
«دیگر آن نیرو و انرژی لازم برای بیان مطلب و ارائه یک شخصیت را ندارم.» شنیدن این جمله از زبان هنرمندی که حدود 70 سال از عمرش در عرصه هنر، تئاتر، سینما و تلویزیون سپری شد و اکنون کارنامهای دارد پربار با ده ها نقش و بازی درخشان، سخت است. علی نصیریان همکاری با فیلم سازان شاخص و بزرگان سینما را تجربه کرده و همواره صاحب جایگاه ویژهای در سینما و عرصه هنر بوده است. او این جایگاه را از گذشته تاکنون حفظ کرده و همچنان به عنوان ستارهای حرفهای و محبوب، در اوج است. این که علی نصیریان در 90 سالگی، با وجود علاقه و اشتیاق به بازیگری، توان ایفای نقش نداشته باشد، طبیعی است، اما خاطراتی که این هنرمند کارکشته طی سالهای طولانی به جا گذاشته، اجازه نمیدهد بدون دریغ و افسوس، با این واقعیت مواجه شویم. به همین بهانه مروری داشتیم بر نقشها و بازیهای ویژه علی نصیریان.
آقای هالو
علی نصیریان در سنین جوانی، پس از فیلم «گاو»، در فیلم «آقای هالو» اثر زندهیاد داریوش مهرجویی و محصول سال 49 ایفای نقش کرد. او در این فیلم نقش یک جوان شهرستانی و سادهدل را برعهده داشت که دیگران از سادگی او سوءاستفاده میکنند و در پایان ثروت و عشقش را از دست میدهد. علی نصیریان با هنرمندی خود، کاراکتر خود در «آقای هالو» را به شخصیتی ملموس و باورپذیر تبدیل کرد. علی نصیریان سال های 51 و 53 نیز در فیلم «پستچی» و «دایره مینا» با زندهیاد مهرجویی همکاری کرد و در این آثار هم خوش درخشید.
میرزانوروز
مرد خسیس قصه «کفشهای میرزانوروز» یکی از محبوبترین و مهمترین کاراکترهای کارنامه علی نصیریان است. «میرزانوروز» شخصیتی بود که با خسیسی خود شهره بود و خانوادهاش نیز از خساست او به ستوه آمده بودند. همین ویژگی او باعث میشود «میرزانوروز» با دردسرهایی مواجه شود. «کفشهای میرزانوروز» اثر محمد متوسلانی و محصول سال 64 جزو معدود آثار کمدی کارنامه علی نصیریان است. شخصیت شیرین او در این فیلم جزو کاراکترهای محبوب نصیریان است.
فرحان
درخشش نصیریان در دهه 60 با فیلم «ناخدا خورشید» ادامه پیدا کرد. او در این فیلم ساخته ناصر تقوایی که اقتباسی از رمان «داشتن و نداشتن» ارنست همینگوی است، نقش شخصیتی منفی به نام «فرحان» را ایفا کرد. کاراکتر «فرحان» یک دلال سودجو بود و علی نصیریان با بازی متفاوت خود، این نقش را نیز به یکی از کاراکترهای به یادماندنی کارنامهاش تبدیل کرد. بازیگر اصلی «ناخدا خورشید» داریوش ارجمند است و این فیلم نقطه عطفی در کارنامه او نیز محسوب میشود، اما علی نصیریان با حضور قدرتمند خود در نقش «فرحان»، به چشم آمد.
آعلییار
فیلم «شیرسنگی» ساخته مسعود جعفریجوزانی و محصول سال 65، نه تنها اثر مهمی در کارنامه این کارگردان است، بلکه در کارنامه بازیگران آن علی نصیریان و عزتا... انتظامی نیز جزو افتخاراتشان به حساب میآید. این فیلم به ایستادگی لرها در مقابل انگلیسیها میپردازد. علی نصیریان در نقش رئیس یکی از طایفههای ایل بختیاری، به خوبی از پس ادای لحن و لهجه برآمد. این بازیگر که استاد خلق شخصیتهای قوی و مقتدر است، در نقش «آعلییار» نیز حضور چشمگیری داشت. علی نصیریان در چهره، رفتار و لحن خود، قدرت کاراکترش را به نمایش گذاشت.
دایی غفور
فیلم «بوی پیراهن یوسف» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا و محصول سال 74، سراغ خانواده اسرا رفت. علی نصیریان در این فیلم نقش یک راننده تاکسی به نام «دایی غفور» را بازی کرد که شهادت فرزندش را باور ندارد و چشمانتظار بازگشت اوست. این بازیگر انتظار و اشتیاق کاراکترش برای دیدار فرزند را کاملا باورپذیر و تاثیرگذار به تصویر کشید. بازی علی نصیریان در سکانسی از فیلم که با احوال آشفته و سرگشتگی فرزندش را صدا میکند، از بهترین لحظات فیلم است و احساسات «دایی غفور» را به تماشاگر منتقل میکند.
شمس
فیلم «هفت بهارنارنج» ساخته فرشاد گلسفیدی که اکنون در سینمای آنلاین، در حال اکران است، با محوریت پیرمردی روایت میشود که دچار بیماری آلزایمر است، اما عشق به همسرش را فراموش نکرده و او را در سنین جوانی، در کنار خود احساس میکند. علی نصیریان در نقش «شمس» بازی بسیار باورپذیری دارد. او با تسلط کامل نسبت به نقش خود، گاهی در جلد مردی فرو میرود که حضور همسرش در تخیلاتش را چنان باور کرده که زندگی روزمره و عادی خود را سپری میکند، گاهی نیز با واقعیت رو به رو میشود، اما نمیخواهد بپذیرد. علی نصیریان با بازی خوب خود، لحظات عاشقانه دلچسبی در فیلم خلق میکند و بهترین گزینه برای ایفای چنین نقشی بوده است.
قاضی شارع
کارنامه سریالی علی نصیریان نیز نقشها و بازیهای ماندگاری دارد. یکی از آنها، سریال «سربداران» محصول سال 63 است که با موضوع قیام سربداران خراسان علیه مغولها تولید شد. علی نصیریان در این سریال کاری از محمدعلی نجفی نقشی چالشبرانگیز و پیچیده مانند «قاضی شارع» را ایفا کرد. این کاراکتر فردی منفعتطلب و موذی است و علی نصیریان به پشتوانه تجربیات خود، در بروز و ظهور ویژگیهای این شخصیت به واسطه چهره و بازی خود، کاملا موفق بود.
ابوالفتح صحاف
ساخته ماندگار زندهیاد علی حاتمی سریال «هزاردستان» نیز جزو آثار خاطرهانگیز و شاخص در کارنامه علی نصیریان است. او در این مجموعه نقش «ابوالفتح صحاف» را برعهده دارد که نماد مشروطهخواهان وطنپرست است. این هنرمند در «هزاردستان» نقش شخصیتی عدالتجو، شجاع و قوی را به تصویر کشید. نصیریان در نمایش احساسات شخصیت مانند خشم او بازی بهاندازهای دارد و در عین حال که شخصیتی شجاع و مبارز است، اما کاراکتری آرام دارد و این آرامش در تک تک رفتارهای شخصیت و حالت چهره و چشمان او دیده میشود.
حاج یونس
ماندگارترین کاراکتر و بازی علی نصیریان در کارنامه سریالی او برای مخاطب عام، شخصیت «حاج یونس» در «میوه ممنوعه» اثر حسن فتحی است. «یونس» فردی معتمد، مومن و باآبرو است، اما علاقه او به یک دختر جوان باعث میشود، آبرو و خانوادهاش را از دست بدهد. علی نصیریان هنرمندانه از پس ایفای نقش خود برآمد. او در عین حال که عشقش را ابراز میکند، بابت سن و سال و جایگاه خود به عنوان «حاج یونس» خوشنام نگران است و احساسات دوگانه شخصیتش را به شکلی ملموس و قابل باور نمایش میدهد.
بزرگ آقا
ستاره سریال «شهرزاد» علی نصیریان بود که در نقش جذاب و مهم «بزرگ آقا» حضوری ماندگار و تاثیرگذار داشت. علی نصیریان در نقش این شخصیت بانفوذ و ثروتمند، با نگاه نافذ و لحن خاص خود، اقتدار و ابهتی که در رفتار و چهرهاش بود، همه شخصیتها و مخاطب را تحت تاثیر قرار میداد. ابهت «بزرگآقا» مشخصه این کاراکتر بود و این ویژگی کاملا در رفتار و چهره علی نصیریان مشهود بود، به این ترتیب همواره سنگینی حضور این شخصیت در سریال احساس میشد، حتی لحظاتی که غایب بود و اسمش به میان میآمد.