست و در شرایط فعلی آنها نیز علاقهمند هستند که مذاکرات به نتیجه برسد.