فرش برای ما ایرانیها یک جور دیگر عزیز و باارزش است. اگر نقشونگارهای فرش همیشه شما را جذب میکند و بافتن آن برایتان هیجانانگیز به نظر میرسد شاید به این فکر کردید که رشته «فرش» را انتخاب کنید. شاید هم ندانید رشتهای به این اسم و رسم وجود دارد. اما باید بگوییم اگر به این موضوع علاقهمندید میتوانید شانستان را برای حضور در رشته فرش امتحان کنید.

در رشته فرش، چه خبر است؟
دانشجوی رشته فرش درباره تاریخچه فرش، جامعه شناسی فرش، انواع بافت، ابزار بافت، طراحی، رنگ و الیاف فرش اطلاعات لازم را به دست میآورد. برای مثال، در فرش دستی سه نوع الیاف طبیعی پشم، ابریشم و نخ به کار میرود که دانشجوی کارشناسی فرش، با این الیاف و نحوه تکنولوژی هر یک از آن ها به صورت علمی آشنا میشود؛ یعنی ریسندگی و رنگرزی این الیاف را میآموزد. همچنین دانشجوی این رشته با فرشهای مناطق مختلف جغرافیای ایران که از نظر الیاف، بافت، طرح و رنگ متفاوت است، آشنا میشود. البته لازمه کسب این دانش، اطلاع از جامعهشناسی نقاط مختلف ایران است. برای مثال، در قالی کاشان بیشتر از رنگهای قرمز و سرمهای استفاده میشود اما در قالی تبریز رنگهای بژ، کرم ومسی کاربرد دارد و این تفاوت رنگ به دلیل تفاوت محیطی و جغرافیایی شهرها و مناطق یاد شده است.
بعد از دانشآموختگی چه چیزی در انتظار یک دانشآموخته فرش است؟
دانشجویی که بدون هدف رشته کارشناسی فرش را انتخاب کرده باشد، پس از دانشآموختگی جایگاهی در صنعت فرش نخواهد داشت، در نقطه مقابل نیز دانشجویانی هستند که با علاقه و پشتکار بسیار به این رشته آمدهاند و به دنبال آموزش و بهبود کیفیت هنر فرش هستند و قدم های موثری نیز در این زمینه برداشتهاند. همچنین کارشناس فرش باید از تاریخ هنرهای دستی و بومی، بهخصوص هنر فرشبافی آگاهی داشته باشد و به یاری ذوق هنری، طرح هایی ارائه دهد که هم از اصالت بومی و هم از نوآوری برخوردار باشد. گرایش های رشته فرش در دفترچه انتخاب رشته کنکور درج شده و بازار کار مناسبی هم دارد.
رشته فرش به درد چه کسانی میخورد؟
دانشجوی این رشته باید فردی خلاق، نوآور و علاقهمند به هنر و صنعت فرش باشد تا در بالا نگه داشتن رتبه فرش ایران و حفظ اصالت نقش و طرح آن کمککننده باشد. تمام رشتههای هنر مانند رشته مجسمهسازی، نقاشی و .... نیاز به ذوق و علاقه دارد. دانشجویان این رشته باید خلاقیت داشته باشند تا بتوانند با استفاده از ذوق هنری خود طرحهایی مطابق با اصالت ایران همراه با نوآوری ارائه دهند. در كل رشته كارشناسی فرش دارای پنج گرایش مرمت و تكمیل، طراحی، رنگرزی بافت و سایر زیر اندازهاست.
بازار کار این رشته و درآمد آن به چه صورت است؟
در کشور ما، هیچ کالایی از نظر ارزش افزوده مثل فرش نیست. زیرا از یک طرف، مواد اولیه فرش در ایران تهیه میشود و از طرف دیگر، فرش دستباف ایرانی در بازارهای جهانی دارای ارزش مادی بسیار زیادی است. به همین دلیل در حال حاضر، بسیاری از مراکز خصوصی و دولتی هستند که به دنبال دانش آموختگان این رشته میگردند که در زمینه طرح، رنگ و بافت مهارت و خلاقیت داشته باشند. رشته فرش با توجه به تنوع فعالیتها، فرصتهای شغلی زیادی را فراهم میکند. دانشآموختگان این رشته میتوانند در زمینههای مختلفی از جمله طراحی، تولید، بازاریابی و فروش فرش فعالیت کنند. همچنین، امکان راهاندازی کسبوکارهای کوچک و بزرگ در این حوزه وجود دارد. درآمد کارشناسان فرش در ایران بسته به محل کار و نوع فعالیت آنها متفاوت است.
چطور میتوان در رشته فرش به موفقیت رسید؟
یکی از مهمترین مهارتها برای موفقیت در رشته فرش، خلاقیت و ذوق هنری است. شما باید توانایی خلق طرحهای جدید و جذاب را داشته باشید. علاوه بر خلاقیت، داشتن دانش فنی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. شما باید با مواد اولیه، تکنیکهای بافت و ابزارهای مختلف آشنا باشید. همچنین برای موفقیت در بازار فرش، نیاز به مهارتهای بازاریابی و فروش دارید. شما باید بتوانید محصولات خود را به خوبی معرفی و مشتریان را جذب کنید.