printlogo


آرامش شهر قربانی اگزوزهای گوش‌خراش!
بهاره موفقی


 آلودگی صوتی در مشهد از مرز بحران گذشته است، طوری که بر اساس اندازه گیری های انجام شده در سال گذشته آلودگی صوتی محیط های مسکونی شهر مشهد 15 دسی بل بیشتر از سطح استاندارد است. آن طور که مسئولان شهرداری مشهد می‌گویند آلودگی صوتی سال‌هاست که مورد غفلت واقع شده است، این در حالی است که صدای گوش‌خراش اگزوز موتور سیکلت‌ها و اگزوزهای نامتعارفی که روی خودروها نصب می شود، آرامش را از سطح شهر ربوده و شهروندان بارها نسبت به این معضل اظهار گلایه کرده‌اند. با وجود اهمیت این موضوع در حال حاضر هنوز گام جدی برای کنترل و مقابله با این مسئله برداشته نشده است و تنها پلیس و شهرداری با جریمه و پایش در پی کنترل آن هستند.



«قبلا هم پیام داده ام ، هزار بار دیگر هم پیام می‌دم، چه مرجعی مسئول رسیدگی به آلودگی صوتی ناشی از صدای گوش‌خراش 
موتور سیکلت ها و اگزوز عجیب اتومبیل ها در شهر مشهد است؟  چرا رسیدگی نمی شود؟ چرا جلوگیری نمی شود؟»؛ این گلایه یکی از شهروندان درباره آلودگی صوتی شدیدی است که این روزها بسیاری از شهروندان مشهدی را رنج می دهد.
وضعیت آشفته آلودگی صوتی محیط های مسکونی مشهد
رضا اسماعیلی، مسئول مرکز پایش آلاینده های زیست محیطی شهرداری مشهد درباره وضعیت آلودگی صوتی ناشی از اگزوز نامتعارف خودروها و موتور سیکلت‌ها با اشاره به اندازه گیری های انجام شده در سال گذشته به «خراسان رضوی» می گوید: در محیط های مسکونی سطح استاندارد 55 دسی بل تعریف شده است در حالی که چیزی حدود 70 دسی بل آلودگی صوتی در سطح شهر داریم یعنی 15 دسی بل بیشتر از سطح عادی است. وی در پاسخ به این سوال که بیشترین میزان آلودگی صوتی مربوط به کدام منطقه بوده است؟ بیان می کند: 
مر بوط به ایستگاه هایی که در مجاورت محورهای تردد هستند که به آن ها محور های ترافیکی می گوییم. واقعیت این است که آلودگی صوتی مغفول مانده است. این آلاینده کم اهمیت در نظر گرفته شده و نهادهای متولیان باید ورود جدی تری کنند.  اسماعیلی در پاسخ به این سوال که اقدامات شهرداری مشهد برای کنترل این وضعیت چه بوده است؟ با اشاره به این که متولی اصلی این موضوع اداره حفاظت از محیط زیست است، بیان می کند: یکی از اقدامات زیربنایی ما بحث برداشت اجرایی شدت صوت سطح شهر مشهد است که ما شبکه ایستگاه ها و طرحی داریم که توسط کارشناسان در سطح شهر به صورت موردی آلودگی توسط دستگاه های پرتابل رصد می شود. در سال گذشته این طرح را بالغ بر 10 هزار نقطه در سطح شهر مشهد با کاربری‌های مسکونی، آموزشی، ترافیکی و درمانی انجام دادیم. 
این ها اقداماتی است که تا اطلاعاتی نداشته باشیم نمی توانیم برنامه ای برای آن داشته باشیم. وی تاکید می‌کند: به این آلاینده اهمیتی داده نشده و چندسالی است که این موضوع آلودگی صوتی اهمیت یافته است و قانون گذار و متولیان امر مقداری به آن توجه کرده اند که خیلی جای کار دارد. وی در پاسخ به این سوال که بزرگ ترین چالش برای پیشگیری از این مسئله چیست؟ می گوید: فرسودگی ناوگان و عدم کنترل و نظارت بر ضوابط حداقلی در این مورد وجود دارد که توسط پلیس راهور و اداره محیط زیست انجام می شود. وسایل آلاینده؛ چه آلاینده هوا و چه آلاینده صوتی باید توسط پلیس کنترل و اعمال قانون شود. در بحث موتور سیکلت ها شاید بعضا در بحث آلودگی هوا، موردهایی انجام شود اما به آلودگی صوتی خیلی پرداخته نمی شود.
برخورد با 29  هزار و 431 تخلف مربوط به آلودگی صوتی در سال گذشته
سرهنگ هادی امیدوار، رئیس پلیس راهور استان نیز درباره آلودگی صوتی توسط وسایل نقلیه به «خراسان رضوی» می گوید: غیر از این موتورسیکلت های جدید که صدایش با تجهیز اگزوز پیچیده شده است، موتورهای قدیمی صدای اگزوزشان ذاتا صدای آزار دهنده ای دارد اما این موضوع را در خودروها بیشتر می بینم. در رابطه با خودروها آن ها را به علت نقص فنی متوقف و ملزم به رفع نقص می کنیم. در 3 کد با جریمه های سنگین جریمه می کنیم و آمار بسیار بالایی در برخورد با این موضوع هم در مشهد و هم شهرستان ها داریم که از مصادیق نقص فنی است. وی می افزاید: در موتورسیکلت ها اما فراوانی به این اندازه نیست و در رابطه با آن ها هم اعمال قانون انجام می شود و اگر لازم به توقیف باشد این کار صورت می گیرد. امیدورا در پاسخ به چگونگی برخوردها با این موضوع می گوید: اگر این موارد را  مشاهده کنیم توقیف و رفع نقص باید صورت بگیرد و معاینه فنی هم باید بگیرند. شهروندان می توانند برای شکایات خود به این موضوع با  110 تماس بگیرند و مصادیق آن را که عکس یا تصویر هست بفرستند تا با راننده برخورد کنیم. وی در پاسخ به چگونگی برخورد با فروشگاه هایی که اقدام به نصب اگزوزهای غیرمتعارف با صدای آزاردهنده بر روی خودروها می کنند؟ می گوید: اگزوزهایی که غیر استاندارد می آید این گونه نیست که به طور عادی در فروشگاه ها فروخته شود، اما وجود دارد و برخورد با آن در حوزه اصناف و پلیس اماکن است که این موضوع از طریق تماس با 110 نیز قابل بررسی است. امیدوار در پاسخ به چگونگی جریمه های مربوط به این تخلف می گوید: تخلف «آلودگی صوتی موضوع  ماده 29 قانون هوای پاک مصوب 1396 و تولید صدای نامتعارف یا ناهنجار توسط سرنشینان خودرو یا از بوق های شیپوری، لوله اگزوز، سامانه صوتی یا بلندگوی وسیله نقلیه» در سه مرحله جریمه می شود. مبلغ جریمه در مرحله اول 200 هزار تومان، در مرحله دوم 400 هزار تومان و مرحله سوم 600 هزار تومان جریمه است که در مرحله سوم توقیف وسیله نقلیه نیز صورت می گیرد. وی در ارائه آمار مربوط به برخورد با این تخلف می افزاید:  در سال گذشته در استان 29 هزار و 431 فقره و در مشهد 19 هزار و 876 فقره و در 45 روزه ابتدایی امسال نیز در مشهد 3 هزار و 782 فقره و در استان هم 5 هزار و 662 فقره جریمه صورت گرفته است. در استان 6 درصد و در مشهد 5/3 درصد تخلفات مربوط به موتور سیکلت هاست که این آمار در سال گذشته و جاری تقریبا مشابه هم است.

​​​​​​​خودروهای آلاینده صوتی مشهد را معرفی کنید
گویی تمام شهر به پیست اتوموبیل رانی بدل شده؛ چنان اگزوزهای عجیب و غریبی روی خودروها نصب می کنند که عبور هرکدام از این خودروها از یک محله مساوی است با لرزش پنجره ها و فعال شدن دزدگیر دیگر خودروها و در نهایت برهم خوردن آرامش و سکوت محلات مسکونی. با توجه به تشدید و افزایش آلودگی صوتی ناشی از تردد این مدل خودروها در شهر مشهد و گلایه جدی مردم در این زمینه و همچنین اهتمام پلیس راهور در برخورد جدی با این تخلف آشکار برخی رانندگان که آرامش مردم شهر را برهم زده است، مطابق آن چه سرهنگ امیدوار رئیس پلیس راهور استان در گفت و گو با خبرنگار ما اعلام کرد، مردم خودروهایی را که با نصب اگزوزهای نامتعارف آرامش محله، خیابان و محل سکونت شهروندان برهم زده اند در تماس با 110 معرفی کنند و روزنامه خراسان نیز در این زمینه همچنان پیگیر گلایه های مردم خواهد بود و شهروندان می توانند مواردی را که معرفی کردند اما فرد متخلف اقدام به رفع مشکل نکرد به سامانه حرف مردم روزنامه خراسان به شماره 2000999 معرفی کنند تا با پیگیری مجدد از پلیس راهور این موضوع تا حصول نتیجه پیگیری شود.