printlogo


300 روز پس از زلزله 5 ریشتری
سیدهادی مهدیان


 بر اثر زلزله 5 ریشتری ظهر بیست و نهمین روز خرداد 1403 ، تعداد زیادی از واحدهای مسکونی کاشمر به ویژه در روستاهای زنده جان، محمدیه، کسرینه، حاجی آباد و سرحوضک که نزدیک تر به کانون این زمین لرزه بودند، دچار خسارت شدند. بر اساس برآورد اولیه کارشناسان، 3 هزار و 500 واحد مسکونی متحمل خسارت شدند که از این تعداد  1500 واحد غیرقابل سکونت تشخیص داده شد. با گذشت حدود 300 روز از این واقعه تلخ که منجر به جان باختن 4 نفر از شهروندان کاشمری شد، 350 واحد مسکونی بازسازی شده با حضور جمعی از مسئولان افتتاح شد.

​​​​​​​
رئیس شورای مرکزی و نماینده ولی فقیه در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اشاره به این که در جریان زلزله سال گذشته کاشمر حدود 8 هزار واحد آسیب دیدند که نیمی از آن ها نیاز به بازسازی و تعمیر داشتند، گفت: خوشبختانه روند ارائه خدمات به زلزله زدگان از محل کمک های معیشتی و بلاعوض مطلوب بوده است. حجت‌الاسلام حسین روحانی‌نژاد با بیان این که تا امروز 350 واحد تکمیل شده است، اظهار کرد: شاهد پیشرفت‌های قابل توجهی در بازسازی واحدهای مسکونی هستیم و بخش قابل توجهی از واحدها به سامان رسیده و مردم به خانه‌های خود بازگشته‌اند. وی با اشاره به برخی مشکلات حقوقی موجود در فرایند بازسازی، از جمله مسائل مربوط به ارثیه، کاربری و شهرداری، ابراز امیدواری کرد که این مشکلات توسط مسئولان محلی برطرف شوند. نماینده ولی فقیه در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با تاکید بر ضرورت نظارت دقیق بر ساخت‌وسازها اذعان کرد: باید اطمینان حاصل کنیم که خانه‌ها با استحکام ساخته شوند تا در برابر زلزله‌های احتمالی مقاوم باشند.
بازسازی باقی واحدهای مسکونی 
خسارت دیده در دست انجام است
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی نیز با ابراز خرسندی از این که 350 خانوار خسارت دیده از زلزله در روستاهای محمدیه و زنده جان از توابع بخش مرکزی کاشمر تاکنون صاحب خانه شدند، گفت: به محض وقوع زمین لرزه 5 ریشتری، کارشناسان بنیاد مسکن برای ارزیابی و برآورد میزان خسارت وارد شده به منطقه اعزام شدند. سید خلیل منبتی با اذعان به این که پس از ارزیابی اولیه خسارت وارد شده و اعلام به اداره کل مدیریت بحران استانداری، ماشین آلات بنیاد مسکن برای آواربرداری به این روستاها اعزام شدند و عملیات بازسازی و به سازی ۹۳۴ واحد خسارت دیده از زلزله آغاز شد، افزود: با گذشت 10 ماه از زلزله امروز شاهد افتتاح سیصدو پنجاهمین واحد احداثی هستیم و عملیات اجرایی سایر واحدها نیز در دست انجام است.
وی با تاکید بر این که در راستای حمایت و کمک به مردم آسیب دیده ناشی از زلزله، تسهیلات و کمک های بلاعوض پرداخت شده است، افزود: در این راستا به هر خانوار سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات با کارمزد 4 درصد اعطا شد که در مجموع به سه هزار و ۱۴۰ میلیارد ریال تسهیلات می‌رسد. مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: سقف انفرادی بلاعوض پرداختی برای احداث نیز ۸۰۰ میلیون ریال بوده که در مجموع کل مبلغ بلاعوض پرداختی به حدود هزار و ۴۰ میلیارد ریال می‌رسد. همچنین مجموع کل بلاعوض پرداختی از محل صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان حدود هزار میلیارد ریال است.
سرپرست فرمانداری کاشمر نیز با اشاره به تلاش‌ها و اقدامات انجام‌شده پس از وقوع زلزله گفت: از لحظات اولیه وقوع زلزله، همه نیروهای امدادی به‌ویژه جمعیت هلال احمر در عملیات نجات و امدادرسانی به افراد گرفتار در زیر آوار به‌طور فعال مشارکت داشتند. سید مهدی عصمتی با اذعان به این که بیشترین خسارت به واحدهای روستایی نزدیک به کانون زمین لرزه بوده است، بیان کرد: 3‌هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی در سطح شهر و روستا توسط کارشناسان مورد ارزیابی قرار گرفت که از این تعداد، هزار و ۵۰۰ واحد خسارت شدید دیدند و نیازمند احداث مجدد بودند و حدود 2 هزار واحد نیز نیاز به تعمیرات داشتند. وی با بیان این که از مجموع واحدهای احداثی تعداد 900 واحد مربوط به مناطق روستایی و 600 واحد مربوط به مناطق شهری بوده است، تصریح کرد: در حوزه تعمیرات نیز ۷۰۰ واحد روستایی و ‌هزار و ۳۰۰ واحد شهری تحت پوشش اقدامات بازسازی قرار گرفتند.
پرداخت ۱۰۴ میلیارد تومان کمک بلاعوض
وی همچنین از پرداخت بیش از ۱۰۴ میلیارد تومان کمک بلاعوض و اعطای تسهیلات بانکی برای بازسازی و به سازی منازل آسیب‌دیده خبر داد و خاطرنشان کرد: نهادهایی مانند بهزیستی و کمیته امداد نیز کمک‌های ویژه‌ای به خانواده‌های تحت پوشش ارائه دادند. به‌عنوان نمونه، بهزیستی ۲۰۰ میلیون تومان کمک بلاعوض به خانوارهای تحت پوشش پرداخت کرده است. عصمتی مقدم ابراز امیدواری کرد با پیگیری‌های مسئولان استانی و کشوری، باقی‌مانده واحدهای در حال احداث نیز تا پیش از آغاز فصل سرما به بهره‌برداری برسند تا مردم آسیب‌دیده از شرایط مطلوبی برخوردار شوند.