printlogo


ناترازی انرژی موجب بروز مشکلاتی برای دکل های مخابراتی شده است
قطع برق با چاشنی بی اینترنتی!
سید محمد مهدی هاشمی

 قطعی های برق در گذشته صرفا مشکلاتی را در زمینه روشنایی در خانه ها و اماکن عمومی ایجاد می کرد اما در امروز حتی یک ساعت قطعی برق هم می تواند تمامی ابعاد زندگی مردم را تحت تاثیر قرار دهد. در شرایطی که تقریبا تمامی وجوه زندگی روزمره مردم اعم از خرید، کار، پخت و پز و بسیاری کارهای دیگر مستقیم با برق سروکار دارد؛ قطعی بستری که به تازگی تمامی این کارها و حتی بیشتر از آن را برای ما به ارمغان می‌آورد، بسیار اذیت کننده خواهد بود. بدیهی است که امروزه بسیاری از کارها مخصوصا در محیط های اداری وابسته به اینترنت است و تاثیر این قطعی ها بر عقب افتادن بسیاری از خدماتی که مردم در بستر اینترنت از آن ها بهره مند می شوند بسیار به چشم می آید. در این گزارش به تاثیرات قطعی های برق بر عملکرد دکل های مخابراتی پرداخته ایم.
​​​​​​​
با توجه به گرم شدن هوا و افزایش قابل توجه میزان مصرف خانگی برق برای مدیریت مصرف برق دوباره و پس از وقفه ای کوتاه قطعی های برق برنامه ریزی شده در کشور اجرا می شود. پرواضح است که با توجه به گسترش استفاده مردم از برق در زمینه های مختلف تاثیر این خاموشی ها صرفا به مباحثی مثل روشنایی با استفاده از برخی لوازم برقی مثل ماشین لباسشویی یا تلویزیون محدود نمی شود بلکه با طولانی شدن گاه و بی گاه این خاموشی ها شارژ باتری دکل های مخابراتی هم تمام می‌شود و علاوه بر خاموشی عادی برق تمام منطقه ای که از این دکل خدمات مخابراتی دریافت می کردند دیگر اینترنت هم نخواهند داشت و از این خدمات بی بهره می مانند. مسئله دیگری که وجود دارد این است که سیستم دیسپچینگ شرکت توزیع برق ضرورتا با دکل های مخابراتی هماهنگ نیست و امکان دارد که برق یک منطقه قطع شود و دکل های مخابراتی آن از کار بیفتد در حالی که شاید آن دکل ها به مناطقی غیر از منطقه ای که برق آن قطع شده هم خدمات ارائه می داده است که مشخصا باعث ایجاد نارضایتی مناطق همسایه منطقه ای که برق آن قطع شده نیز بشود.
تعویض باتری ها در دست اقدام
حسن آذری نصر آباد مدیر مخابرات منطقه خراسان رضوی در این باره به «خراسان رضوی» می گوید: واقعیت این است که تعدد قطعی های برق از سال گذشته نه صرفا برای ما بلکه برای همه اپراتورها و کسانی که با باتری کار می‌کنند مشکل ایجاد کرده است. چون طول عمر باتری‌ها به شدت کاهش پیدا کرده و این قطعی های بیش از حد به این موارد ضربه زده و این باتری‌ها را به مرور دچار مشکل کرده است‌. البته چون محدودیت منابع هم وجود دارد به مرور و بر اساس اولویت سایت ها این ها را در اولویت تعویض باتری قرار می‌دهند. ولی چون حجم خرابی ها متاسفانه بعد از این قطعی ها زیاد بوده است قاعدتا موجب کاهش طول عمر این باتری ها شده و مدت زمان محدودی را جواب می‌دهد و اگر مدت قطعی برق خیلی طولانی شود باعث خاموشی باتری می شود، تا زمانی که برق دوباره برگردد که باتری ها شارژ شود. البته مشکلات در خدمات مخابراتی دلایل مختلفی دارد که یکی از آن ها قطعی برق است و مشکلات سخت افزاری دیگری هم ممکن است در سیستم ها به وجود بیاید‌ ولی اگر فرض کنیم که صرفا به علت قطعی های برق این مشکلات اتفاق می افتد این مشکل از باتری است و باتری مدتی را دارد که می‌تواند برق دهی را انجام دهد و پس از آن دیگر جوابگو نیست و چون سایت‌ها هم برخلاف مراکز تلفنی ما همگی امکان استفاده از سوخت برای تولید برق را ندارند این مشکلات ایجاد می‌شود.
آذری در پاسخ به سوالی درباره امکان برنامه ریزی میان شرکت توزیع برق و مخابرات برای کاهش مشکلات در این زمینه می‌گوید: ما که از این مسئله استقبال می‌کنیم اما فکر می کنم نمی‌شود این مدل کارها را اجرا کرد. چون سایت های ما در تمامی نقاط شهر پراکنده اند و شرکت برق وقتی می خواهد برق محدوده ای را قطع کند حتما در این محدود تعدادی از سایت های موبایل ما هم هست. با این حال تقاضای ما هم همین است که اگر امکانش هست حداقل برق سایت های موبایل قطع نشود. ولی فکر نمی‌کنم این امکان برای شرکت برق وجود داشته باشد چون دیسپچینگ آن ها کلی قطع می‌کند.
از سیستم های حفاظتی برای باتری ها استفاده شود
علیرضا کاشی مدیر روابط عمومی شرکت توزیع برق مشهد نیز با بیان این که خاموشی ها منحصر به مشهد نیست و در تمام کشور اتفاق می افتد، می افزاید: ما در بحث ناترازی که داریم برای این که بتوانیم تامین برق را برای همه مشترکین خودمان داشته باشیم برنامه زمان بندی خاموشی ها را در سامانه برق من اعلام کرده ایم و مردم هم می‌توانند از زمان قطعی برق خود آگاه شوند. وقتی این بلوک بندی ها و بلوک هایی را برای قطع برق تعیین می کنیم، این بلوک ها شامل انواع واحدها اعم از واحدهای مسکونی، تجاری و خدماتی است با این که ما تمام تلاش خود را داریم تا اختلالی در کار واحدهای خدمت رسان به مردم ایجاد نشود اما در برخی موارد واقعا ناگزیر هستیم. در مراکز حساس مثل مخابرات و این ها بنا بر اعلامی که به این بزرگواران در سال گذشته هم داشته ایم این عزیزان باید حتما سامانه های برق اضطراری و باتری و یو پی اس و ... داشته باشند. قطعی ها بر اساس برنامه ریزی و به مدت دو ساعت اتفاق می افتد ‌و این مراکز هم باید بتوانند برای این مدت باتری ها را در مدار بیاورند تا مردم کمتر دچار مشکل شوند.
کاشی در پاسخ به سوالی درباره تاثیرات قطعی‌های برق بر سلامت باتری های دکل های مخابراتی می گوید: ما همیشه حتی به مردم هم اعلام کرده ایم که از سیستم های حفاظتی برای وسایلی مثل یخچال، تلویزیون و ... استفاده کنید تا به علت نوسانات، وسایل برقی دچار خسارت نشود، خب اگر واقعا آن ها هم احساس می‌کنند که این اتفاق به این علت است باید از سیستم های حفاظتی مشابه استفاده کنند تا این اتفاقات نیفتد. البته من تخصص لازم را در امر سیستم های مخابراتی ندارم اما تمهیدات لازم را باید برای این تجهیزات به صورت تخصصی داشته باشند.