printlogo


راهنمای والدین برای تشویق کودکان

تشویق مؤثر کلید موفقیت کودکان است؛ این ادعا کذب نیست! در ادامه به بررسی رازهای تشویق مؤثر می‌پردازیم و نشان می‌دهیم چگونه می‌توانیم بدون ایجاد فشار، استعدادهای نهفته فرزندانمان را شکوفا کنیم.

رفتار را توصیف کنید
به گزارش عصر «ایران»، همیشه با توجه به مشاهده دقیق کودک، رفتار مثبت او و اثرات مشاهده‌شده را توصیف کنید. مثلاً به جای این که بگویید «تو مهربانی!»، رفتار مهربانانه و اثرات مثبت آن را توصیف کنید. مثلاً: «وقتی با خواهرت بازی می‌کنی و اسباب‌بازی‌ها را برایش می‌آوری، او لبخند می‌زند و جو خوشایندی ایجاد می‌شود! او از حضورت قدردانی می‌کند». روی علایق واقعی و شخصی کودک تمرکز کنید، او را با کلمات و حرکات مثبت حمایت کنید تا بتواند استعدادهایش را به بهترین نحو توسعه دهد. آنچه او انجام می‌دهد را توصیف کنید.
تلاش‌ها را با پرسش‌ها ارزشمند کنید
توجه کودک را به کیفیت کار انجام شده جلب کنید. مثلاً: «تو این پازل را حل کردی در حالی که چندی پیش، این کار برایت خیلی سخت بود!» هر قدم رو به جلو، هر پیشرفت و هر تلاشی را مورد توجه قرار دهید. از کودک برای رفتار مثبتی که مورد پسند شما بوده است، تشکر کنید . مثلاً: به جای این که بگویید «تو مهربان بودی!»، بهتر است بگویید «تو به تنهایی بازی کردی و آرام ماندی. من خیلی قدردانی می‌کنم. من به این زمان آرامش نیاز داشتم! متشکرم». همچنین تلاش‌ها را با پرسش‌ها ارزشمند کنید. مثلاً: «چگونه توانستی این کار را انجام دهی؟»، «برایم بگو چه کار کردی، چگونه این کار را انجام دادی؟» تلاش‌ها و موفقیت‌ها را برجسته کنید. احساسات مشاهده‌شده را با کلمات بیان کنید . مثلاً: «به نظر می‌رسد از موفقیتت خوشحال هستی».
تشویق،  ستایش یا تعریف ؟
ستایش یک نظر است که قضاوت مثبتی درباره یک شخص یا یک شیء منتقل می‌کند. «این زیباست!»، «تو خوب هستی!»، «تو مهربانی». این قضاوت به شخصی که ستایش یا تعریف را دریافت می‌کند، مربوط می‌شود. این نوع نظر می‌تواند کودک را به سمت بیرون از خود هدایت کند و بر تأیید خارجی تأکید کند. کودکی که به واسطه تعریف‌ها و ستایش‌ها انگیزه می‌گیرد، ممکن است تلاش کند تا دیگران را خوشحال کند تا تأیید آن ها را کسب کند. کودک ممکن است به آنچه اطرافیانش درباره او یا کارهایی که انجام می‌دهد، فکر می‌کنند، وابسته شود. این کلمات قضاوت‌کننده نه تنها خودکفایی کودک را ترویج نمی‌کنند، بلکه انگیزه درونی او را نیز کاهش می‌دهند. اما تشویق شجاعت را القا می‌کند و علاقه‌مندی به آنچه کودک انجام می‌دهد را ابراز می‌کند.