
همزمان با دهه کرامت و در آستانه ولادت با سعادت عالم آل محمد امام رضا(ع)، اندیشمندان کشورهای مختلف در اجلاسیه ششمین کنگره جهانی حضرت رضا(ع) در تالار قدس حرم مطهر رضوی گردهم آمدند تا با موضوع حقوق و کرامت انسانی از دیدگاه این امام رأفت و کرامت، صدای معارف و تعالیم رضوی را به جهان امروز خالی از «حقوق و کرامت انسان» برسانند.

مهمانان کنگره از پرتغال تا آرژانتین و کانادا
اما خوب است بدانیم که اجلاسیه روز گذشته این کنگره به عنوان مهم ترین پیش نشست تا اختتامیه آن که در سال 1404 برگزار خواهد شد، میزبان اندیشمندانی از 21 کشور از جمله آرژانتین،آمریکا، کانادا، هند، عراق، ترکیه، مالزی، عمان، پرتغال، روسیه و... بود که به انضمام متفکران اسلامی از ایران، دست کم 40 مقاله خود را با موضوع «حقوق و کرامت انسان از دیدگاه امام رضا(ع)» در کارگروه های تخصصی این کنگره ارائه کردند. در این اجلاسیه در دو نوبت صبح و عصر، آیت ا... احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی به عنوان رئیس کنگره، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، محمدرضا مخبر دزفولی، رئیس فرهنگستان علوم، آیت ا... رضا رمضانی، رئیس مجمع جهانی اهل بیت (ع)، شیخ عبدالقادر آلوسی، رئیس انجمن علمای رباط محمدی عراق و جمعی دیگر از استادان حوزه و دانشگاه حضور داشتند.
در اختتامیه این اجلاسیه، دکتر میشل کعدی، ادیب، شاعر و نویسنده مسیحی و استاد دانشگاه روح القدس مارونیهای لبنان، خانم مانی بعزاوی، شاعر دیوان شعر در مقام امام رضا(ع) و عضو جامعه مطالعات ساقی تونس و دکتر عبدالحمید طالبی، رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی نیز سخنرانی کردند.
تولیت آستان قدس رضوی: امام رضا(ع) آموزگار کرامت انسانی بودند
آیت ا... احمد مروی، به عنوان میزبان این کنگره و البته رئیس این رویداد جهانی امام رضایی، در نوبت عصر و پیش از سخنان رئیس جمهور، به بیان مطالبی در موضوع کنگره پرداخت و گفت: در مکتب تمدنساز رضوی، کرامت انسان نه بر اساس نژاد، ملیت یا قدرت، بلکه بر اساس تقوای راستین و ایمان معنا میشود. جداسازی دین از جامعه و سیاست، انسان را از درک حقیقت و به ویژه از دستیابی به کرامت واقعی دور کرده است. امام رضا (ع) نه تنها در دوران خود بلکه در هر زمان و مکانی، با تکیه بر کلمات نورانی و علم الهی، آموزگار کرامت انسانی بودند. این نگاه میتواند الگویی برای تعامل و همزیستی مسالمتآمیز میان جوامع مختلف باشد.
پیشنهادهای کنگره؛ توسعه گفت وگوهای میان فرهنگی
تولیت آستان قدس رضوی همچنین پیشنهاد داد که از ظرفیتهای این کنگره برای گسترش گفتمان دینی و عقلانی اهل بیت(ع) استفاده شود و افزود: این کنگره میتواند در زمینه ایجاد گفتوگوهای علمی میان فرهنگی، توسعه عدالتخواهی جهانی و ترویج کرامت انسانی به زبانهای زنده دنیا، نقش بسزایی ایفا کند. وی گفت: باید بهطور ویژه از ظرفیتهای کنگره حضرت رضا(ع) بهرهبرداری شود تا با سامان دهی گفت و گوهای علمی میان فرهنگها و ترویج گفتمان اهل بیت(ع)، اندیشه عدالتخواهی جهانی را به عرصه عمل درآوریم.
روایت رئیس جمهور از مقصر اجرا نشدن عدالت
اجلاسیه ششمین کنگره جهانی حضرت رضا(ع) همچنین روز گذشته یک مهمان ویژه هم داشت. رئیس جمهور، مسعود پزشکیان که به منظور پابوسی و زیارت بارگاه منور رضوی و حضور در این اجلاسیه به مشهد مقدس سفر کرده بود، به عنوان سخنران ویژه به بیان مطالبی در خصوص حضرت رضا(ع)، موضوع کنگره و ناعدالتی در جهان امروز پرداخت.
او با اشاره به موضوع کنگره پیشین گفت: امام رضا(ع) با منطق و دلیل با مردم برخورد می کرد و شعار «عدالت برای همه و ظلم برای هیچ کس» باید توسط این کنگره به دستور العمل زندگی ما تبدیل شود. وی گفت: در تقوا هلاکت معنا ندارد و اگر اوضاع جامعه تشنه و بی آب است، اگر نمیتوانیم کرامت، حق و عدالت را آن گونه که باید در جامعه اجرا کنیم، مشکل از خود ماست نه مردم. ما باید خود را اصلاح کنیم تا جامعه آن گونه که امام خواسته است، هدایت شود.
ناتوانی منشور حقوق بشر در توقف نسل کشی
حجت الاسلام والمسلمین دکتر سعید رضا عاملی، دبیر کنگره بینالمللی جهانی حضرت رضا(ع) نیز در نوبت صبح این اجلاسیه در تبیین موضوع انتخابی این کنگره، خاطرنشان کرد: این کنگره تلاش کرده با همت جهانی، مسیر گسترش معارف اهلبیت(ع) وتعالیم رضوی را در سطح جهان منتشر سازد. این هدف اساسی کنگره جهانی امام رضا(ع) است؛ چرا که در جهانی که از معارف متقن الهی محروم مانده، عرضه اندیشه تمدنی امام رضا(ع)، ضرورتی انکارناپذیر است.
برگزاری 7 نشست تخصصی
این گزارش حاکی است، در جریان اجلاسیه روز گذشته، هفت نشست تخصصی با ارائه ۴۰ مقاله برتر برگزار شد که در این نشستها اندیشمندانی همچون «الیاس سادورین»، رئیس بخش علمی اداره دینی مسلمانان فدراسیون روسیه؛ «دکتر رندی شورت»، فعال حقوق بشر از آمریکا؛ «دکتر مسعود طاهری»، وکیل بینالمللی حقوق بشر از هلند؛ «دکتر مسعود شجره»، رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی از لندن؛ «شیخ علی گابریل لیندرو» از بنیان گذاران فدراسیون نهادهای اسلامی آرژانتین؛ «سید تهذیب رضوی»، امام جمعه مسجد شیعیان شهر رانچی هند؛ «شیخ محمود بن حموده» از علمای برجسته تونس؛ «حجتالاسلام عبدالمنعم الزین»، از رهبران شیعیان سنگال و بسیاری دیگر از دانشوران نامآور داخلی و خارجی سخنرانی و ارائه موضوع کردند.
گرامی داشت شهید جمهور
دهه کرامت سال قبل و در چنین روزهایی که کنگره جهانی حضرت رضا(ع) در دوره پنجم در همین سالن برگزار شد، سید ابراهیم رئیسی سخنران ویژه اختتامیه آن بود که روز گذشته بارها توسط سخنرانان در بزرگداشت این شهید عزیز یاد شد. رئیسی، درست 8 روز پس از آخرین زیارتش در حرم مطهر رضوی، در مسیر خدمت به مردم، راهی آسمان شد.
همراهی 120 خبرنگار داخلی و خارجی
اما ستاد برگزاری کنگره جهانی حضرت رضا(ع) به منظور تلاش در جهت ابلاغ پیام و صدای «حقوق و کرامت انسان از دیدگاه رضوی» اهتمام خود را با دعوت از 120 خبرنگار و فعال رسانه ای از 35 رسانه داخلی و خارجی شامل رسانه های سایبر، فضای مجازی، ماهواره ای و مکتوب به کار گرفت تا بتواند این صدای رسا را که در فرهنگ و تعالیم غنی و بلند حضرات ائمه معصومین(ع) ریشه دارد، به قلب ها و دل های تشنه برساند.
کرامت واقعی انسان از طریق مسیر اهلبیت(ع) محقق میشود
رئیس انجمن علمای رباط محمدی عراق، راه خروج از بحرانهای امروز بشر را، احیای مکتب نبوی معرفی کرد و گفت: ارزش و کرامت واقعی انسان، از طریق مسیر اهلبیت (ع)، محقق میشود.شیخ عبدالقادر آلوسی، گفت: علاوه بر جلوههای کرامت انسانی در سیره رضوی، شاهد هستیم آن حضرت در جریان مناظرات علمی خود در صدد تکریم انسان و بازگرداندن ارزش واقعی انسانی و تبیین مبانی توحیدی، بودند. وجود نورانی حضرت رضا(ع) جلوه نورانی علوم و معارف نبوی و نور حقیقی و عدل را برای همه بشریت به ارمغان آورد و امروز میتوانیم با بهرهگیری از این آموزهها، به معنای واقعی، انسان باشیم.
لزوم بازخوانی آموزههای رضوی
رئیس فرهنگستان علوم گفت: بازگشت به میراث ناب اسلامی با تأکید بر بازخوانی آموزههای رضوی، ضرورتی برای رفع خلأهای فرهنگی، سیاسی و... است. محمدرضا مخبر گفت: این تعالیم با کنش گری فرهنگی و سیاسی ویژهای که داشتند، ظهور ویژهای را بروز و ظهور دادند؛ در واقع تعالیم اهلبیت (ع) را میتوان به سه دوره خلافت ظاهری، دوره تثبیت بنیان علمی و فرهنگی که از امام سجاد(ع) آغاز شد و تا امام صادق(ع) درخشش و تبلور داشت و از دوره امام کاظم(ع) تا زمان حضرت مهدی(عج) است و تا عصر حاضر ادامه دارد، تقسیمبندی کرد. امام رضا(ع) و آموزههای ایشان در هر سه دوره تاریخی نقش داشتند، در واقع عصررضوی، بستری برای مطالعات تمدنی است.
نسلکشیها و دیدن صحنههای غزه دیگر قابلتحمل نیست
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، گفت: کرامت در اخلاق اسلامی، منبع بزرگی برای تخلق به اخلاق ا... است. دکتر حسین سیمایی صراف، در آیین افتتاحیه اجلاسیه بینالمللی ششمین کنگره جهانی حضرت رضا(ع) اظهار کرد: عنوان ششمین کنگره جهانی حضرت رضا(ع) از دغدغههای جدی بشر است و باید در عصر معاصر مورد توجه جدی قرار گیرد.وی افزود: از لحاظ نظری، بشر پس از دو جنگ جهانی خانمانسوز، به فکر یک صلح جهانی افتاد و به این نتیجه رسید که کرامت میتواند صلح ایجاد کند و کرامت انسانی بنیاد، منبع ارزش، عدالت و آزادی و حق تعیین سرنوشت است.