printlogo


گرانی ادامه دار در شاخص قیمت کالاهای استان در فروردین امسال
تثبیت تورم 4 درصدی ماهانه
حمیدی

​​​​​​​

بر اساس داده های مرکز آمار، نرخ تورم ماهانه مواد غذایی برای خانوارهای استان خراسان رضوی در فروردین ماه نسبت به اسفندماه سال گذشته رشد 4.2 درصدی را تجربه کرده تا بیانگر ادامه دار بودن گرانی کالاهای اساسی در استان باشد. مرکز آمار کشور گزارش شاخص قیمت مصرف کننده فروردین ماه 1404 را منتشر کرد که در این گزارش نرخ تورم سالانه کشور در پایان فروردین 33.2 درصد برآورد و نرخ تورم برای استان خراسان رضوی 34.4 درصد و بالاتر از متوسط کشور تعیین شده است.
این داده ها نشان می دهد نرخ تورم سالانه مواد غذایی یا گروه کالایی خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات در این ماه برای کل کشور کمتر از 30 درصد و برای استان خراسان رضوی 2.5 درصد بالاتر از متوسط کشور ثبت شده است که این داده ها نشان می دهد بر خلاف ادعای مدیران استان نرخ تورم و گرانی در استان خراسان رضوی بالاتر از متوسط کشور است و نرخ افزایش قیمت ها در این استان محسوس تر است.
با این حال گویی نرخ تورم ماهانه استان با متوسط کشور هماهنگ است و نرخ تورم ماهانه سفره مردم استان با متوسط کشور بر مدار 4.2 درصد تثبیت شده است. اما این تثبیت به هیچ عنوان نمایانگر ثبات نیست بلکه بازگو کننده گرانی ادامه دار مواد غذایی به خصوص کالاهای اساسی در استان و کشور است و اگر این رویه نرخ تورم ماهانه استان به همین منوال ادامه پیدا کند، بدون شک در نیمه دوم سال جاری نرخ تورم سالانه استان به بالاترین حد خود خواهد رسید و  باید منتظر نرخ تورم 40 درصد باشیم.
این داده ها اگرچه به صورت عمومی قابل درک است اما همخوانی چندانی با برخی گرانی ها مانند گرانی روغن، حبوبات و رب گوجه فرنگی و برنج ندارد که در یک ماه گذشته برخی اقلام مانند روغن کمیاب و با قیمت های فراتر از نرخ مصوب به مردم فروخته شده و می شود و برنج ایرانی و خارجی نیز در یک ماه گذشته مجدد جهش قیمتی 10 تا 15 درصدی را تجربه کرده و برخی حبوبات به خصوص لوبیا چیتی از نرخ 250 به 350 هزار تومان در یک ماه گذشته رسیده است. اگر چه کاهش شدید قیمت تخم مرغ به دلیل افزایش شدید عرضه و تثبیت قیمت مرغ در این شاخص بی اثر نبوده است اما افزایش قیمت گوشت قرمز را هم در این مدت نباید نادیده گرفت.