
محمدجواد آذری جهرمی، فعال سیاسی اصلاح طلب و وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت دوازدهم، با اظهارنظری درباره پخش بازی تیم فوتبال استقلال و چادرملو اردکان از شبکه نسیم بار دیگر خبرساز شد. وی با کنایه زدن به پخش بازی این تیم که به علت همزمانی با بازی های تیم های پرسپولیس و تراکتورسازی از شبکه نسیم پخش شد، نه تنها موجب ناراحتی هواداران استقلال شد بلکه این مسئله باعث شد تا چهره های مختلفی به این رفتار که عملا بی احترامی به هواداران باشگاه پرطرفداری مثل استقلال تعبیر شد؛ واکنش منفی نشان دهند. آذری جهرمی در کانال تلگرامی خود نوشته بود:"آدم از آفتابه شیرموز بخوره بهتر از اینه که بازی تیمش رو از «شبکه نسیم» پخش کنن." آرش رضاوند بازیکن تیم فوتبال استقلال یکی از کسانی بود که در یک استوری اینستاگرامی به این اظهارات واکنش تندی نشان داد و علی تاجرنیا رئیس هیئت مدیره باشگاه استقلال که -اتفاقا از چهره های اصلاح طلب به شمار می رود- در یک توئیت با انتشار پیام تلگرامی جهرمی نوشت: «ادب مرد به ز دولت اوست». یکی دیگر از اظهارنظرها درباره تعابیر نامناسب آذری جهرمی نسبت به هواداران استقلال، اظهارات پویان اسدیان مجری شبکه خبر بود که در این باره گفت: ادبیاتی که از برخی هواداران در کانال های مجازی سراغ داریم متاسفانه عادی شده است. ولی آقای آذری جهرمی این چه طرز برخورد با هوادار تیمی مثل استقلال است؟ وی ادامه داد: این که کدام شبکه این بازی را پخش میکند، این ها صحبت هایی است که در سطح بچه هاست و در سطح یک مدیر و شخصیت برجسته در کشور نیست.
عادت اشتباه و پرتکرار البته این اولین بار نیست که آذری جهرمی این گونه اظهارنظرهایی می کند؛ بلکه او پیش از این نیز از این دست حاشیه ها و اظهارنظرها کم نداشته است و بارها نیز به علت این گونه اظهارات مورد حمله بازیکنان، پیشکسوتان و هواداران استقلال قرار گرفته است. فارغ از این که سطح برخوردهای میان طرفداران دو تیم فوتبال رقیب در چه حدی قرار دارد و در چه فضایی دنبال می شود؛ اظهارنظرهایی از این دست برای یک چهره سیاسی تبعاتی فراتر از یک کری خوانی ساده فوتبالی دارد و از نظر رسانهای میتواند به یک بحران ارتباطی او بدل شود؛ در عصر رسانههای اجتماعی، هر اظهارنظر نسنجیدهای، به سرعت در فضای مجازی منتشر میشود و موجی از انتقادات، حملات مجازی و کاهش اعتبار سیاسی را به دنبال دارد و تبعات مختلفی را در بازه های کوتاه و بلندمدت متوجه یک چهره سیاسی می کند.
تبعات امروزدر کمتر از یک سال گذشته و در جریان انتخابات ریاست جمهوری 1403 که منجر به ورود مسعود پزشکیان به پاستور شد، آذری جهرمی و محمدجواد ظریف وزرای سابق دولت دوازدهم چهره های سیاسی بودند که با تمام قوا برای حمایت از پزشکیان وارد میدان شدند و بی شک نقش مهمی هم در پیروزی نامزد متبوع خود ایفا کردند. بهرغم این که در حال حاضر هیچ کدام از این افراد در دولت سمتی ندارند اما عملا از منظر رسانه ای اظهارنظرهای این افراد به عنوان حامیان دولت می تواند زمینه ساز ایجاد تبعاتی برای دولت چهاردهم شود. در شرایطی که دولت در حال پافشاری برای به ثمر نشاندن وفاق به عنوان یک شعار ملی است؛ اظهارنظرهایی بی مورد و غیرضروری از افرادی که در زمره حلقه نزدیکان دولت شناخته می شوند؛ منجر به جریحه دار شدن احساسات گروه هایی از جامعه خواهد شد. از یاد نبریم که در چنین فضایی بیشترین تبعات عکس العمل اجتماعی مردم متوجه دولت خواهد بود و این گونه رفتارها بیش از هرچیز به عنوان نشانه ای از دهن کجی به شعار وفاق دولت چهاردهم تعبیر می شوند. از طرفی در شرایطی که اخبار مهمی مثل تاخیر در ادامه مذاکرات میان ایران و آمریکا و زمزمه های لگد ترامپ بر جریان مذاکرات با استفاده از یک نام جعلی برای خلیج همیشه فارس منتشر می شود؛ اظهارات نامربوط به این اخبار مهم، اظهارات بعدی یک چهره سیاسی درباره این جنس مسائل پیش روی دولت را از اظهارنظر سیاسی به یک جوک سیاسی تبدیل می کنند و به مرور از تاثیرگذاری این فرد برای کمک به دولت هم خواهند کاست.
تبعات فردادر زبان فارسی ضرب المثلی داریم که می گوید: گذر پوست به دباغ خانه می افتد. این ضرب المثل به خوبی یکی از معانی دموکراسی را آشکار می کند. در حاکمیتی که در نهایت میزان و ملاک تصمیم گیری رای ملت است؛ چهره های سیاسی نباید با اظهارنظرهایی که هم گفتنشان ضرورتی ندارد و هم می شود که با ادبیات مناسبی بیان شوند، هزینه هایی برای خود و جریان سیاسی خود ایجاد کنند. چند صباح دیگر و هنگامه انتخابات که برسد مهم ترین تاثیر منفی این رفتارهای اشتباه خودشان را نشان می دهند و آن زمان برای پشیمانی از این رفتارهای بی حساب و کتاب نه تنها بسیار دیر خواهد بود، بلکه حتی شاید ایجاد این تصویر اشتباه منجر به حذف درون جریانی یک چهره سیاسی شود. تجربه حذف بایدن توسط حزب دموکرات آمریکا آخرین مورد از اصلاح تصویر اجتماعی نامزد یک حزب برای پیروزی در انتخابات بود. جوان ترین وزیر پس از انقلاب که زمان زیادی هم برای حضور در سپهر سیاسی کشور دارد، باید به خوبی بداند که قطعا در بزنگاه انتخاباتی حذف یک وزیر سابق بسیار راحت تر از رئیس جمهور مستقر یک کشور توسط یک جریان سیاسی انجام خواهد شد.