
آیا همانطور که بزرگترها به ما میگفتند اسفناج واقعا یک ابرغذا و منبعی غنی از آهن است؟ پاسخ به این پرسش پیچیدهتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
اسفناج بین ۲.۱ تا ۲.۷ میلی گرم آهن در هر ۱۰۰ گرم دارد اما معنیاش این نیست که اسفناج در مقایسه با سایر غذاها، غنی از آهن است. برای این که ادعا کنیم یک غذا منبع آهن است، یک وعده ۱۰۰ گرمی آن باید حداقل ۱۵ درصد از مصرف روزانه توصیه شده آهن (۱۴ میلی گرم) را داشته باشد. برای این که یک ماده غذایی به عنوان آهن بالا طبقه بندی شود، باید این عدد دو برابر باشد. در مقایسه با یکسری سبزیجات برگدار دیگر نظیر کلم پیچ (۱.۷ میلی گرم در ۱۰۰ گرم)، محتوای آهن اسفناج زیاد است (بین ۲.۱ تا ۲.۷ میلی گرم در ۱۰۰ گرم)، با این حال این مقدار بسیار کمتر از ۴.۲ میلی گرم در ۱۰۰ گرم است که برای اعلام یک خوراکی به عنوان منبع غنی از آهن غذا لازم است. بنابراین، اسفناج در بهترین حالت منبع آهن است و نه یک گیاه سرشار از آهن.
چقدر از آهن اسفناج جذب بدن میشود؟
احتمالا شنیدهاید که نسبت بالایی از آهن موجود در اسفناج، فراهمی زیستی پایینی دارد. این به آن معناست که بیشتر آهن موجود در اسفناج از طریق روده کوچک جذب نمیشود و بنابراین برای بدن قابل استفاده نیست. مطالعات نشان دادهاند که کمتر از ۲ درصد از آهن اسفناج جذب میشود. با توجه به اینکه میانگین جذب آهن از گوشت در حدود ۱۵ تا ۳۵ درصد است، میتوان گفت که میزان جذب آهن اسفناج توسط بدن بسیار کم است.