printlogo


گرانی بی سر و صدای اینترنت؟
صادق غفوریان

​​​​​​​
از صبح دیروز تا شب، انبوهی از اخبار درباره گران شدن بی سر و صدای اینترنت همراه در خبرگزاری ها و فضای مجازی منتشر و دست به دست شد. البته در کشاکش این خبر، برخی با استناداتی معتقد بودند، خبرافزایش اینترنت به گیگابایت 7 هزار و700 تومان صحت ندارد. از سوی دیگر، خبرگزاری باشگاه خبرنگاران، ایسنا، ایلنا و... از گران شدن این کالای ضروری مردم گزارش دادند.
دریغ از یک اطلاع رسانی درست
اگر فرض را بر این بگذاریم که بررسی یک خبرگزاری همچون «آنا» مبنی بر گران نشدن اینترنت، صحت داشته و بقیه اخبار و گزارش ها نادرست باشد، اما یک سوال اساسی وجود دارد که در این التهاب خبری، نقش رسانه و روابط عمومی وزارت ارتباطات و اپراتورها در آگاهی بخشی چیست؟
  هر گیگابایت 7700 تومان؟
در یک نگاه کلی فقدان شفافیت در نحوه ارائه بسته ها، خود بزرگ ترین عامل رخ دادن این گونه التهابات و خبرهای متشتت است. البته که حذف یا تعدیل بسته های بلند مدت در برخی اپراتورها، در چند وقت گذشته شائبه های مختلفی را نیز به وجود آورده و ارائه دهندگان اینترنت را مورد انتقاد قرار داده بود.
با این حال خبری که روز گذشته حواس ها را به خود جلب کرد، افزایش قیمت هر گیگابایت اینترنت همراه به حدود 7700 تومان است که با احتساب ارزش افزوده، یک رشد قیمت محسوس را نشان می‌دهد. با توجه به اطلاعات منتشر شده، بسته‌های اینترنتی بلندمدت اپراتورهای تلفن همراه از سال ۱۳۹۹ به بعد دیگر برای کاربران در دسترس نبوده‌اند. در واقع، بسته‌هایی مانند ۱۸۰ روزه که پیشتر در فهرست بسته‌ها قرار داشتند، از دسترس کاربران خارج شده‌اند. به این ترتیب، دیگر بسته‌ای برای استفاده طولانی‌مدت از اینترنت همراه، در اختیار مصرف‌کنندگان قرار ندارد.
آخرین افزایش اینترنت؛ 1399
در سال های اخیر هرگاه موضوع افزایش قیمت اینترنت مطرح می شود، اپراتورها توقف توسعه زیرساخت را عامل ثابت ماندن قیمت اینترنت عنوان می کنند. از سویی، مصرف کنندگان نیز معتقدند، هزینه توسعه زیرساخت و اپراتورها چرا باید از جیب مصرف کنندگان پرداخت شود؟ با این حال آخرین تغییر قیمت قابل توجه برای بسته‌های اینترنتی همراه به دو سال پیش بازمی‌گردد که در آن زمان، قیمت بسته‌های اینترنتی با ۳۰ درصد افزایش مواجه شد. این افزایش قیمت در سال ۱۳۹۹ اتفاق افتاد و از آن زمان تاکنون تغییرات قابل توجهی در بسته‌های بلندمدت اپراتورها مشاهده نشده است. با توجه به ارائه نشدن بسته‌های اینترنتی بلندمدت در چند سال اخیر و افزایش قیمت گیگابایت اینترنت، به نظر می‌رسد که آخرین گرانی اینترنت به طور عمده به تغییرات قیمت بسته‌های ماهانه و کوتاه‌مدت اپراتورها مربوط است.
هر گیگابایت 2 هزار تومان در دی ماه
در این میان یک پرسش هم مطرح است که قیمت هر گیگابایت پیش از افزایش به 7 هزار و 700 تومان چقدر بوده است؟ باشگاه خبرنگاران روز گذشته در پاسخ به این پرسش نوشت: پیش از گران‌سازی اینترنت در دی ماه ۱۴۰۲ قیمت هر گیگابایت اینترنت در بسته‌های بلند مدت حدود ۲ هزار تومان بود.
تشکیک در گرانی
در همین حال، خبرگزاری آنا باور دیگری از این داده ها داشت و پس از بررسی هایی که روی بسته های اینترنت انجام داده بود، نوشت: خبرنگار فناوری خبرگزاری آنا بعد از انتشار این خبر با مراجعه به چند درگاه مهم فروش شارژ و بسته اینترنتی مانند ۷۸۰، تارا و آپ به بررسی بسته‌های بلندمدت اپراتورها پرداخت تا مشخص شود که آیا بسته بلندمدت تازه‌ای با قیمت جدید به لیست فروش اپراتورها اضافه شده است یا خیر. پاسخ منفی است و هنوز هیچ تغییر قیمت جدیدی در بسته‌های اینترنتی اتفاق نیفتاده است و اپراتورها در حال عرضه بسته بلندمدت با میانگین قیمت ۷۷۰۰ تومان به ازای هر گیگ نیستند.
این خبرگزاری با ارائه چندتصویر از درگاه های فروش بسته اینترنت همراه، نوشت: همچنان حجیم‌ترین بسته اینترنتی در دسترس برای عموم کاربران، بسته اینترنتی ۱۵ گیگ با طول مدت مجاز مصرف ۴ ماهه است و بسته بلندمدت دیگری فعلاً در سبد فروش اپراتورها وجود ندارد؛ بنابراین باید گفت در حال حاضر آخرین تغییر قیمتی بسته‌های اینترنتی، همان تغییر ۳۴ درصدی دی ماه سال ۱۴۰۲ است که اپراتورها برای توسعه شبکه خود توانستند موافقت رگولاتوری در آن مقطع را به دست بیاورند.
به هر روی هر اتفاقی که در قیمت و نرخ بسته های اینترنت رخ داده یا نداده باشد، از مسئولیت اطلاع رسانی درست و بهنگام وزارت ارتباطات و اپراتورها نمی کاهد و چه خوب است، اینترنت فروشان، بیش از این که در اندیشه گران کردن اینترنت باشند، کمی هم درصدد کیفیت بخشی به این کالای ضروری باشند.